2021-02-14 10:32:18
Φωτογραφία για Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς, Κρήτη
Στα μοναστήρια της Κρήτης μας ταξιδεύει η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Το νησί της Κρήτης, μέσα από τον ιστορικό και θρησκευτικό του πλούτο, μεταφέρει από τα βάθη των αιώνων, με έναν τρόπο μυστικό, την παράδοση και τη μαρτυρία του τόπου.

Η σειρά «Φωτεινά Μονοπάτια», επισκέπτεται το Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμπάρι της Κρήτης και την Ιερά Μονή Γουβερνέτου. Το Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Παναγίας στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, από τον 9ο αι. υπήρχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην παραθαλάσσια θέση Μένιες του Ακρωτηρίου. 

Εξαιτίας όμως, των συχνών επιδρομών των πειρατών, τον 13ο αιώνα, το μοναστήρι μεταφέρεται νοτιότερα, σε ένα ύψωμα, πάνω από τη σημερινή μονή. Στο μοναστήρι, υπάρχει μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται σπουδαία κειμήλια, σεβάσματα της πίστεώς μας. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο.


 Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. 

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. 

Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας Σενάριο: Ελένη Μπιλιάλη Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας – Ζωή Μπιλιάλη Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης – Ανδρέας Σπερδούλης Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φασολάδα, η παραδοσιακή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φασολάδα, η παραδοσιακή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ