2022-11-26 21:43:06
Φωτογραφία για Μπαμπά, δεν έχω πόδια: Μέσα στο ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία
 

Το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέφερε έναν πατέρα, μια μητέρα και το παιδί τους από την περιφέρεια Dnipropetrovsk. Το 6χρονο κορίτσι είχε ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα μετά από βομβαρδισμό.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία βλέπουν ανθρώπους με πολύ σοβαρά τραύματα. Στις 14 Οκτωβρίου, το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέφερε έναν πατέρα, μια μητέρα και το παιδί τους από την περιφέρεια Dnipropetrovsk. Η γυναίκα είχε θλαστικά τραύματα στα χέρια και τα πόδια της και η εξάχρονη κόρη τους είχε ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα. Ο πατέρας της οικογένειας αφηγείται την ιστορία τους:

«Η οικογένειά μας είναι από τη Νικόπολη στη νότια Ουκρανία. Έχουμε πέντε παιδιά, δύο από αυτά πήγαν στην Ισπανία πριν από λίγο καιρό. Η σύζυγός μου και τα άλλα τρία παιδιά μου έφυγαν για την Πολωνία πριν από τρεις μήνες και έμειναν σε ένα καταφύγιο για πρόσφυγες. Εγώ έμεινα πίσω στη Νικόπολη για να δουλέψω ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Η σύζυγός μου και τα τρία παιδιά μου επέστρεψαν από την Πολωνία στη Νικόπολη στις 5 Οκτωβρίου για να είμαστε όλοι μαζί.


«Την επομένη της επιστροφής, ήμασταν στο σπίτι μας. Είχαμε τελειώσει το δείπνο όλοι μαζί και θα πηγαίναμε για ύπνο. Πήγα να φτιάξω λίγο τσάι και εκείνη τη στιγμή το σπίτι μας βομβαρδίστηκε. Έμεινα έκπληκτος από την έκρηξη. Η γυναίκα μου και μία από τις κόρες μου ήταν στο κρεβάτι, πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης./ ANDRII OVOD

«Τραυματίστηκα ελαφρά, ένιωθα πόνο στην πλάτη και πόνο στα αυτιά μου. Δύο από τα παιδιά μου ήταν καλά, αλλά η γυναίκα μου και η εξάχρονη κόρη μου τραυματίστηκαν. Τρία αιχμηρά πράσινα αντικείμενα είχαν χτυπήσει στο έδαφος. Ένα από αυτά εξερράγη αλλά τα άλλα δύο ήταν άθικτα.

«Κάλεσα ασθενοφόρο. Η γυναίκα μου έμεινε στο νοσοκομείο της Νικόπολης, ενώ εγώ πήγα με την τραυματισμένη κόρη μου στο Dnipro. Τα άλλα παιδιά μας που ήταν μαζί μας πήγαν να μείνουν με τους παππούδες τους έξω από τη Νικόπολη.

/ ANDRII OVOD

«Μείναμε στο νοσοκομείο για περίπου 10 ημέρες. Οι γιατροί χειρούργησαν την κόρη μου και εξήγησαν ότι θα χρειαστεί επιπλέον θεραπεία στο Lviv. Όταν ξύπνησε από το χειρουργείο, μου είπε "μπαμπά δεν έχω πόδια". Το έλεγε ξανά και ξανά: "Μπαμπά, δεν έχω πόδια".

«Η γυναίκα μου ήρθε χθες μαζί μας. Κλαίει πολύ και ανησυχεί για την κόρη μας. Τώρα οι τρεις μας είμαστε στο τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που πηγαίνει στο Lviv».

Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τα τέλη Μαρτίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του σε συνεργασία με τους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους. Το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει ασθενείς μακριά από υπερφορτωμένα νοσοκομεία στα ανατολικά της Ουκρανίας, σε άλλα νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερη δυναμική και βρίσκονται πιο μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

news247.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ