2021-06-14 19:00:05
Φωτογραφία για Πώς τερματίστηκαν 5 από τις μεγαλύτερες πανδημίες στην ιστορία

Καθώς κάποιες από τις πρώτες πανδημίες στον πλανήτη απείλησαν να εξαφανίσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό, οι ιατρικές και δημόσιες πρωτοβουλίες κατάφεραν να τερματίσουν τη διάδοση των πιο θανατηφόρων ασθενειών. 

Καθώς οι ανθρώπινοι πολιτισμοί ευδοκιμούν, το ίδιο κάνουν και οι μολυσματικές ασθένειες. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζει κοντά ο ένας στον άλλο και σε ζώα, τα προβληματικά αποχετευτικά συστήματα και ορισμένες τροφές, παρείχαν γόνιμο έδαφος για την ανάδυση ασθενειών. Παράλληλα, το εμπόριο επέτρεψε τη μετάδοση των ασθενειών σε απόμακρα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας τις πρώτες μεγάλες πανδημίες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το πώς έληξαν πέντε από τις χειρότερες πανδημίες.

Πέντε μεγάλες πανδημίες και η έξοδος από αυτές

1. Πανούκλα του Ιουστινιανού – Κανείς δεν έμεινε να πεθάνει

Τρεις από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην καταγεγραμμένη ιστορία προκλήθηκαν από ένα μόνο βακτήριο, το Yersinia pestis, μια θανατηφόρα λοίμωξη γνωστή ως πανώλη.

Η Πανούκλα του Ιουστινιανού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 541 μ.Χ. Μεταφέρθηκε πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα από την Αίγυπτο, μια πρόσφατα κατακτημένη γη που αποτίει φόρο τιμής στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στα σιτηρά. Οι ψύλλοι που μαστίζονται από πανούκλα προσέβαλαν τους μαύρους αρουραίους που έτρωγαν στους κόκκους.

Η πανούκλα αποδεκάτισε την Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και την Αραβία σκοτώνοντας περίπου 30 με 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ίσως το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς να το καταπολεμήσουν εκτός από το να προσπαθούν να αποφύγουν τους άρρωστους ανθρώπους», λέει ο Thomas Mockaitis, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο DePaul. «Όσο για το πώς τελείωσε η πανούκλα, η καλύτερη εικασία είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σε μια πανδημία με κάποιο τρόπο επιβιώνουν, και εκείνοι που επιβιώνουν έχουν ανοσία».





Περισσότερα: news4health

doriforosnews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ