2023-03-19 00:28:25
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» οικονομολόγων: Σε κίνδυνο...186 τράπεζες στις ΗΠΑ!
Oικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν 186 τράπεζες στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να έχουν την τύχη της SVB.

Το ρίσκο φυγής ανασφάλιστων καταθέσεων και ο «πόνος» από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η Silicon Valley Bank πτώχευσε αφού οι αυξήσεις επιτοκίων μείωσαν την αξία των στοιχείων ενεργητικού της και οι πελάτες της προσπάθησαν να αποσύρουν ανασφάλιστες καταθέσεις.

Σε μια νέα μελέτη, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι έχουν εντοπίσει 186 τράπεζες που μπορεί να είναι επιρρεπείς σε παρόμοιους κινδύνους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Social Science Research Network και το παρουσιάζει η Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι υπολόγισαν την αξία που έχουν χάσει τα στοιχεία ενεργητικού στα βιβλία μεμονωμένων τραπεζών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Fed για ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Η αξία τέτοιων στοιχείων ενεργητικού, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν ομόλογα του δημοσίου και στεγαστικά δάνεια, μπορεί να μειωθεί όταν τα νέα ομόλογα έχουν υψηλότερα επιτόκια.


Οι οικονομολόγοι εξέτασαν επίσης το ποσοστό της χρηματοδότησης των τραπεζών που προέρχεται από ανασφάλιστους καταθέτες ή λογαριασμούς με περισσότερα από 250.000 δολάρια. 

Όπως μεταδίδει η WSJ, εκτιμούν ότι υπάρχουν 186 τράπεζες στις ΗΠΑ όπου, εάν οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποσύρουν γρήγορα τα κεφάλαιά τους, ακόμη και οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απομειώσεις, επειδή η τράπεζα δεν θα είχε αρκετά κεφάλαια για να αποζημιώσει πλήρως όλους τους καταθέτες, αναγκάζοντας ενδεχομένως τη FDIC να παρέμβει.

Η έρευνα περιέχει μια σημαντική προειδοποίηση: Δεν λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα αντιστάθμισης του κινδύνου, η οποία μπορεί να προστατεύσει πολλές τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων.

«Οι υπολογισμοί μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν βεβαίως δυνητικό κίνδυνο φυγής καταθέσεων, εφόσον δεν υπάρξει άλλη κρατική παρέμβαση ή ανακεφαλαιοποίηση» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ