2021-03-05 16:54:17
Φωτογραφία για Ο σιδηρόδρομος , ο μεγάλος νικητής του 2020, θα κυριαρχήσει και μετά την πανδημία.
Ο σιδηρόδρομος είναι ο μεγάλος νικητής του 2020. Αυτό είναι φυσικά αυτό που λένε οι σιδηροδρομικοί φορείς, αλλά και αυτό ισχυρίζονται οι εταιρείες logistics που προσφέρουν πολλές λύσεις. Ένα παράδειγμα είναι το RailBridgeCargo, το οποίο προσφέρει σιδηροδρόμους ως μέρος της λύσης μεταφοράς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Ο σιδηρόδρομος είναι σήμερα ο πιο λογικός τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ασία», λένε, και αν εξαρτάται από αυτά, αυτό δεν θα αλλάξει με το τέλος της πανδημίας. Σε αυτό το ιστολόγιο, εξηγούν γιατί ο σιδηρόδρομος είναι εδώ για να μείνει.

BLOG - Μάρτιος 2020: ο κόσμος αλλάζει. Η μία μετά την άλλη χώρα κλείνει τα σύνορά της λόγω ενός άγνωστου ιού που κρατά τα πολυμέσα απασχολημένα 24/7. Τα διεθνή ταξίδια ξαφνικά έγιναν σπάνια, γεγονός που φυσικά έχει το αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο.

Δεν είναι μυστικό ότι από την Ασία (συγκεκριμένα η Κίνα) πολλά αγαθά εξάγονται στην Ευρώπη
. Η τεράστια επιτυχία του AliExpress είναι η ζωντανή απόδειξη αυτού του φαινομένου. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: σύμφωνα με έρευνα του CBS (η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας), το 2018 μόνο τα αγαθά μεταφέρθηκαν από την Κίνα στις Κάτω Χώρες με καθαρή αξία 4,2 δισ. Ευρώ. Πολλοί οργανισμοί στις Κάτω Χώρες και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαρτώνται από μια τόσο ισχυρή χώρα όπως η Κίνα όσον αφορά την προμήθεια των αγαθών και των υλικών τους.

Ο «πόλεμος για εμπορευματοκιβώτια»

Οι παραδοσιακοί τρόποι μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ασία είναι μέσω αέρα ή θάλασσας. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Covid-19, η παραγωγή στην Κίνα σταμάτησε, γεγονός που οδήγησε σε ακύρωση των ναυτιλιακών γραμμών και, κατά συνέπεια, σε μείωση της χωρητικότητας.

Μετά το πρώτο κύμα του ιού, σημειώθηκε τεράστια αύξηση στα προϊόντα των καταναλωτών. Το διεθνές εμπόριο σημείωσε τεράστια ώθηση, ενώ υπήρχε έλλειψη χωρητικότητας και εμπορευματοκιβωτίων. Η συνέπεια; Αυξήθηκε το κόστος εφοδιαστικής που πέρασε από τη στέγη και ο χρόνος διέλευσης στις θαλάσσιες μεταφορές

Το θαλάσσιο φορτίο έχασε την αίγλη του

Τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς (θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές) έχουν και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους Η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων είναι γρήγορη, αλλά θα πληρώσετε υψηλό τίμημα για αυτήν την υπηρεσία. Και αυτό το νομοσχέδιο δεν παρουσιάζεται μόνο σε εσάς, αλλά επίσης παρουσιάζεται στη γη μας. Το αποτύπωμα άνθρακα των αερομεταφορών είναι τεράστιο. Επί του παρόντος, πολλοί οργανισμοί θέλουν να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα και να κάνουν τη μεταφορά στο θαλάσσιο φορτίο. Οι χρόνοι διέλευσης είναι μεγαλύτεροι (κατά μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες από την Ασία έως τη Δυτική Ευρώπη), αλλά το αποτύπωμα άνθρακα μειώνεται στο ελάχιστο και το κόστος ήταν πραγματικά χαμηλό.

Κάποτε ήταν πολύ χαμηλό, πρέπει να πούμε, καθώς αυτό άλλαξε ξανά λόγω του «πολέμου για τα εμπορευματοκιβώτια». Οι τιμές των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών

αυξήθηκαν τρεις έως τέσσερις φορές σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από τη μεγάλη επιδημία. Αυτό καθιστά τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές ακριβή επιλογή. Το μόνο ερώτημα που παραμένει σε αυτό το σημείο είναι: επιλέγετε μεγαλύτερο χρόνο διέλευσης ή αποτύπωμα υψηλού άνθρακα όταν μεταφέρετε αγαθά από και προς την Ασία;

Ο σιδηροδρομικός ήρωας του 2020

Αν μας ρωτήσετε, αυτό είναι το δίλημμα του διαβόλου. Ευτυχώς, υπάρχει ένα τρίτο μέσο μεταφοράς, το οποίο έπληξε ξανά όλες τις κάρτες: σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Ο πόλεμος για εμπορευματοκιβώτια υπήρχε επίσης στο σιδηροδρομικό φορτίο και ήταν αναπόφευκτο ότι οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της όλης κατάστασης.

Η διαφορά με το θαλάσσιο φορτίο είναι ότι ο σιδηρόδρομος δεν εξαρτάται από ένα μόνο δίκτυο και η χωρητικότητα μπορεί να επεκταθεί με επιπλέον εμπορευματοκιβώτια από τερματικούς σταθμούς εσωτερικών σιδηροδρόμων. Αυτό σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος είναι σήμερα ο πιο λογικός τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Ασία. Οι χρόνοι διέλευσης είναι διπλάσιοι σε σύγκριση με τις θαλάσσιες μεταφορές και το αποτύπωμα άνθρακα είναι 27 φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με τις αεροπορικές μεταφορές. Εάν μας ρωτήσετε, αυτό καθιστά τον σιδηροδρόμο τον πραγματικό ήρωα του 2020 για τη βιομηχανία logistics

Επιστροφή στην παλιά κατάσταση;

Αυτό σημαίνει ότι μετά την πανδημία θα αντιστραφεί όλα και οι εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές θα είναι και πάλι ηγέτες της αγοράς; Δεν το πιστεύουμε. Λόγω του διευρυμένου σιδηροδρομικού δικτύου του New Silk Road, οι ηπείροι Ευρώπη, Αφρική και Ασία συνδέονται σιδηροδρομικώς. Τώρα που όλοι έχουμε μια γεύση του δυναμικού των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, πιστεύουμε ότι θα γίνει ο νέος ηγέτης στο διεθνές εμπόριο χερσαίων. Οι χρόνοι διέλευσης γίνονται μικρότεροι, οι τιμές παραμένουν σταθερές και τα αποτυπώματα άνθρακα θα μειωθούν σημαντικά.

Η πανδημία έδειξε στον οργανισμό πόσο ευάλωτες είναι οι υλικοτεχνικές διαδικασίες όταν εστιάζετε μόνο στις αεροπορικές ή θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές. Με οργανισμούς που θέτουν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς στόχους, η σιδηροδρομική γραμμή έχει γίνει σοβαρός ανταγωνιστής. Ο σιδηρόδρομος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εκτός από τις υπερπόντιες μεταφορές.

Το Rail Bridge Cargo χρησιμοποιεί σιδηροδρομικό φορτίο ως μέρος της μεταφοράς του για να μεταφέρει γρήγορα φορτία από την Ασία στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας το New Silk Road. Επειδή είμαστε ανεξάρτητοι, έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο διαφορετικών δρομολογίων και πολλαπλών αερομεταφορέων. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε ευέλικτοι, μπορούμε να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις και μπορούμε να σας βοηθήσουμε με διαφορετικές υλικοτεχνικές προκλήσεις. Με το αποδεδειγμένο ιστορικό και τη συνεχή ανάλυση μπορούμε να εγγυηθούμε σύντομους χρόνους διέλευσης.

railfreight.com/beltandroad/2021/03/05/rail-the-real-hero-of-2020-for-the-logistics-industry/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ