2022-12-04 02:09:39
Φωτογραφία για Δημιουργείστε την δική σας παράδοση στον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού
Τα χριστούγεννα, από τις πιο αγαπημένες εποχές μικρών και μεγάλων, χαρακτηρίζονται τόσο από το γενικό εορταστικό κλίμα σε δημόσιους χώρους, καταστήματα κλπ όσο κυρίως από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο γιορτινός στολισμός στο σπίτι. 

Ταυτόχρονα είναι η εποχή που, λόγω και της πρωτοχρονιάς, περισσότερο από κάθε άλλη είναι συνυφασμένη με την έννοια του ...χρόνου. Αναπολήσεις, απολογισμοί και μια γενικά νοσταλγική διάθεση κυριαρχούν έντονα τις ημέρες των γιορτών που για πολλούς ταυτίζεται με την λεγόμενη "θλίψη-κατάθλιψη" των χριστουγέννων. Που όμως πάντα τελικώς ηττάται από τις ελπίδες και τις προσδοκίες που γεννά ο ερχομός της κάθε νέας χρονιάς. 

Πολύ συχνά αιτία νοσταλγίας γίνονται ακόμη και αντικείμενα που μετά έναν ολόκληρο χρόνο ανασύρονται και πάλι για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού και μας γεμίζουν αναμνήσεις από παλαιότερες  γιορτές, μνήμες από αγαπημένα πρόσωπα που κάποια δεν είναι πια μαζί μας και πλήθος θύμησες από ξένοιαστα χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και κιτρινισμένα πια γράμματα στον άγιο βασίλη.


Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός με την μορφή μιας περίπου πατροπαράδοτης "ιεροτελεστίας" είναι κάτι έξω από την κουλτούρα και παράδοσή μας σε σχέση με άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης όπου για παράδειγμα το δέντρο στολίζεται παραμονή χριστουγέννων, είναι σχεδόν αποκλειστικά φυσικό και το κόψιμό του ή η αγορά του αποτελούν επίσης μια ξεχωριστή στιγμή για κάθε σπίτι, υπάρχουν συγκεκριμένα έθιμα που προηγούνται σταδιακά μερικές εβδομάδες πριν τα χριστούγεννα κλπ  

Αντίθετα οι δικές μας γιορτές εθιμοτυπικά σχεδόν εξαντλούνται σε συγκεκριμένα εδέσματα και γλυκίσματα, γιορτινή λειτουργία για τους θρησκευόμενους και τον υπερκαταναλωτισμό που τελικώς συντελεί, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, να χάνουμε πλήρως  το πραγματικό νόημα και την χαρά της γιορτής.  

Υπάρχει τελικά τρόπος παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις αντίξοες γενικές συνθήκες, να ζούμε και ως ενήλικες ένα μέρος έστω του χριστουγεννιάτικου ...παραμυθιού και κυρίως να εξασφαλίσουμε στους επόμενους ότι δεν θα στερηθούν ποτέ τουλάχιστον αυτή την νοσταλγία, την γλύκα της γιορτινής ατμόσφαιρας στο σπίτι, παρά και τις δικές τους δεδομένες δυσκολίες και αντιξοότητες; 

Ασφαλώς και ναι αρκεί να εστιάσουμε στο συναίσθημα και την ατμόσφαιρα και όχι στις γιορτινές βιτρίνες και τον στολισμό των influensers στο instagram. Ασφαλώς και ναι αν καταφέρουμε χωρίς ενδοιασμούς να γυρίσουμε πλάτη στον μιμητισμό και το γενικώς καθιερωμένο και να δημιουργήσουμε την δική μας προσωπική παράδοση και στο χριστουγεννιάτικο στόλισμα  του σπιτιού. 

Κατ΄αρχήν καθιερώστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα στολίζετε και τηρείστε την μόνιμα. 

Ορίστε πχ πόσα σαββατοκύριακα πριν τα χριστούγεννα θα στολίζετε και κάντε το μαζί με όλη την οικογένεια ή φίλους.  

Είναι μια συνήθεια που εντείνει ευχάριστα  την προσμονή των γιορτών, αν έχετε μικρά παιδιά σας γλυτώνει από ενδιάμεσες γκρίνιες "να στολίσουμε, πότε θα στολίσουμε;" :) και ταυτόχρονα μετατρέπει τον στολισμό του δέντρου και του σπιτιού σε μια πραγματικά ιδιαίτερη τελετουργία και όχι μια ...τυπική διαδικασία.

Αν το δέντρο θα είναι φυσικό, τεχνητό ή κάθε μορφής εναλλακτικό, μικρό ή μεγάλο, εντελώς αδιάφορο. Η ουσία είναι στο "όλοι μαζί", οι όσοι "όλοι" ανάλογα με τις συνθήκες ζωής του καθενός. 

Κάντε ακριβώς το ίδιο τη ημέρα που θα φτιάξετε τα γιορτινά σας γλυκά ή χειροποίητα στολίδια. Κάντε τα όλοι μαζί, με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, συγγενείς ή κάποιους μοναχικούς ανθρώπους που γνωρίζετε και πιστεύετε πως αυτό θα τους δώσει χαρά.

Αν πρόκειται πραγματικά για την γιορτή της αγάπης αυτή θα πρέπει να εκφράζεται με πράξεις και ...δώρα πραγματικά ξεχωριστά. Τα πολυτιμότερα έχουν μηδενικό χρηματικό κόστος. 

Βάλτε χρώμα και άρωμα φυσικό στον γιορτινό στολισμό. 

Ασφαλώς και ένας κάτοικος πχ του Λεκανοπεδίου είναι αδύνατον να ζήσει την εμπειρία του Σουηδού, του Φινλανδού ή του Αμερικανού που επιτρέπεται να κόψει ο ίδιος το χριστουγεννιάτικο δέντρο του από συγκεκριμένα σημεία δασών κοντά στην κατοικία του. 

Όμως από αυτό έως το φαινόμενο τα πάντα όλα στον γιορτινό διάκοσμο του σπιτιού, ακόμη και σε υπαίθριες περιοχές, να είναι τεχνητά υπάρχει απόσταση χιλιομέτρων ...κουλτούρας.   

Ακόμη και σε άλση στο κέντρο μιας μεγαλούπολης θα βρεθούν πέντε κλαδιά κωνοφόρων κάθε είδους αν δεν έχετε την δυνατότητα, επίσης με την οικογένεια ή φίλους, να καθιερώσετε μια μικρή απόδραση λίγο έξω από την πόλη για να μαζεύετε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα ...στολίδια σας. 

Καθιερώστε να φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά ή τους φίλους σας ένα φυσικό στεφάνι για την πόρτα, τοποθετείστε μερικά φυσικά κλαδιά σε ένα βάζο και στολίστε τα σαν δεντράκι, χρησιμοποιείστε κουκουνάρια για τις συνθέσεις σας και γενικά όπου είναι δυνατόν αντικαταστήστε κάθε τεχνητό και κυρίως πλαστικό με κάτι φυσικό.

Ας συμβάλλουμε γενικά ο καθένας στο μέτρο του δυνατού στην απόκτηση οικολογικότερων συνηθειών, ας καθερώσουμε έναν πιο φυσικό στολισμό που η αισθητική του θα είναι πάντα κλάσεις ανώτερη αυτής του ...γκλίτερ και που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των χριστουγέννων που παγκοσμίως είναι καταστροφικό. 

Αγνοείστε τις εποχιακές μόδες.

Μια από τις μεγαλύτερες παραπαπλανήσεις της βιομηχανίας μόδας αφορά τις εποχιακές διακοσμήσεις. "Φέτος θα φορεθούν τα χρυσαφί ή ασημί δέντρα, φέτος στολίζουμε με ροζ, φέτος...."  κλπ κλπ 

Και φέτος στολίζουμε με ό,τι αρέσει στον καθένα και κυρίως δεν στολίζουμε, απαραίτητα, κάθε χρόνο και κάπως αλλιώς. 

Και στις εποχιακές διακοσμήσεις συμβαίνει ό,τι ακριβώς και γενικά στην διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και οι επαγγελματίες διακοσμητές το γνωρίζουν πολύ καλά.  Όλα τα άλλα είναι απλώς εμπόριο. 

Το ακριβότερο σπίτι δεν αποκτά προσωπικότητα παρά απλώς γεμίζει και γίνεται λειτουργικό και καλαίσθητο όταν αρχικά εξοπλιστεί, ακόμη και αν διαμορφωθεί από τον καλύτερο διακοσμητή.  Ο χρόνος και το προσωπικό μας δέσιμο με τα αντικείμενα είναι αυτά που δημιουργούν τον χαρακτήρα κάθε χώρου και την πραγματική αξία κάθε αντικειμένου.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ένα στολίδι που αγοράσατε πρόσφατα θα έχει μια κάποια συναισθηματική αξία πολλά χρόνια μετά και δύσκολα θα φτάσει ποτέ πχ εκείνη μιας παλιάς μπάλας ή μιας σειράς από αγκαθωτά φωτάκια που έχουν διασωθεί από τα στολίδια του πατρικού σπιτιού σας. 

Ξεκινείστε λοιπόν να δημιουργείτε γιορτινές μνήμες και για τους επόμενους προσθέτοντας κάθε χρόνο λιγοστά νέα διακοσμητικά και στολίδια και χρησιμοποιώντας τον ίδιο βασικό κορμό στον στολισμό του σπιτιού. Ιδανικά για κάτι τέτοιο είναι τα διαχρονικά στολίδια στις κλασσικές αποχρώσεις του κόκκινου-πράσινου-λευκού, τα ξύλινα-γυάλινα-μεταλλικά διακοσμητικά και τα κάθε τύπου χειροποίητα στολίδια, πλαισιωμένα κάθε χρονιά με όσο πιο πολύ φυσικό πράσινο. Το μοναδικό που ποτέ δεν θα γίνει ...ντεμοντέ. 

Για να σας γίνει ευκολότερα κατανοητό το πόσο πολύτιμη μπορεί είναι τόσο για εσάς, μετά από μερικά χρόνια, αλλά και για παιδιά-εγγόνια μια τέτοια τακτική αρκεί να αναλογιστείτε το συναίσθημα αν ως δια μαγείας ανακαλύπτατε ανάμεσα στις κούτες με τα χριστουγεννιάτικα και εκείνη την συνήθως φθαρμένη βαλίτσα δεμένη με μια παλιά ζώνη που κατέβαζαν οι γονείς ή οι παππούδες σας από το πατάρι τέτοιες μέρες. Γεμάτη με γυάλινες μπάλες, παλιομοδίτικες γιρλάντες, χριστουγεννιάτικες κάρτες και μερικά από τα βαμβακάκια που κολλημένα με σελοτέϊπ παρίσταναν το χιόνι στα παράθυρα :)

Καλώς καλώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, ο χρόνος αλλοιώνει τα πάντα αλλά είναι και ο μοναδικός που δίνει αξία σε ό,τι πραγματικά αξίζει. Έτσι η μόνη ουσία κάθε μέρας, αλλά και ιδιαίτερα των ξεχωριστών ημερών, δεν είναι άλλη από τις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας και οι μνήμες των στιγμών αυτών που μεταφέρονται και μένουν ζωντανές και μέσα από τα αντικείμενα. 

καλές γιορτές  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ