2021-03-02 19:20:11
Φωτογραφία για Ο Γρηγόρης Μελάς μιλά αποκλειστικά στο tvnea.com: «Ο νικητής της σεζόν είναι ο τηλεθεατής»



Ο Γρηγόρης Μελάς είναι ένα πρόσωπο που οι φαν του τηλεοπτικού ρεπορτάζ τον διαβάζουν φανατικά. Το tvnea.com κατάφερε να εξασφαλίσει μία αποκλειστική συνέντευξη μαζί του, στην οποία ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για όλους και για όλα. 

Πώς ξεκίνησε η καριέρα σου στη δημοσιογραφία;

 Δούλευα σε μια εφημερίδα από τα 16 μου χρόνια με ψευδώνυμο. Αγαπούσα πάντα το καλλιτεχνικό, αν και η συγκεκριμένη εργασία μου δεν ήταν τόσο του καλλιτεχνικού. Παράλληλα, τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασα σε δραματική σχολή. Κάπου εκεί είχα μπερδευτεί ποια από τις δύο αγάπες μου θα ακολουθήσω, τη δημοσιογραφία ή το θέατρο. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 μου έγινε μία πρόταση από την ΕΡΤ να περάσω μπροστά από τις κάμερες, ένας από τα πιο τραγικά λάθη της ζωής μου. Παρόλο αυτά, οι άνθρωποι που συνεργάστηκα εκεί ήταν κορυφές για το πολιτιστικό ρεπορτάζ και έμαθα πολλά πλάι τους. Τότε αποφάσισα να εγκαταλείψω και το θέατρο, διότι ήταν αστείο να παίρνω καθημερινά συνεντεύξεις σε άτομα που το βράδυ θα έπαιζα στην ίδια παράσταση. Το 1998 παίρνω την απόφαση να αποσυρθώ εντελώς από το θέατρο, έχοντας παίξει πολύ πράγμα και έχοντας λάβει πολύ θετικές κριτικές από δύσκολους ανθρώπους του χώρου. Για αυτό και οι περισσότεροι ηθοποιοί της ηλικίας μου, ειναι και φίλοι μου. 

Πότε έρχεται το τηλεοπτικό ρεπορτάζ;

Την τηλεόραση την αγαπούσα από πάντα. Έμαθα στην τηλεόραση από το να μαζεύω καλώδια, μέχρι να είμαι σε συσκέψεις και να ακούω. Κάπου στο 2000 αισθάνομαι ότι ο κύκλος μπροστά από τις κάμερες πρέπει να κλείσει, επειδή αγαπώ την τηλεόραση (γέλια). Δούλεψα πολύ πίσω από τις κάμερες, μέχρι να φτάσω στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ. 

Είσαι και πλέον ακριβοθώρητος στις τηλεοπτικές σου εμφανίσεις πλέον...

Δεν μου αρέσει να βλέπω τη φάτσα μου στην τηλεόραση, επειδή είμαι πολύ αυστηρός κριτής. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστέυουν ότι προσφέρουν κάτι στο να βγουν και να πουν. Ότι έχω να πω, το γράφω. Το μόνο που μου λείπει είναι το ραδιόφωνο. Φέτος είχα πολλές προτάσεις για μπροστά από τις κάμερες και αρνήθηκα. Δεν μπορώ για παράδειγμα να βγω και να πω "Αχ τι ωραία που είναι αυτή η εκπομπή που έχουμε εμείς", ενώ δεν το πιστεύω. Θα έρθω σε σύγκρουση με τους ανθρώπους που με πληρώνουν. Προς θεού δεν κατακρίνω κανέναν συνάδελφο που βγαίνει μπροστά. Ίσα ίσα με πολλούς από αυτούς είμαστε και αποδεδειγμένα φίλοι. 

Ποιες είναι οι δυσκολίες αυτού του ρεπορτάζ;

Για να είσαι σωστός σε αυτό το ρεπορτάζ, πρέπει να έρχεσαι διαρκώς σε σύγκρουση. Πρέπει να λες τη γνώμη σου, να επιχειρηματολογείς για αυτή, να μην έχεις εμμονές, να κάνεις πέρα τις όποιες προσωπικές ή αντιπάθειες που έχεις και να προσπαθείς να τα βλέπεις αντικειμενικά. Το τηλεοπτικό τοπίο έχει αρκετό χρήμα και ως εκ τούτου δημιουργεί και πολλά ναρκοπέδια. Το  να παραμείνεις σε αυτό τον χώρο χωρίς να είσαι φίλος, αλλά απλός επαγγελματίας, είναι κάτι δύσκολο. Εμένα μου έχουν κακιώσει αρκετοί φίλοι, όταν έχω γράψει την άποψη μου που πάντα την τεκμηριώνω. Άλλο το επαγγελματικό και άλλο το φιλικό.

Πιο εύκολη είναι η τηλεκριτική ή το ρεπορτάζ;

Δεν μου αρέσει η λέξη "τηλεκριτικός". Αν δεν έχεις δουλέψει πολύ στην τηλεόραση και σε διάφορα πόστα, δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για την τηλεόραση. Εγώ αγαπώ το ρεπορτάζ, μου αρέσει να μαθαίνω και να προβλέπω τις στρατηγικές καναλιών. Το προτιμώ από το να κάθομαι πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή και να γράφω τι μου αρέσει και τι όχι. 





Πώς διαχειρίζεσαι το clopy paste;

Πλέον δεν γράφω τη λέξη "αποκλειστικό", διότι πλέον αυτή έχει χάσει την αξία της. Αυτό επειδή πολλές ειδήσεις μου τις βλέπω να τις παίρνουν άλλοι "συνάδελφοι" και να τις κάνουν δικές τους. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό που με "τρελαίνει" είναι να βλέπω και κείμενα μου αυτολεξεί με την υπογραφή άλλων. Ευτυχώς μετά από τόσα χρόνια, έχω καταφέρει επαγγελματικά να ξέρει ο χώρος ότι δεν "κλέβω". Δόξα τω θεώ μέσα από το newsit.gr, έχω καταφέρει να με διαβάζει πολύς κόσμος, ακόμα και όταν περνάω κάποιο δελτίο τύπου, επειδή ξέρουν ότι θα προσθέσω μέσα και το δικό μου σχόλιο. 

Σε αγχώνουν το πόσα κλικς "χτυπάς";

Έχω "χτίσει" μία σχέση με αναγνώστες που με διαβάζουν φανατικά. Δεν με αγχώνουν τα κλικαρίσματα, διότι ξέρω ότι είναι καλά. Δεν κάθομαι να σκεφτώ τι θα γράψω για να φέρει κλικς. Κάποτε έλεγαν ότι και μόνο να γράψεις για το "βρακί της Μενεγάκη" ότι πουλάει. Δεν είμαι αυτής της λογικής. Θα δημοσιεύσω ακόμα και το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, διότι ξέρω ότι θα το διαβάσουν αρκετοί και αυτό. 

Ποιος είναι ο νικητής της σεζόν;     

Νικητής είναι ο τηλεθεατής. Υπάρχουν πολλές επιλογές τη φετινή σεζόν με την ποικιλομορφία των προγραμμάτων. Παρόλο αυτά, η τηλεόραση έχει "διώξει" πολλούς τηλεθεατές που δύσκολα γυρίζουν. Έχουμε σταθερή μείωση κοινού που συγκεντρώνεται στα εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου κανάλια. 





Σε ενοχλούν τα πολλά ριάλιτι που έχουμε φέτος;

Δεν διαφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει και το trash στην τηλεόραση, αρκεί να μην έχουμε μόνο αυτό. Είναι όλα θέμα δοσολογίας. Στην Ελλάδα, έχουμε μάθει να πηγαίνει καλά μία ταβέρνα και μετά από δίπλα να πηγαίνουν και να "χτίζουν" και άλλες ταβέρνες. 

Τι απολαμβάνεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ;

Μου αρέσουν οι πειραματισμοί των καναλιών, όταν αυτά ρισκάρουν.Αν σου έλεγα πριν από χρόνια ότι μία καθημερινή σειρά εποχής θα κερδίζει ριάλιτι, θα με έλεγες τρελό. Όμως έγινε, διότι στις "Άγριες Μέλισσες" έχουμε πολύ καλές ερμηνείες, δυνατό σενάριο και σωστή σκηνοθεσία. Είναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα και δεν έχω χάσει ούτε ένα επεισόδιο. Το ότι την ώρα των δελτίων, βγαίνει το "Ράδιο Αρβύλα" ήταν ένα πείραμα το οποίο πέτυχε. Μάλιστα, ξέρω ότι η συγκεκριμένη ώρα ήταν σκέψη και επιθυμία του Κανάκη που αποδείχθηκε πολύ σωστή. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι στο τέλος της εκπομπής τους, προωθούν τις ταινίες που ακολουθούν στο OPEN, που δεν είναι και καλές. 

Πώς σου φάνηκε η επιστροφή του Γιώργου Λιάγκα στο πρωινό και στον ΑΝΤ1;

Στην τηλεόραση δεν πρέπει να λέμε μεγάλες κουβέντες και ο Γιώργος τις είπε. Αυτή η κωλοτούμπα αποδείχθηκε πολύ σωστή και έπρεπε να γίνει. Η Φαίη και ο Γιώργος είναι ένα πολύ δυνατό δίδυμο της πρωινής ζώνης και ας μείνουν σε αυτή, συγκρατώντας ο ένας τον άλλον. Αν ο καθένας τους δεν κοιτάζει τη σόλο καριέρα, τότε θα συνεχίσουν να έχουν επιτυχία.

Θεωρείς ότι η κίνηση του ΑΝΤ1 δείχνει ότι η Φαίη αδυνατεί να σταθεί μόνη της;

Δεν το πιστεύω αυτό, όπως και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πρωταγωνιστές, αν δεν υπάρχουν δευτεραγωνιστές. Χωρίς τα δεύτερα βιολιά, δεν υπάρχουν τα πρώτα. Φαντάζεσαι να έβγαινε ο Κανάκης και να ήταν μόνος; Δεν έχει να κάνει με το ότι η Φαίη δεν ήταν ικανή να το κάνει μόνη της. 

Την πτωτική πορεία των "ΚουΚου" πώς τη σχολιάζεις;

Ίσως επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι πρωινές εκπομπές έχουν συνηθίσει να αναμασούν τα περιεχόμενα του υπόλοιπου προγράμματος και να μην κάνουν πρωτογενή θέματα. Η συγκεκριμένη εκπομπή "πληρώνει" αυτό το λάθος, τώρα που το "Master chef" δεν κάνει τα νούμερα που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη, θεωρώ ότι ο Κρατερός και η Κατερίνα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Ό,τι δεν ανανεώνεται, πεθαίνει. Πιστεύω παρόλο αυτά ότι θα παραμείνουν στην πρωινή ζώνη του STAR, αλλά με σημαντικές αλλαγές. 





Τις τρεις νέες παρουσιάστριες (Μαλέσκου, Μπάρκα, Παπαγεωγίου) πώς τις βλέπεις;

Η καθεμία έχει δυνατά όπλα, αλλά κάνουν αρκετά λάθη και οι τρεις. Η Ιωάννα Μαλέσκου μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να φανεί πολύ διαβασμένη, θέλοντας να απεγκλωβιστεί από την εικόνα της ωραίας. Έτσι, βγαίνει πολύ παγερή. Η Δαναή μου δίνει την αίσθηση της τεμπέλας, ότι δεν δουλεύει όσο πρέπει και το ότι δεν ενήμερη για τα θέματα. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Φαιη βγήκε έξω και κάνει συνεντεύξεις. Έχουμε περάσει σε μία εποχή που το να κάθεσαι σε ένα στούντιο και να το παίζεις παρουσιαστής, δεν λέει κάτι. Όσον αφορά την  Ηλιάνα έχει εγκλωβιστεί πολύ στη θεματολογία του σταθμού της και μου βγάζει και εκείνη την αίσθηση ότι δεν δουλεύει καθόλου. Η τηλεόραση δεν είναι instagram, πρέπει να έχεις λόγο και να πείσεις τον τηλεθεατή να σε δει. 

Για τη Μαλέσκου ξέρουμε ότι θα συνεχίσει στον ΣΚΑΙ. Για τις άλλες δύο ποια είναι η αίσθησή σου για τη νέα σεζόν;

Νομίζω ότι το δέσιμο της Ηλιάνας με τον ALPHA θα κρατήσει και την επόμενη σεζόν, αυτό πιστεύω προς το παρόν. Για τη Δανάη, δεν μπορώ να κάνω μαντεψιές για το τι θα γίνει. Θεωρώ ότι αν δεν είχε κάποια άτομα δίπλα της, δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην επικαιρότητα, όπως τον Άρη Καβατζίκη. 

Σου λείπει η Ελένη Μενεγάκη από την τηλεόραση; Πιστεύεις ότι θα γυρίσει τη νέα σεζόν;

Τα τελευταία χρόνια είχε βαρεθεί και απλά διεκπαιρέωνε και για αυτό έπεσε και στα νούμερα τα τελευταία χρόνια. Μου έλειπε το κέφι της και η χαρά της. Για να γυρίσει η Μενεγάκη θέλει πολλά λεφτά και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Από την άλλη είναι ένα πολύ δυνατό brand name στην αγορά και δεν ξέρω αν αυτή μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτό που ονομάζεται "Μενεγάκη". Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν ντε και καλά να δουν την Ελένη σε βραδινό, αλλά να τη δω να δουλεύει ξανά με όρεξη. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου τηλεπαιχνίδια και ποια σε έχουν απογοητεύσει; 

To αγαπημένο μου τηλεπαιχνίδι είναι το "Ρουκ Ζουκ". Θεωρώ ότι εκεί είδαμε και την πραγματική Ζέτα, την πιο αυθόρμητη. Κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την εικόνα της. Ένα άλλο τηλεπαιχνίδι που περιμένω είναι το "Celebrity game night" της Σμαράγδας Καρύδη. Ατυχείς θεωρώ τις επιλογές της ΕΡΤ στα τηλεπαιχνίδια, το "Μεγάλο Παιχνίδι" στο οποίο κάηκε ο ταλαντούχος Λέντζας και το "Δες και βρες". Νομίζω ότι το "Still Standing" πρέπει σιγά σιγά να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να δούμε τη Μαρία σε νεά πράγματα. Πολύ δυνατός είναι και ο Πολυχρονίδης και ο Φερεντίνος, αλλά ο τελευταίος νομίζω ότι έχει πάθει "dealίαση" και δεν ξέρω αν μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάτι καινούργιο. 





Πώς σου φαίνεται το ότι θα δούμε τον Χάρη Ρώμα τη νέα σεζόν εκτός ΑΝΤ1;

Δεν με "ξενίζει" καθόλου που θα δούμε τον Χάρη Ρώμα σε άλλη τηλεοπτική συχνότητα πέρα από τον ΑΝΤ1. Εδώ δεν με ενόχλησε όταν είδα την Ελένη Μενεγάκη από τη συχνότητα του ALPHA, όταν έφυγε από τον ΑΝΤ1. Ο Χάρης Ρώμας είναι ένας πολύ καλός σεναριογράφος, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον βλέπω μόνο από τον ΑΝΤ1. Μπορεί να του έγινε μία πολύ καλή πρόταση από τον Νίκο Κοκλώνη ή να μην χωράει στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 την επόμενη σεζόν.  

Θεωρείς λάθος την επιλογή του ΣΚΑΙ να εντάξει στο πρόγραμμά του το "House of fame";

Μπορεί να θεωρήσω λάθος ότι ο ΣΚΑΙ έβγαλε το "House of fame", αλλά από την άλλη οικονομικά τον συνέφερε, αφού είχε ένα έτοιμο σπίτι. Το OPEN αν δεν είχε και τους "Ράδιο Αρβύλα", δεν θα διέφερε από το "Tv Μακεδονία". 

Τα υπόλοιπα ριάλιτι του ΣΚΑΙ (Survivor και Big Brother) πώς σου φάνηκαν;

To "Survivor" φέτος στήθηκε καλά. Έχει βρει το παλιό του ύφος, αυτό της πρώτης χρονιάς. Αντίθετα, το "Big Brother" δεν θεωρώ ότι το έκαναν καλά και παρόλο αυτά θα βγει και του χρόνου, επειδή έχουν ένα σπίτι έτοιμο. Στα νούμερα, ωστόσο, δεν πήγε και άσχημα. Κατάφερε να σταθεί στον ανταγωνισμό, απλώς στον ΣΚΑΙ περίμεναν να πάει καλύτερα. Δεν συμφωνώ που μάλλον ο Χάρης Βαρθακούρης δεν θα συνεχίσει, διότι είχε προοδεύσει προς το τέλος των live. Ήταν ένα πολύ απαιτητικό φορμάτ και μπόρεσε να σταθεί αξιοπρεπώς. Αυτό που κάνει τώρα, θεωρώ ότι τον πάει πίσω. Δεν φταίνε οι παρουσιαστές, αλλά το περιεχόμενο. Όταν βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες πράγματα από το διαδίκτυο, δεν βρίσκω να δω μία εκπομπή που δεν μου λέει τίποτα. 

Οι κινήσεις του ΑΝΤ1 πώς σου φαίνονται;

Ο ΑΝΤ1 ορθά συνέχισε να επενδύει στη μυθοπλασία με τις "Άγριες Μέλισσες" στον κορμό του. Έχει όμως μεγάλη τρύπα στην απογευματινή του ζώνη και δεν νομίζω ότι είναι ένα τηλεπαιχνίδι που θα σαρώσει. Δεν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο φορμάτ ταριάζει στον Σεφερλή. Θα του πήγαινε πολύ περισσότερο το "Raid the cage" που έχει πιο πολύ δράση και κίνηση. Όσον αφορά τη "Φάρμα", συμφωνώ που ο ΑΝΤ1 ανοίγεται και σε αυτό το τηλεοπτικό είδος. Το αν θα του βγει, εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς. Θα ήταν λάθος,πάντως,  να βγάλουν ένα τόσο ακριβό φορμάτ από το "Tv Μακεδονία". 

Είναι λάθος να συνεχίσουν οι "Άγριες Μέλισσες" για τρίτη σεζόν;

Θα είναι λάθος να συνεχίσει όλη την επόμενη σεζόν. Θα ήταν πολύ σοφή κίνηση να τις τελειώσει τα Χριστούγεννα και να βγάλει την καινούργια του σειρά με το νέο χρόνο, που γνωρίζοντας και την ιστορία, πρόκειται για μία υπέροχη ιστορία. 





Την πορεία του OPEN πώς την κρίνεις;

Κάποιοι έχουν αρχίσει να "χτίζουν" το budget της επόμενης σεζόν και κάποιοι είναι τα "budget μου αργά". Το OPEN ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όλοι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πράγματα και το OPEN τίποτα. Μία "Αρβύλα", μία Καινούργιου και μία Μαυραγάνη δεν φέρνουν την Άνοιξη. 

Που οφείλεται η επιτυχία της Κατερίνας Καινούργιου;

Μπορεί να διαφωνώ με την αισθητική του "Ευτυχείτε", αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ στα πρωτογενή τους θέματα. Υπάρχει μία δυνατή δημοσιογραφική ομάδα, ωστόσο εκτιμώ πως τα "Διλήμματα" έχουν κουράσει. 

Θεωρείς ότι ο ΣΚΑΙ θα συνεχίσει να επενδύει στη μυθοπλασία ή θα περιοριστεί στα ριάλιτι;

Ο ΣΚΑΙ έχει βρει κάποια πράγματα που του πηγαίνουν και άλλα που δεν του πηγαίνουν. Του πηγαίνουν τα ριάλιτι, από την άλλη όμως είναι οτι στήνουν τα πράγματα ''καμερούλα πάμε''. Ιδιαίτερα το Big Brother που θεωρείται η κορωνίδα των ριάλιτι, το έκαναν λανθασμένα. Προς το παρόν δεν έχουν μυθοπλασία που συζητάνε και παράλληλα μαθαίνω ότι ενδεχομένως να βγάλουν και ένα δεύτερο ριάλιτι, εκτός από το Big Brother. 

Τα φετινά talk show πώς σου φαίνονται;

Προσπαθεί μονίμως να στρογγυλοποιήσει τις καταστάσεις και αυτό δεν νομίζω ότι ταριάζει σε ένα talk show. Ευνοείται πολύ και από το lead in. Το "After Dark" του Θέμη Γεωργαντά πρέπει να ανανεωθεί και ο προγραμματισμός του ALPHA στη late night είναι αυτοκαταστροφικός. Είναι τρεις ομοειδείς που ξεκινούν και πολύ αργά. 





Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ