2021-03-02 10:14:12
Φωτογραφία για Για ποιους αγρότες έρχεται ενίσχυση άνω των 35.000 ευρώ
Από την 1η Μαρτίου έως και τις 15 Μαρτίου τίθεται σε διαβούλευση η προδημοσίευση του μέτρου του υπουργείου Αγροτικής και Τροφίμων για τους Νέους Αγρότες, όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι διπλασιάζεται το ποσό για κάθε δικαιούχο στις 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης είναι διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ., ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 ευρώ - ποσό διπλάσιο από τη προηγούμενη φορά που εφαρμόσθηκε το Μέτρο.

Το Μέτρο για τους Νέους Αγρότες

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ανακοινώνει, ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθεί το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (ΠΑΑ 2014 – 2020). Για τον σκοπό αυτό θέτει μέχρι τις 15 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση την σχετική προδημοσίευση του Μέτρου. Όσον αφορά το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης, αυτό θα είναι πολλαπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ.


Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:

1. Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.

2. Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά στο 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

3. Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.

4. Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.

5. Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα συγχωνευτεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας. Τα ανωτέρω τίθενται σε διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ΥΠΑΑΤ http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/.

(ΤΡ 2/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ