2021-03-05 16:54:15
Φωτογραφία για Περισσότερα από 2.000 και σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού
Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι πάνω από 2.000.

Με τα νέα πιο αυστηρά μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα η εικόνα που θα δούμε από τα κρούσματα θα παραμένει ανησυχητική. Μπορεί να μην καταρριφθεί το χθεσινό ρεκόρ έτους αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι πολύ ψηλά.

Ελαφρά αποκλιμάκωση και όχι τον αριθμό των 2.702 κρουσμάτων που είδαμε χθες αναμένεται να δούμε σήμερα στην ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό. 

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και ακόμα και αν είναι λιγότερα από χθες αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων και όπως αναφέρουν όλοι απαιτείται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση ειδικά αυτό το διάστημα που είναι ιδιαίτερα πιεσμένο το σύστημα υγείας. 

Με το ιικό φορτίο στα υψηλότερα επίπεδα, τον δείκτη θετικότητας στο 5%, τον εβδομαδιαίο δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1,27 και τα νοσοκομεία στην Αττική στο όριο της κατάρρευσης, είναι φανερό ότι οι μεταλλάξεις προσθέτουν επιβάρυνση στην πανδημία, όπως λένε οι ειδικοί που μελετούν την επιδημιολογία λυμάτων.


“Δεν είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που πήραμε θα επαρκέσουν. Ένα ολικό lockdown θα είχε σοβαρή πιθανότητα να επαρκέσει”, ανέφερε νωρίτερα ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τόνισε ακόμα μιλώντας στο iatropedia.gr ότι: «Συνολικά βλέπουμε μια αυξητική πορεία η οποία θα συνεχιστεί. Ακόμη κι αν καμφθεί η Αττική θα συνεχιστεί η πανελλαδική αυξητική πορεία, γιατί υπάρχει διασπορά σε πολλές ακόμη περιοχές με τη δική τους δυναμική. Και η Θεσσαλονίκη αυξάνεται και άλλες πολλές περιοχές».

Ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας

Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος των νέων μέτρων είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε σκληρότερο lockdown και από αυτό του περασμένου Μαρτίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών, λέγοντας ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται πολύ ικανοποιητικά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πιστή τήρηση των μέτρων θα τα καταστήσει μη απαραίτητα σύντομα.

Μητσοτάκης: Κάθε εμβόλιο είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας

«Κάθε εμβόλιο είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να νικήσουμε την πανδημία και να είμαστε σύντομα όλοι υγιείς και προστατευμένοι σε μια ασφαλή Ελλάδα», συνεχίζει το μήνυμά του το οποίο συνοδεύει βίντεο με αφορμή το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς στη χώρα μας. «Ήδη 1.000.000 εμβόλια έχουν γίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, και συνεχίζουμε οργανωμένα και με σχέδιο», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Lockdown: Οι περιοχές στο κόκκινο και το βαθύ κόκκινο

Ακόμη νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο ‘’βαθύ κόκκινο’’ κατατάσσονται οι εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε χθες την περιοχή.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ακόμη, αλλάζει από σήμερα η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι αλλαγές στα SMS -Τι ισχύει για τους κωδικούς 2,3,6

Τα νέα μέτρα φέρνουν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ