2021-02-17 12:12:46
Φωτογραφία για Γαλλική εταιρεία κατασκεύασε καινοτόμο υφάσμα ικανό να σκοτώνει τον κορονοϊό
Πως θα νιώθατε αν σας έλεγαν ότι τα καλύμματα των καθισμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών στις δημόσιες συγκοινωνίες;

Αυτός είναι ο στόχος ενός καινοτόμου υφάσματος ικανού να σκοτώσει το 99,99% των μικροβίων και των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού. Αυτή η τεχνολογία παράγεται από την Trajet-Aunde, μια γαλλική εταιρεία που εδρεύει στο Καλουίρ- ετ- Κουίρ στη Ρον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Figaro, το κάλυμμα έχει ήδη τοποθετηθεί σε ορισμένους συρμούς του μετρό στης γραμμής C του μετρό της Λυών, καθώς και σε λεωφορεία στην περιοχή του Παρισιού.

"Αναπτύξαμε αυτό το ύφασμα πριν από πέντε χρόνια, αρχικά θέλαμε μόνο ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι αυτοκαθαριζόμενο", εξηγεί η εταιρεία. "Η πρώτη ύλη του υφάσματος βασίζεται σε ένα ορυκτό, που παρουσιάζεται σε υγρή μορφή και εμποτίζει το βελούδο. Η παρουσία φυσικού ή τεχνητού υπεριώδους φωτός, ενεργοποιεί και δημιουργεί ένα φαινόμενο οξείδωσης που σκοτώνει οργανικά μόρια σε ένα λεπτό. "Έχουμε κάνει εσωτερικές δοκιμές και έχουμε δει ότι σκοτώσει το 99,99% των ιών, των μικροβίων και των βακτηρίων, αποτέλεσμα που επιβεβαιώθηκε από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο."


"Εκτός από την αποτελεσματικότητά του στις επικαλυμμένες επιφάνειες, το ύφασμα απολυμαίνει μερικώς τον αέρα του περιβάλλοντος. Η επικαλυμμένη επιφάνεια του υφάσματος καταστρέφει τα αιωρούμενα σωματίδια που πλησιάζουν", εξηγεί η εταιρεία.

"Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω επιφανειών ελαχιστοποιείται. Η μόνη περίπτωση μόλυνσης είναι όταν ένα άτομο που φέρει τον ιό βήχει ή φτερνίζεται στην επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίζει αυτήν την επιφάνεια λίγο αργότερα (μία έως δύο ώρες μετά)" λέει ο Εμανουέλ Γκόλνμαν, καθηγητής μικροβιολογίας, σε συνέντευξη του στη Le Figaro.

Εκτός από τις αντιβακτηριακές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες του υφάσματος, η εταιρεία θέλει να αξιολογήσει την υδροφοβικότητά του, δηλαδή την ικανότητα να μην απορροφά νερό, καθώς και την αντίστασή του σε βανδαλισμούς, όπως οι λεηλασίες.
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ