2021-02-12 19:35:07
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αγάπανθος
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για τον Αγάπανθο

Iδιαίτερα ανθεκτικός και εύκολος στην καλλιεργειά του ο Αγάπανθος είναι ιδανικός για να προσθέσετε έντονο μπλε χρώμα στον κήπο σας, στην διάρκεια του καλοκαιριού. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετές βολβώδες  με καταγωγή από την Ν.Αφρική

Agapanthus το βοτανολογικό όνομα του γένους στο οποίο ανήκουν δεκάδες επιμέρους ποικιλίες με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά και που διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών που ποικίλει από άσπρο έως έντονο μπλε-μωβ.

Αναφέρεται και ως Κρίνος της Αφρικής (African Lily) ή Κρίνος του Νείλου (Lily of the Nile).  

Αργής ανάπτυξης αλλά έντυπωσιακής ανθοφορίας ο Αγάπανθος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και εύκολος στην καλλιεργειά του ιδανικός για να προσθέσετε έντονο μπλε χρώμα στον κήπο σας, στην διάρκεια του καλοκαιριού. 


Το δερματώδη λογχοειδή φύλλα που εκφύονται απευθείας από τις ρίζες του φυτού έχουν μήκος 60-80cm ενώ οι βλαστοί στην κορυφή των οποίων εμφανίζονται σε σφαιρικές ταξιανθίες τα άνθη μπορεί να ξεπερνούν σε ύψος και τα 80-90cm.

Τα λουλουδάκια του Αγάπανθου,  από 10-20 έως και περισσότερα από 100 σε κάθε ανθισμένη "σφαίρα" του φυτού ανάλογα με την ποικιλία, έχουν κωνοειδές σχήμα και την ίδια εντυπωσιακή όψη τόσο πριν ανοίξουν όσο και την περίοδο πλήρους ανθοφορίας. 

Τα λουλούδια του Αγάπανθου διαρκούν για μεγάλο διάστημα πάνω στο φυτό, είναι εξίσου όμορφα και τοποθετημένα σε βάζο αλλά και αν αποξηρανθούν.  

Ο Αγάπανθος μπορεί να φυτευθεί και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης, όμως κυρίως είναι κατάλληλος για την δημιουργία εντυπωσιακών παρτεριών με μεμονωμένες φυτεύσεις, για προσθήκη χρώματος σε βραχόκηπους αλλά και φύτευση σε σειρές για την δημιουργία διαδρόμων - νησίδων. Τόσο το ύψος όσο το πυκνό φύλωμμα τον κάνουν επίσης κατάλληλο για χαμηλή κάλυψη  σε μάντρες ή άλλα όχι τόσο καλαίσθητα σημεία του κήπου. 

Φροντίδα

Χώμα:

Αναπτύσσεται σε κάθε τύπου εδάφους, αρκεί αυτό να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση:

Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά ημισκιερές θέσεις και είναι κατάλληλος για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές.



Ανήκει στα φυτά που είναι περισσότερο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποιες ποικιλίες αντέχουν εξίσου και στις ιδιαίτερα χαμηλές.  

Πότισμα:

Χρειάζεται κανονικό πότισμα (2-3 φορές την εβδομάδα τις θερμές περιόδους του χρόνου) ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή του. 

Σημαντική είναι η καλή αποστράγγιση του χώματος. Ο Αγάπανθος δεν θα πρέπει να φυτεύεται σε σημεία που λιμνάζει νερό της βροχής, αν δε τον τοποθετήσετε σε δοχείο φύτευσης αποφύγετε το πιάτο ή αδειάζετε το υπερβάλλον νερό του ποτίσματος ώστε οι σαρκώδεις ρίζες τους στεγνώνουν ανάμεσα στα ποτίσματα. 



Κλάδεμα:

Όπως όλα τα βολβώδη δεν απαιτεί κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών - ασθενικών φύλλων και κόψιμο των ανθοφόρων βλαστών όταν τα λουλούδια μαραθούν. 

 

Λίπανση: 

Αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο σκεύασμα για ανθοφόρα, που θα ενισχύσει την ανθοφορία και γενικά την ευρρωστία του Αγάπανθου, ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του φυτού.  



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Ο Αγάπανθος ανθίζει από το τέλος Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου ή και λίγο παραπάνω, αν οι γενικές καιρικές συνθήκες είναι ήπιες.  

Λόγω της αργής του ανάπτυξης νέα φυτά ίσως και να μην ανθίσουν τα 1-2 πρώτα χρόνια. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με διαίρεση των ριζών  που όμως θα πρέπει να πραγματοποιείται σε φυτά μεγαλύτερα των 3-4 ετών. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο έτοιμα φυτά Αγάπανθου όσο και βολβούς για φύτευση στις αρχές της άνοιξης, όταν έχουν παρέλθει τα έντονα χειμωνιάτικα κρύα. 



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ