2012-06-28 10:58:09
Φωτογραφία για Οι πρώτες επαφές Στουρνάρα
Τις πρώτες επαφές του με παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχε την Τετάρτη ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας δεν πήγε ασφαλώς στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών , συναντήθηκε όμως με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και ενημερώθηκε για τις ταμειακές ροές του Δημοσίου.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και συμμετείχε τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζανιά. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και για τις ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του συστήματος των διασταυρώσεων.

Παρότι δεν επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας είχε χθες Τετάρτη συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του κ. Ηλία Πλασκοβίτη με τον οποίο συζήτησε σειρά θεμάτων ενόψει και της συνάντησής του με την τρόικα που θα γίνει αμέσως μόλις ορκιστεί.


Πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το 2ο μνημόνιο, όπως τα εξής:

-Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.

- Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν την τετραετία 2013-2016.

-Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.

-Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

-Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. Θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.

-Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές: Το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

Πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Πίντο και οι άλλοι!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Πίντο και οι άλλοι!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ