2021-02-28 20:54:17
Φωτογραφία για Στο 70-75% η πληρότητα σε ΜΕΘ Θεσσαλονίκης - Στα όρια τους τα νοσοκομεία στην Αττική
 Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής από τον κορονοϊό, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φθάνει στο 84%, σύμφωνα με ρεπορταζ της ΕΡΤ. 

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής, το «Σωτηρία», με τους υγειονομικούς να καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί κενό κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Μάλιστα, νωρίτερα το νοσοκομείο αδυνατούσε να δεχτεί νέα περιστατικά κορονοϊού, καθώς είναι πλήρες. Σύμφωνα με το υγειονομικό προσωπικό, μια κλίνη ΜΕΘ που άδειασε το πρωί, αμέσως κατελήφθη από νέο ασθενή, ο οποίος άμεσα χρειαζόταν διασωλήνωση.

Σχετικά με τις απλές κλινικές κορονοϊού τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι μόλις δύο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς στον «Ευαγγελισμό» μόλις ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι κενό και στο «Αττικόν» μόνο δύο. 


Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει μειωθεί πολύ, καθώς νοσηλεύονται κυρίως νέοι ηλικίας από 28-40 ετών. 

Καθηγητής Κώτσης: Στο 70-75% η πληρότητα σε ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

«Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία φτάνει στο 70-75%, η κατάσταση είναι οριακή» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κώτσης.

Ανέφερε επίσης ότι η ανοσία στην συμπρωτεύουσα είναι μεταξύ 5% με 10%.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 15 μέρες.

Εντωμεταξύ, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις, ανησυχούν τους επιστήμονες και ήδη μάλιστα τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή άλλων 40 κλινών εντατικής θεραπείας για γενικά περιστατικά, σε κλίνες εντατικής για covid. Επιπροσθέτως, μετατρέπονται άλλες 120 κλίνες γενικών περιστατικών σε κλίνες covid, σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, ενώ η τελική φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη κλινών εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό.

«Ο απόλυτος αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος, μπορεί τα περισσότερα κρούσματα να είναι σε 40 -50ρηδες αλλά εφόσον είναι μεγάλος ο αριθμός, θα πιεστεί το σύστημα Υγείας», ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μεγάλη εξίσου είναι και η πίεση και στο ΕΚΑΒ. Από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά κορονοϊού. Από 80 έφτασαν τις 160. Το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 591 είναι τα νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.269. Στη Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται ο Κεντρικός Τομέας με 151 κρούσματα, ο Δυτικός Τομέας με 98, ο Βόρειος με 85, ο Νότιος με 65 και ο Ανατολικός με 64.

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 136 κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα 44. 391 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε σκληρό Lockdown είναι από σήμερα και η δημοτική Ενότητα Μαλεσίνας με προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ