2012-07-12 10:16:30
Φωτογραφία για Διυπουργική υπό τον Στουρνάρα για μαχαίρι στις δαπάνες
Από το μέτωπο των δαπανών αρχίζει την Πέμπτη την προσπάθεια της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή νέων μειώσεων μισθών ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Η ευρύτατη διυπουργική σύσκεψη που γίνεται σήμερα στις 14.00 στο Υπουργείο Οικονομικών -μοιάζει με υπουργικό συμβούλιο- έχει ως θέμα «το μακροχρόνιο προγραμματισμό για την εξοικονόμηση πόρων».

Το «μαχαίρι» στις δαπάνες και το σχέδιο περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο ετοιμάζεται τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη (2013 και 2014) με σκοπό την εξασφάλιση των περικοπών 11,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο 2.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί: Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας, Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέτζος, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντ. Ρουπακιώτης, και ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.


Ενόψει της έλευσης της τρόικας στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών καλείται να θέσει σε εφαρμογή τρία μέτρα - χαράτσι στα ακίνητα, περικοπή μισθών στα ειδικά μισθολόγια και εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης - τα οποία έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Εδικότερα για τα Εδικά Μισθολόγια το ισοδύναμο μέτρο πρέπει να αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί ισοδύναμο μόνο για τους ένστολους. «Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Η σημερινή συζήτηση θα αφορά και τα μισθολόγια πανεπιστημιακών, δικαστικών, ενστόλων, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων.

Παράλληλα αναζητούνται περικοπές σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ και αφορούν καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες.

Για το θέμα των απολύσεων η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στην τρόικα την υποκατάσταση του μέτρου των 15.000 απολύσεων με περισσότερες συνταξιοδοτήσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων και την αντικατάσταση του κανόνα μία προς πέντε (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) με τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10.

Παράλληλα, σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να καταργηθούν οι αμειβόμενες επιτροπές και οι ειδικές γραμματείες στα Υπουργεία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης θα προετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τους συναδέλφους του Υπουργούς λίστες με γραμματείες και επιτροπές για να προχωρήσει στη ρύθμιση κατάργησης.

Το απόγευμα, τέλος, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και συζητήσουν ζητήματα ρευστότητας της οικονομίας.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ