2021-02-18 22:06:12
Φωτογραφία για Nanocargo: Η νέα μέθοδος θεραπείας του καρκίνου του μαστού με νανοσωματίδια
Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού που καταστρέφει τους όγκους μέσα στο σώμα, αναπτύχθηκε εδώ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να απαλλάξει τον κόσμο από τις οδυνηρές εγχειρίσεις. Έχει κερδίσει ήδη το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας της Ε.Ε.

Η δρ. Τζοάννα Μπάουερ είναι επίκουρη καθηγήτρια βιοατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βρότσλαβ. Είναι επικεφαλής της ομάδας που έχει δημιουργήσει αυτή τη νέα θεραπεία. Ονομάζεται Nanocargo και περιλαμβάνει την έγχυση νανοσωματιδίων απευθείας στον όγκο.

Όπως μας εξηγεί:«Εδώ βλέπουμε τα καρκινικά κύτταρα. Τα πράσινα είναι τα κύτταρα που θέλουμε να σκοτώσουμε. Είναι όλα ζωντανά αυτή την στιγμή. Μετά από είκοσι λεπτά, βλέπουμε ότι είναι ολοένα και λιγότερα. Τέλος μετά από μισή ώρα, με την εφαρμογή των νανοσωματιδίων, δεν υπάρχουν καθόλου πλέον ζωντανά καρκινικά κύτταρα».

Πώς λειτουργεί; Στο πείραμα αποκαλύπτονται μερικές από τις βασικές αρχές της. Μέσα στο φιαλίδιο υπάρχουν χιλιάδες νανοσωματίδια που θερμαίνονται από μια ακτίνα λέιζερ: «__Θερμαίνουμε τα νανοσωματίδια για να δούμε σταδιακά το αποτέλεσμα» αναφέρει η καθηγήτρια. Τα νανοσωματίδια θερμαίνονται από το λέιζερ και από ένα μαγνητικό πεδίο. Η ζέστη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται φαρμακευτικές ουσίες από τα νανοσωματίδια μέσα στον όγκο: «Έχουμε έναν πυρήνα που είναι μαγνητικός και αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο. Απέξω υπάρχει ένα επιπλέον μεταλλικό κέλυφος που διεγείρεται με το λέιζερ. Στην κορυφή του έχουμε βάλει το φάρμακο, που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η Τζοάνα Μπάουερ.

Η Άγκατα Γκουαντέρα-Ούρλεπ έχει καταφέρει να γιατρευθεί από τον καρκίνο του μαστού. Θεωρεί ότι κάθε καινοτομία σ’ αυτό το πεδίο είναι ελπιδοφόρα: «Και μόνο η γνώση ότι υπάρχει κάτι νέο, συμβάλλει στη θεραπεία, γιατί η στάση που κρατάς κατά τη διάρκεια της αρρώστιας έχει μεγάλη σημασία. Είναι στήριγμα για σένα».

Το Nanocargo συνδημιουργήθηκε από τον Ινδό επιστήμονα Δρ. Νανασαχέμπ Τοράτ, που έχει πάρει την υποτροφία Κιουρί στο Πανεπιστήμιο. Μαζί με τους Πολωνούς συναδέλφους του κέρδισαν το Βραβείο Καινοτομίας Radar της Ε.Ε. για την έρευνά τους, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού: «Η προσέγγισή μας είναι εξειδικευμένη, στοχευμένη. Εστιάζουμε μόνο στον όγκο και όχι σε άλλα μέρη του σώματος. Το βραβείο μου δίνει μια λαμπρή ευκαιρία και την περηφάνια να μεταφέρω τη βασική επιστήμη, τις ιδέες μου στις μεθόδους του πραγματικού κόσμου».

Η ομάδα εργάζεται αυτή την στιγμή πάνω στον καθορισμό της σωστής δόσης του Nanocargo για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών όγκων. Στόχος, πριν προχωρήσουν στις κλινικές δοκιμές, η μείωση των παρενεργειών.
themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ