2023-03-19 14:44:47
Φωτογραφία για Viral φωτογραφίες των lockdown σε ένα λεύκωμα
Lockdown. Η συνθήκη που αντικατέστησε, πριν ακριβώς τρία χρόνια, κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας με την παύση και την απομόνωση και άπλωσε την αφύσικη εικόνα της ερημιάς σε κάθε γωνιά της πόλης. Άδειοι δρόμοι, αμέτρητα κατεβασμένα ρολά, μοναχικές φιγούρες στα μπαλκόνια και τα φωτισμένα παράθυρα σαν αστέρια ελπίδας πως τουλάχιστον πίσω από τους τοίχους υπάρχει ακόμη ζωή.

100 τέτοια στιγμιότυπα που σημάδεψαν την συλλογική μας εμπειρία από τα lockdown αποτύπωσε με τον φακό του ο  Χάρης Παπαδημητρακόπουλος,  από τους πιο γνωστούς Έλληνες επαγγελματίες φωτογράφους,  και συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα "Lockdowned" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Υδροπλάνο".

Φωτογράφος δεκάδων εκπροσώπων της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ελλείψει αντικειμένου στην διάρκεια των lockdown, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος βρήκε έμπνευση στην ερημιά της πόλης και  ήταν ο δημιουργός πολλών από τις φωτογραφίες που εκείνη την εποχή έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του εκδοτικού οίκου "Με κωδικό 6 και την Sony 6000 περασμένη στον λαιμό, προσπαθεί να συμφιλιώσει, να αναιρέσει, να υπερβεί έναν διχασμό που όλοι  βιώσαμε: τον δημόσιο χώρος (ως χώρο πλέον απουσίας) και τον ιδιωτικό (ως χώρο πλέον εγκλεισμού). Εξού και διασταυρώνει πολλούς αντιδιαμετρικούς ρεαλισμούς στις φωτογραφίες του". 

Προεξέχουσα ανάμεσα στις φωτογραφίες αυτή του εξωφύλλου του λευκώματος, που εστιάζει στο φωτισμένο παράθυρο ενός ημιυπόγειου και την οποία ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος είχε αναρτήσει στο facebook με κείμενο: 

"Δεν είναι όλες οι καραντίνες ίδιες. 

Οι άνθρωποι αυτοί μου επέτρεψαν να φωτογραφίσω το μοναδικό παράθυρο της ημιυπόγειας γκαρσονιέρας τους, τα είπαμε και λίγο. Το σπίτι είναι 28 τετραγωνικά, η σύζυγος δούλευε σε καφετέρια που τώρα είναι κλειστή, ο σύζυγος απολύθηκε λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η κρίση, δούλευε σε εταιρεία security και ακόμα περιμένει την αποζημίωσή του. Έχουν 2 παιδιά 3 & 9 ετών. Έχουν μία τηλεόραση παμπάλαια, δεν έχουν internet, έχουν όμως ένα κινητό τηλέφωνο, το δεύτερο είναι κομμένο. Ευτυχώς ο Δήμος τούς φέρνει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά. Δεν τους έχει πάρει κανείς συνέντευξη, δεν έχουν παίξει και σε σποτάκια για το "Μένουμε σπίτι"»". 

Η συγκινητική ανταπόκριση στην ανάρτηση που έτυχε χιλιάδων κοινοποιήσεων είχε αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός να βρει δουλειά.

Με κεντρικό πεδίο δράσης την Καλλιθέα οι φωτογραφίες του λευκώματος αποτυπώνουν στιγμιότυπα και από τις περιοχές της Νέας Σμύρνης, τα Πετράλωνα, την Ακρόπολη, το Μοσχάτο, το Φάληρο και τον Πειραιά. 

Η τέχνη και η 35ης εμπειρία του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου αποτυπώνει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του lockdown και της απομόνωσης που όλοι βιώσαμε με πραγματικά αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα κυρίως μέσα από τον ρόλο που έχει το φως αλλά και φυσικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες όπως πανσέληνοι, ηλιοβασιλέματα κλπ μεταφέρει και μια αίσθηση ελπίδας και ανθεκτικότητας. 

Ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απευθύνθηκε σε καλλιτέχνες, πολιτικούς, συγγραφείς και δημοσιογράφους,  φίλους και συνεργάτες του,  ζητώντας να εμπνευστούν από τα κλικ του και να γράψουν ελεύθερα, από ένα κείμενο, χωρίς υποχρεωτικά αυτό να αναφέρεται στον ίδιο ή τις φωτογραφίες του. Εκτός των 100 φωτογραφιών στο λεύκωμα περιλαμβάνονται και 50 τέτοια  κείμενα, διαφορετικών οπτικών και απόψεων αλλά με συνδετικό σημείο αναφοράς το κοινό  βίωμα των lockdown.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ