2021-03-03 11:09:05
Φωτογραφία για Ξεκινά η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας.
Ισλαμαμπάντ - Το Πακιστάν δήλωσε την Τρίτη ότι ένα διεθνικό εμπορικό τρένο που συνδέει το Πακιστάν με την Τουρκία μέσω του γειτονικού Ιράν θα ξαναρχίσει υπηρεσία από αυτήν την εβδομάδα μετά από ένα διάστημα εννέα ετών.

Από τον Άτζια Γκουλ

Το τρένο είχε την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του το 2009, με αποστολή να ενισχύσει τους εμπορικούς και επικοινωνιακούς δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών.

Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις, οι εκκρεμείς εξελίξεις στις υποδομές και οι ανησυχίες για την ασφάλεια οδήγησαν στην αναστολή της υπηρεσίας στα τέλη του 2011, ωστόσο, μετά από ανταλλαγή 14 εμπορευματικών αμαξοστοιχιών μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Ο Abdul Razak Dawood, σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ ανακοίνωσε την αναβίωση της υπηρεσίας φορτίου, δήλωσε ότι το τρένο «Κωνσταντινούπολη-Τεχεράνη-Ισλαμαμπάντ» θα ολοκληρώσει το μονόδρομο ταξίδι σε περίπου 12 ημέρες. Θα έχει ικανότητα μεταφοράς 750 μετρικών τόνων εμπορικών αγαθών, πρόσθεσε.


«Αυτή είναι μια απόδειξη φιλίας μεταξύ των τριών χωρών… και θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Πακιστάν, Ιράν και Τουρκίας», έγραψε ο Dawood στο Twitter.

Οι έμποροι και οι ειδικοί χαιρέτησαν την ανακοίνωση, λέγοντας ότι η σιδηροδρομική γραμμή των 6.500 χιλιομέτρων θα εξοικονομήσει χρήματα, θα επισπεύσει τη μεταφορά φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων και θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού. Χρειάζονται έως και 45 ημέρες για να φτάσουν τα εμπορεύματα στο Πακιστάν από ευρωπαϊκές χώρες μέσω της θάλασσας.

Το τρένο θα διασχίσει το νοτιοδυτικό συνοριακό επαρχία του Πακιστάν πριν εισέλθει ή εγκαταλείψει το Ιράν. Η πακιστανική περιοχή που πλήττεται από τη βία είναι εκεί όπου οι αυτονομιστές του Μπαλουχ πραγματοποιούν συνήθως επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων. Μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους λειτουργούν επίσης στην επαρχία.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλείας που ασχολούνται τελευταία με τους μαχητές βοήθησαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Μπαλουχιστάν. Αναφέρουν επίσης την κατασκευή ενός ισχυρού φράχτη πάνω από 900 χιλιόμετρα παραδοσιακά πορώδη σύνορα με το Ιράν, το οποίο μέχρι τώρα ενθάρρυνε τους μαχητές να κινούνται ελεύθερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

voanews.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ