2021-02-11 09:54:59
Φωτογραφία για Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης – Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας
Με απόφαση που έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης οι μισθωτοί αλλά και οι επαγγελματίες που είτε η επιχείρησή τους είναι κλειστή είτε οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή ακόμη και σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων αρχίζει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ, όπως ξεκαθαρίστηκε, ξεκινούν αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι.

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

Ειδικότερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της γενικής γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της γ.γ. Εργασίας Άννας Στρατινάκη και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν μπορούν να διαθέτουν βεβαιώσεις μετακίνησης, είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από το forma.gov.gr
. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του SMS στο 13033.Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ήδη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ