2012-07-04 07:14:02
Φωτογραφία για Οδυνηρά μέτρα λιτότητας σε Ισπανία και Ιταλία
Ο εφιάλτης με τα Μνημόνια και τα σκληρά μέτρα που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έρχεται τώρα και σε Ισπανία και Ιταλία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους πολίτες Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες ένα οδυνηρό πακέτο μέτρο και όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, η χώρα του θα καταβάλει "επιπρόσθετες προσπάθειες" να μειώσει το έλλειμμα της στον προϋπολογισμό, μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τον δανεισμό της χώρας ώστε να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν "τις επόμενες εβδομάδες", είπε ο ντε Γκίντος, υποσχόμενος ότι η συντηρητική κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,9% του 2011.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, ενώ θα καταστήσει πιο ευέλικτη την ισπανική οικονομία.


Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να δανείσει έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κλυδωνιζόμενων ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε χθες ότι η Μαδρίτη πρόκειται να "επιταχύνει" τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριλάβουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, την μείωση των φοροαπαλλαγών και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην Ιταλία, η απόφαση του Μ. Μόντι να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του δημόσιου τομέα, προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνίας αλλά και στο πολιτικό σύστημα. «Είναι αναγκαίο, οπωσδήποτε, να μειωθεί το σύνολο των δημοσίων δαπανών, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα κριτήρια που πρόκειται να υιοθετηθούν. Αν τα μέτρα πλήξουν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια επαλήθευση της όλης κυβερνητικής πορείας», είπε, από πλευράς της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας στην βουλή.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που θεωρείται από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της κυβέρνησης, είπε ότι «οι περικοπές που πλήττουν το κοινωνικό κράτος, είναι οπωσδήποτε απαράδεκτες».

«Οι μειώσεις και η αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας των ανωτέρων υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου οικονομικών της Ρώμης», σημείωσε ο Μπερσάνι.

Στο μεταξύ, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, διαμηνύουν ότι είναι έτοιμα να προσφύγουν και σε γενική πανιταλική απεργία προκειμένου να αποτρέψουν «γενικευμένες και μη στοχευμένες περικοπές».

«Αν οι περικοπές γίνουν χωρίς λογική, θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας», δηλώνει ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ