2021-02-18 09:40:21
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Σάλβια salvia officinalis
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την Σάλβια

Iδιαίτερα ανθεκτική και εύκολη στην καλλιεργειά της η Σάλβια είναι ιδανική για να προσθέσετε έντονο κόκκινο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, στην διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετής πόα κατακόρυφης ανάπτυξης με καταγωγή από την Βραζιλία. 

Salvia splendens το βοτανολογικό όνομα της Σάλβια, στην οικογένεια της οποίας ανήκουν περισσότερα από 500 παρεμφερή είδη θάμνων, ανάμεσά τους και το κοινό Φασκόμηλο (Salvia officinalis) γι΄αυτό και στην χώρα μας συχνά αναφέρεται και σαν "Κόκκινη Φασκομηλιά" ή "Φωτιά".

Τα λουλούδια της, που φύοονται σε κατακόρυφες ταξιανθίες σταχυώδους σχηματισμού στην κορυφή των βλαστών, έχουν συνήθως κατακόκκινη απόχρωση όμως έχουν αναπτυχθεί και εκατοντάδες υβριδικές ποικιλίες με άνθη σε άσπρο, ροζ-μωβ, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως και ιδιαίτερα εντυπωσιακά φυτά με δίχρωμα λουλούδια συνήθως σε λευκό-κόκκινο. 


Το ύψος της αυτοφυούς Σάλβια μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή της τα 60cm. Οι νάνες και μέτριας ανάπτυξης ποικιλίες,  που συνήθως είναι αυτές που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά σε κήπους και δοχεία φύτευσης, δεν ξεπερνούν τα 35-45cm σε ύψος και τα 30cm σε πλάτος. 

Εκτός των λουλουδιών καλλωπιστικής αξίας είναι και το φύλλωμα, σε βαθυπράσινη απόχρωση και αποτελούμενο από δερματώδη οδοντωτά φύλλα σε σχήμα καρδιάς με έντονες νευρώσεις.

Η Σάλβια μπορεί να φυτευθεί και σε γλάστρες σε κήπο ή μπαλκόνι αλλά και απευθείας σε παρτέρια σε μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις, όπως και σε συνδυασμό με άλλα ετήσια είδη καλοκαιρινής ανθοφορίας. 

Φροντίδα

Χώμα:

Λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας της έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά και γόνιμο έδαφος.

Χρησιμοποιείστε για την Σάλβια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση.  

Θέση:

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και  ελαφρά ημισκιερές θέσεις, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας - ηλιοφάνειας που επικρατούν στην περιοχή που θα φυτετεί.  



Ανήκει στα φυτά που είναι περισσότερο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει το έντονο κρύο, όμως σε ό,τι αφορά την έκθεσή της στο ήλιο η ιδανικότερη θέση είναι ένα ηλιόλουστο μεν σημείο αλλά προστατευμένο από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, που συχνά έχει σαν αποτέλεσμα το  "κάψιμο" των φυλλώματος και το ξεθώρισμα της απόχρωσης τόσο των φύλλων όσο και των λουλουδιών. 

Πότισμα:

Χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 2 ημέρες τις θερμές περιόδους του χρόνου, ειδικά αν είναι τοποθετημένη σε πλήρως ηλιόλουστη θέση. Κατά την διάρκεια του ποτίσματος αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων, που όπως σε όλα τα καλοκαιρινής ανθοφορίας φυτά, μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης ασθενειών λόγω της έντονης υγρασίας.  

Σημαντική είναι η καλή αποστράγγιση του χώματος. Η Σάλβια δεν θα πρέπει να φυτεύεται σε σημεία που λιμνάζει νερό της βροχής, αν δε την τοποθετήσετε σε δοχείο φύτευσης αποφύγετε το πιάτο ή αδειάζετε το υπερβάλλον νερό του ποτίσματος που θα έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών.  



Κλάδεμα:

Μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδέψτε όλους τους βλαστούς και ένα μέρος του φυλώμματος στην βάση του φυτού, ώστε η Σάλβια να διατηρήσει το σχήμα της, ενώ το συχνό κορφολόγημα των λουλουδιών σε όλη την διάρκεια της ανθοφορίας την ευνοεί ιδιαίτερα.  

 

Λίπανση: 

Αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά, που θα ενισχύσει την ανθοφορία και γενικά την ευρρωστία του φυτού.  





Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Σάλβια ανθίζει από τον Ιούνιο έως και το τέλος του Φθινοπώρου, ενώ σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες η ανθοφορία της μπορεί να παραταθεί και ως τα μέσα του χειμώνα.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με σπόρους στις αρχές - μέσα της άνοιξης. 

Για καλύτερο αποτέλεσμα πριν την φύτευσή τους τοποθετείστε για μερικές ώρες του σπόρους σε χλιαρό νερό, χρησιμοποιείστε εμπλουτισμένο χώμα αναμεμειγμένο με κομπόστ και διατηρείστε τα σπορεία σε εσωτερικό χώρο έως η εξωτερική θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 20-25 βαθμούς. Τα νέα φυτά βλασταίνουν περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την σπορά και μπορούν να μεταφυτευθούν όταν φτάσουν σε ύψος τα 10-12cm.

Σtα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Σάλβιας διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων αλλά και σπόρους. 





Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ