2022-05-21 16:48:47
Φωτογραφία για Ευλογιά των πιθήκων: Η σάουνα στην Ισπανία και το φεστιβάλ φετίχ στο Βέλγιο. «Καμπανάκι» του ΠΟΥ για το καλοκαίρι



Η ευλογιά των πιθήκων δείχνει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως και οι επιστήμονες εξετάζουν τις πηγές μόλυνσης και τον τρόπο μετάδοσης. Για παράδειγμα, κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ισπανία συνδέθηκαν με «εκδήλωση υπερμετάδοσης» σε μια σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη.

Ο Ενρίκε Ρουίς Εσκουδέρο, υπουργός Υγείας της κοινότητας της περιφερειακής κοινότητας, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υγειονομικές Αρχές εντόπισαν «πολλά από τα 30 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων» που καταγράφηκαν στην Ισπανία, σε μία μόνο σάουνα στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο απολογισμός της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία ανέρχεται πλέον σε 20 κρούσματα, μετά την ανακοίνωση 11 νέων την Παρασκευή, ενώ η ανίχνευση επαφών και η καραντίνα στενών επαφών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, σημειώνεται πως ένα «αξιοσημείωτο ποσοστό» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αφορά ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.


«Φεστιβάλ φετίχ» στο Βέλγιο

Τρία κρούσματα στο Βέλγιο έχουν επίσης συνδεθεί με ένα «Φεστιβάλ Φετίχ» στην Αμβέρσα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Το φεστιβάλ Darklands Festival προειδοποίησε τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε τετραήμερα πάρτι, αρχής γενομένης στις 5 Μαΐου, ότι οι Αρχές συνέδεσαν την εκδήλωση με τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας.

«Υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο ιός έχει μεταφερθεί από επισκέπτες από το εξωτερικό, μετά τα πρόσφατα κρούσματα σε άλλες χώρες», γνωστοποίησε το φεστιβάλ στον επίσημο ιστότοπό του.

Πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι ένα γνωστό γκέι πάρτι στην Ισπανία ερευνάται επίσης ως η «βασική αιτία» των παγκόσμιων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύνδεση μεταξύ των ομοφυλόφιλων και της ευλογιάς των πιθήκων έγινε για πρώτη φορά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) να προτρέπει τους άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες να είναι σε εγρήγορση για τυχόν νέα εξανθήματα ή αλλοιώσεις στο σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών τους οργάνων.

«Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας θα προβεί σε ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση για να ελέγξει τη μετάδοση, να "κόψει" τις αλυσίδες μετάδοσης και να προσπαθήσει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάδοση αυτού του ιού», δήλωσε ο κ. Εσκουδέρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το καλοκαίρι. «Άτομα που νοσούν δεν πρέπει να στιγματίζονται»

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε: «Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο» υπογράμμισε έπειτα.

Όπως πρόσθεσε, «Η έγκαιρη επικοινωνία του κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τον ιό Ευλογιά των πιθήκων: Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί έναν ιό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται δύσκολα από το ένα άτομο στο άλλο, και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Αφρικής.

Τέλος, οι επιστήμονες του UKHSA δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικών επαφών λόγω της δερματικής επαφής. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η συγκεκριμένη σύνδεση για την ευλογιά των πιθήκων και θέτει υπό αμφισβήτηση όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάδοσή του.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ