2021-07-26 02:03:28
Φωτογραφία για Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτοξεύτηκαν τα ενεργά κρούσματα - Τζανάκης: 300 ημερήσιες εισαγωγές στις αρχές Αυγούστου
Τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις αυξάνονται, ωστόσο τα ημερήσια ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου είναι κάτω από 30.000

Ανοδικά κινούνται όλοι οι δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα κι ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές των περισσότερων πολιτών είναι σε εξέλιξη, όπως και η διαδικασία του εμβολιασμού. Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός ότι τον αριθμό των υψηλών κρουσμάτων ακολουθούν και οι αυξημένες νοσηλείες και οι διασωληνώσεις.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τόνισε πως μέχρι τα τέλη του μήνα, ή τις αρχές του επόμενου, η χώρα μας θα προσεγγίσει τις 300 εισαγωγές και υπάρχει φόβος να μην φτάσουμε τις 400 ή τις 500.

Ο εφιάλτης της μετάλλαξης Δέλτα

Την ίδια ώρα, η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο στοίχημα απέναντι στη δημόσια υγεία, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στα ενεργά κρούσματα.


Εκτόξευση ενεργών κρουσμάτων

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 4.400 κρούσματα στις 1 Ιουλίου, φτάσαμε στα 23.749 στις 23 του μήνα. Παρά τους αριθμούς που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός πως ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσο για να θωρακιστούμε ενάντια στην πανδημία, τα ημερήσια ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου είναι κάτω από 30.000.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 24/7 ανέρχονταν σε 20.032

Στις 23/7 ανέρχονταν σε 27.124

Στις 22/7 ανέρχονταν σε 25.660

Στις 21/7 ανέρχονταν σε 28.538

Κατέληξε 31χρονη στο Θριάσιο

Την Κυριακή μια γυναίκα 31 ετών που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στο Θριάσιο Νοσοκομείο κατέληξε παρά τη μάχη που έδινε.

Η 31χρονη είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν ήταν εμβολιασμένη.

Ο θάνατος της συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ με τους νεκρούς που καταγράφηκαν συνολικά στην χώρα για σήμερα, Κυριακή 25/7.

Νίκος Τζανάκης: Αυξάνονται οι εισαγωγές και η πίεση στα νοσοκομεία

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας από το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη, πλέον έχει φτάσει πάνω από το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και εξιτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών.

Ο κ. Τζανάκης, επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τα μοντέλα που χρησιμοποιεί και τα οποία εκτιμούν την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 300 καθημερινά το διάστημα μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, προσδιορίζει το πικ του παρόντος κρούσματος της πανδημίας στη χώρα το διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.

«Από το περασμένο Σάββατο είχαμε κάνει λόγο για 300 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την ημέρα στα νοσοκομεία στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Σήμερα οι εισαγωγές είναι λίγο περισσότερες από 110 ημερησίως. Το σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι ο δείκτης νέων εισαγωγών προς τα εξιτήρια έχει φτάσει πλέον στο 1,5. Δηλαδή, γίνεται ένα εξιτήριο για κάθε τρεις εισαγωγές», είπε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Σε ελεγχόμενα επίπεδα οι διασωληνωμένοι

Το σχετικώς παρήγορο νέο έρχεται από τις εκτιμήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος θα απέχει πολύ από τα δραματικά νούμερα που καταγράφηκαν στις αρχές του περασμένου χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Ειδικότερα και όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, ακόμα και στο πικ του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 200-250. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι πρόκειται για παρακινδυνευμένη πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή, αφού ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

«Ακόμα κι αν πάνε όλα στραβά, βλέπω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τους 200-250 διασωληνωμένους. Αυτό, διότι οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα μεταξύ 60-70 ετών, που δίνουν βαριές νοσηλείες και διασωληνώσεις, έχουν εμβολιαστεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Σήμερα σχεδόν το 90% των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι άτομα κάτω των 40-45 ετών και οι περισσότεροι είναι ηλικίας γύρω στα 30 έτη, οι οποίοι σπάνια χρήζουν διασωλήνωσης και παραμονής πολλών ημερών σε ΜΕΘ. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους και βρεθούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Εκείνο, πάντως, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, είναι ότι καταγράφεται μία επιπέδωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και σε αυτόν των θανάτων. Εκεί που είχαμε μία συνεχή μείωση στους αριθμούς, πλέον οι διασωληνωμένοι κινούνται μεταξύ 123 και 125 και οι θάνατοι γύρω στους δέκα. Καμία ημέρα δεν είδαμε, για παράδειγμα, μηδέν νεκρούς. Η σταθεροποίηση των σκληρών αριθμών σημαίνει ότι υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τους θανάτους», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Δύο σενάρια για την αύξηση των κρουσμάτων

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Το καλό σενάριο προβλέπει περίπου 3.500 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, με κάποιες μέρες ο αριθμός τους να φτάνει και τις 4.000-4.500. Το κακό σενάριο προβλέπει κατά μέσο όρο 4.500 κρούσματα ημερησίως, με τον αριθμό τους να φτάνει κάποιες μέρες ακόμα και τις 5.000 ή 5.500.

«Το πιθανότερο είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με το δυσμενές σενάριο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και τα 6.500 κρούσματα ημερησίως, ωστόσο, βλέπω πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο με το σημερινό ρυθμό των εμβολιασμών. Ωστόσο, δυστυχώς, ο ιός μας εκπλήσσει συνεχώς», είπε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα σήμερα, Κυριακή 25 Ιουλίου, ενημερώνοντας για την πανδημία από κορονοϊό στην Ελλάδα, τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.553, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7,87%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 1.553 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 12 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ