2012-07-10 09:03:41
Φωτογραφία για Η Ισπανία πήρε (και) ενα χρόνο παράταση
Παράταση ενός έτους στην Ισπανία, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014, αντί του 2013 όπως είχε δεσμευθεί αρχικά η χώρα, έδωσε το Eurogroup.

Σε αντάλλαγμα, όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, ενώ συμφώνησαν να δοθεί στα τέλη Ιουλίου η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη Μαδρίτη, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις τους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν, ξεκαθάρισαν ότι οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.


Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το τελικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα αποτιμηθούν κατά τον έλεγχο των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους, που θα αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό του και κάθε τράπεζα ειδικότερα. Μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνεται η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής στις απολαβές των διοικήσεων και στελεχών των τραπεζών.

Ανανεώνεται η θητεία του Γιούνκερ στο Eurogroup

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφασίστηκε ακόμη η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup, για δυόμισι επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών και σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το διορισμό του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, ως μέλους του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διορισμός του θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το διορισμό του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ίδια θέση του διάδοχου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κουβέντα για τα εργασιακά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κουβέντα για τα εργασιακά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ