2021-02-23 00:00:40
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βιολέτα
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την Βιολέτα

Από τα πιο αρωματικά ανοιξιάτικα λουλούδια και ελαφρά ...ξεχασμένη στις μέρες μας, σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά, ενώ παλαιότερα η Βιολέτα δεν έλειπε από κανέναν κήπο και το άρωμά της ήταν ταυτισμένο με τον ερχομό της άνοιξης αλλά και το πάσχα.



Γενικά Χαρακτηριστικά

Ετήσιο καλλωπιστικό αλλά αν αφήσετε τους σπόρους στο τέλος του χειμώνα, όταν πλέον το φυτό αρχίζει να μαραίνεται, να πέσουν στο χώμα πολύ πιθανό την επόμενη άνοιξη θα φυτρώσει ξανά.

Επίσης σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, το ίδιο φυτό μπορεί να βλαστήσει για περισσότερες από μία χρονιές. 

Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 30-50cm και το γκριζοπράσινο λεπτό της φύλλωμα είναι εξίσου όμορφο και χαρακτηριστικό με τα μονά ή διπλά λουλούδια της, ανάλογα με την ποικιλία. Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκό ή σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κίτρινου και κόκκινου. 


Πολύ εντυπωσιακή όψη έχουν τόσο παρτέρια όσο και γλάστρες - ζαρντινιέρες στα οποία θα φυτέψετε ποικιλίες διαφορετικών αποχρώσεων. 

Είναι από τα κατάλληλα λουλούδια και για τοποθέτηση σε βάζα, για να μεταφέρετε και στο εσωτερικό του σπιτιού το άρωμα της ...άνοιξης.

Η Βιολέτα μπορεί να φυτευθεί τόσο σε γλάστρες όσο και απευθείας σε παρτέρια σε μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις για την δημιουργία πολύχρωμων σημείων στον κήπο ή χαμηλές μπορντούρες, όπως και σε συνδυασμό με άλλα ετήσια είδη ανοιξιάτικης ανθοφορίας. 

Φροντίδα

Χώμα:

Χρηστιμοποιείστε για την Βιολέτα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση.  

Θέση:

Φυτεύεται σε σημεία με άπλετο φως διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη,  όμως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλό είναι να προστατεύεται από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.



Πότισμα:

Χρειάζεται αρκετό νερό, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Τις ζεστές περιόδους θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2η μέρα και σε συνθήκες καύσωνα ακόμη και καθημερινά, ενώ φυτά τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα νερού αμέσως μόλις το χώμα τους στεγνώσει.

Στις γλάστρες μην τοποθετείτε πιατάκι και το χώμα σε παρτέρια φροντίστε να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, για να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών. 

Κατά την διάρκεια του ποτίσματος κατευθύνετε το νερό αποκλειστικά στις ρίζες, αφού η υγρασία στο φύλλωμα, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης ασθενειών. 



Κλάδεμα:

Όπως όλα τα εποχιακά καλλωπιστικά δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο τακτικό κόψιμο των μαραμένων λουλουδιών, ώστε να ενισχύεται η ανθοφορία της. 

 

Λίπανση: 

Μία λίπανση στην αρχή της άνοιξης και ακόμη μία αρχές καλοκαιριού, με κοκκώδες ή υγρό λίπασμα γενικής χρήσης, ενισχύει κατά πολύ την ανθοφορία της Βιολέτας.

Αν στην διάρκεια του καλοκαιριού προσβληθεί από μελίγκρα, αποτέλεσμα της έντονης υγρασίας, ψεκάστε με ένα ειδικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμησή της.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βιολέτα ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που μπορείτε να συλλέξετε στο τέλος της ανθοφορία της, όταν πλέον τα φυτά έχουν ξεραθεί. Προς το τέλος του χειμώνα φυτεύετε σε προστατευμένο σπορείο και όταν ο καιρός ζεστάνει αρκετά μεταφέρετε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό περιβάλλον. Από τις αρχές της άνοιξης σε όλα τα φυτώτια θα βρείτε έτοιμα φυτά Βιολέτας και σχεδόν όλες τις εποχές ποικιλίες σπόρων.



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ