2021-02-18 20:05:35
Φωτογραφία για Τέλος το πράσινο χρώμα για την Ελλάδα στον χάρτη του ECDC. Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, επιδεινώθηκε η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στο χάρτη της.

Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Βλέποντας τις εικόνες για το διάστημα 11-18 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έπειτα από καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στον χάρτη της. Εκτός από την Αττική, στο βαθύ κόκκινο έχει «βυθιστεί» ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια αλλά και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.


Τι ισχύει για τον δείκτη θετικότητας

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας ολόκληρη παραμένει στο πράσινο ενώ την ίδια ώρα το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στο κίτρινο. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας, ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, δηλαδή κάτω του ορίου συναγερμού του 4% ενώ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερος από 4.

Κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στο πορτοκαλί χώρα.

Ωστόσο η Ήπειρος και η Θράκη βρίσκεται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Σημειώνεται πως Στερεά Ελλάδα και κομμάτι της Πελοποννήσου και σε αυτό τον χάρτη έχει βαφτεί με σκούρο πορτοκαλί.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ