2022-07-05 22:18:13
Φωτογραφία για Η Φινλανδία δεσμεύει εκατοντάδες ρωσικά φορτηγά βαγόνια λόγω των κυρώσεων της ΕΕ
ΜΟΣΧΑ, 5 Ιουλίου (Reuters) - Η Φινλανδία έχει κατασχέσει σχεδόν χίλια φορτηγά βαγόνια που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κρατικό φινλανδικό σιδηροδρομικό φορέα VR και μια επιστολή από το ρωσικό μονοπώλιο σιδηροδρόμων που είδε το Reuters.

Καθώς το VR της Φινλανδίας κινήθηκε για να μειώσει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία με τη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στις ρωσικές προμήθειες άνθρακα τον Απρίλιο, 865 σιδηροδρομικά βαγόνια από τη Ρωσία κατασχέθηκαν από δικαστικούς επιμελητές, σύμφωνα με την επιστολή της 6ης Ιουνίου από τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους προς το Υπουργείο Μεταφορών.

Η Φινλανδική δικαστική αρχή δήλωσε στο Reuters ότι έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία μερικών δεκάδων φυσικών και νομικών προσώπων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών μεταφορών, αξίας τουλάχιστον 82 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της ΕΕ.


Η εκπρόσωπος της VR, Taina Kuitunen, επιβεβαίωσε μέσω email ότι υπήρχαν «περίπου 800 μονάδες επικυρωμένων (εμπορευματικών) αυτοκινήτων στη Φινλανδία αυτή τη στιγμή» και η εταιρεία προσπάθησε να επιστρέψει τα μη κατασχεθέντα στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της επιμελητείας της VR είπε στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο ότι περίπου 5.000 ρωσικά βαγόνια βρίσκονταν στη Φινλανδία όταν αποφάσισε να αναστείλει την κυκλοφορία και ενώ η εταιρεία του ήθελε να τα στείλει πίσω, οι δικαστικοί επιμελητές διέταξαν να κατασχεθούν μερικά.

Τα κατασχεθέντα σιδηροδρομικά βαγόνια ανήκουν σε εταιρείες είτε που επλήγησαν άμεσα από τις κυρώσεις της ΕΕ είτε των οποίων οι μέτοχοι εγκατέλειψαν τον έλεγχό τους επειδή επλήγησαν από κυρώσεις αφού η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Uralchem-Trans, της οποίας ο πρώην ιδιοκτήτης, Ντμίτρι Μαζεπίν, παραχώρησε τον έλεγχο αφού τέθηκε υπό κυρώσεις της ΕΕ τον Μάρτιο, δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο και η κρατική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης GTLK, υπό τις κυρώσεις της ίδιας της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Rusagrotrans, μέρος της Demetra Holding, όπου η πληγείσα από κυρώσεις κρατική τράπεζα VTB (VTBR.MM) παραχώρησε τον έλεγχο σε άλλους επενδυτές τον Φεβρουάριο, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η τέταρτη εταιρεία της οποίας τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν, η Alpha Leasing, κατέθεσε προσφυγή σε φινλανδικό δικαστήριο κατά μιας «παράνομης» κίνησης των Φινλανδών δικαστικών επιμελητών, δήλωσε ο Andrey Barkov, επικεφαλής των εταιρικών επιχειρήσεων. Η Alpha Leasing είναι μια μονάδα της Alfa Bank που πλήττεται από κυρώσεις.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν και το Υπουργείο Μεταφορών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

reuters.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ