2012-07-02 06:02:29
Φωτογραφία για Πότε έρχονται τα «χαράτσια»
Αλλεπάλληλα θα είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια πολίτες αφού πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και αποστολής μιας σειράς εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των πολιτών Τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να φέρνουν χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών γιατί προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων του κράτους, στους πολίτες όμως έχει προκληθεί αμηχανία καθώς βλέπουν ότι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν σε σύγκριση με πέρυσι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τετραπλασιαστεί, όπως επισημαίνει το ΒΗΜΑ.

Τρίτεκνες οικογένειες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν με το πάτημα του κουμπιού για την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.


Τα φορολογικά «χτυπήματα» όμως αφορούν περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.

Οσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Τα «χαράτσια» όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για εφέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες. Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.

Αποστολή του ΕΤΑΚ

Από την άλλη, το TAXIS συνεχίζει να αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ σε λίγες ημέρες θα σταλεί ο ΦΑΠ του 2010 και ο ΦΑΠ του 2011. Συνολικά θα σταλούν περίπου 1.500.000 εκκαθαριστικά για να πληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ως το τέλος του 2012 να σταλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2012. Αν συμβεί αυτό, τότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εφοριακοί έχουν προτείνει τα χρέη στις εφορίες να καταβάλλονται σε δόσεις και η κάθε δόση να μην ξεπερνά ένα ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος. Μάλιστα, αν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα ως 650 ευρώ τον μήνα, η Εφορία να παγώνει προσωρινά το χρέος του χωρίς υπολογισμό προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ