2012-07-15 18:03:03
Φωτογραφία για Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις των κατώτατων μισθών
Το ενδεχόμενο να ανέβουν οι κατώτατες αμοιβές ύστερα από συμφωνία... των κοινωνικών εταίρων, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ παράλληλα δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει για περαιτέρω μειώσεις. Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά του Νίκου Νικολόπουλου, τον οποίο κατηγορεί ότι στράφηκε κατά της νέας κυβέρνησης

Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους που ξεκινήσατε αυτή την εβδομάδα πού εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγήσει; Θεωρείτε πως μπορεί να υπάρξει εφαρμόσιμη συμφωνία που μπορεί ακόμη και να περιορίζει τη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως συμφωνήθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου;

Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στη Βουλή στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στρεβλώσεις και υπερβολές του παρελθόντος -ακόμη και του πρόσφατου- μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η ωριμότητα των οποίων πρέπει πλέον να αποδεικνύεται κάθε μέρα
. Είναι πεποίθησή μας ότι στην αγορά εργασίας, με τις ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί, έχει διαταραχθεί η αναγκαία ισορροπία. Συνεπώς, θα είμαστε ικανοποιημένοι, αν σε πρώτη φάση επιτευχθούν αυτές οι νέες Κοινωνικές Συμφωνίες που σήμερα απαιτούνται για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της λειτουργικότητας στην αγορά εργασίας. Θα έχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο μας εάν αυτός ο κοινωνικός διάλογος σημάνει τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας στον αγώνα που ξεκινήσαμε για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να αναγκασθεί να νομοθετήσει για τον κατώτατο μισθό εάν τελικά δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι; Σας ερωτώ γιατί στην προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Πρέπει καταρχήν να πούμε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης προβλέπεται να παρουσιάσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε ένα νέο μηχανισμό καθορισμού των κατώτατων αμοιβών, στον οποίο θα έχει αποφασιστικό ρόλο το κράτος. Εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει μπορούν να προκύψουν λύσεις. Ρεαλιστικές λύσεις που θα συνεκτιμούν την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και τις σημερινές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις των κατώτατων αμοιβών.

Αντίθετα στην προγραμματική συμφωνία προβλέπεται η αποκατάσταση επιδομάτων όπως το πολυτεκνικό. Σε ποιο χρόνο βλέπετε ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι αλλαγές στην προνοιακή πολιτική και με ποια χαρακτηριστικά; Σας ρωτώ γιατί ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στη Βουλή για τη χαμηλή απόδοση των υψηλών προνοιακών δαπανών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αυτό είναι μια τεκμηριωμένη πραγματικότητα, το παράδοξο του «κοινωνικού κράτους» στην Ελλάδα έχει πολλές όψεις. Παρότι οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ πλησιάζουν τον κοινοτικό μέσο όρο, η επίπτωσή τους στη μείωση της φτώχειας είναι αμελητέα. Πολλές φορές μάλιστα αντί να λειτουργούν για να μειώνουν, μεγεθύνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες. Η αναποτελεσματικότητα του «κοινωνικού κράτους» στην Ελλάδα προκύπτει όχι τόσο επειδή δεν υπάρχουν πόροι, αλλά επειδή δεν κατευθύνονται σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Συνεπώς, μιλώντας ειδικά για τα προνοιακά επιδόματα, είναι προφανής η ανάγκη -από παλιά υπήρχε αυτή η ανάγκη- για εξορθολογισμό και ανακατανομή τους. Με τις αλλαγές αυτές μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά και συνολικά να εξοικονομήσουμε πόρους διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι πλέον τα χρήματα των κοινωνικών μεταβιβάσεων θα «πιάνουν τόπο». Και πρέπει μόνοι μας -με οργάνωση, γνώση και δικαιοσύνη- να σχεδιάσουμε και να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, ειδάλλως θα μας επιβληθούν αργότερα με οριζόντιο και άδικο τρόπο. Όλα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά την υπαγωγή μας στο μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης, θα πρέπει να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς.

Η επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας στο εξάμηνο δεν περιγράφεται επίσης στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Πότε νομίζετε ότι μπορεί να τεθεί στην τρόικα;

Κοιτάξτε, το τι θα τεθεί στην τρόικα, σε ποιο χρόνο και με ποιο τρόπο, καθορίζεται από το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου. Προσδιορίζεται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και, σε κάθε περίπτωση, με άξονα την κατάκτηση ενός επιπέδου αξιοπιστίας που θα μας επιτρέπει πλέον να διεκδικούμε με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι η πρώτη κατάκτηση της επαναδιαπραγμάτευσης, η αφετηρία που θα μας δώσει χρόνο και άνεση για να υλοποιήσουμε με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Πού θα βρείτε το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο; Σχεδιάζετε αλλαγές στη λειτουργία και το ρόλο του ΟΑΕΔ και ποιες;

Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε πάντοτε την αιχμή της πολιτείας για την οικονομική στήριξη των ανέργων, την επαναπροώθησή τους στην αγορά εργασίας, τη συγκράτηση της ανεργίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο Οργανισμός. Διαθέτει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη, αποτελεί μια πλατφόρμα συνεννόησης και κοινής δράσης των κοινωνικών εταίρων. Θα επιταχύνουμε την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, προσαρμόζοντας το σχεδιασμό των παρεμβάσεών του στα νέα δεδομένα της απασχόλησης. Θα εξεταστεί και η λειτουργική ένταξη του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, στο πλαίσιο ενός διευρυμένου παρεμβατικού ρόλου του ΟΑΕΔ. Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, κυριότερα μέσω ενεργειών επανακατάρτισης που θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια, συνιστά ουσιαστικά μέρος της συνολικότερης προσαρμογής και εξορθολογισμού των κοινωνικών δαπανών που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ο κ. Νικολόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σας βρίσκει πολύ μνημονιακό και πως δεν τον ενημερώνατε για κεντρικές πολιτικές επιλογές του υπουργείου. Ποιος είναι ο δικός σας αντίλογος;

Η παραίτηση του κ. Νικολόπουλου ήταν αιφνιδιαστική, χωρίς βάσιμη αιτιολόγηση και με τον τρόπο που έγινε στρεφόταν κατά της νέας κυβέρνησης και μάλιστα μια μέρα μετά την ψήφισή της στη Βουλή. Δεν υπήρξε θέμα διαπραγματευτικού ύφους, αφού η πρώτη συνάντηση με την τρόικα ήταν καθαρά διερευνητική. Με τον κ. Νικολόπουλο δεν ήρθαμε ποτέ σε σύγκρουση, πήρε πολλές αρμοδιότητες, τις περισσότερες από αυτές που παίρνουν συνήθως οι υφυπουργοί. Δυστυχώς, ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει και να μην έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει το υπουργείο, τους πολίτες, την πατρίδα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Με εξορθολογισμό και ανακατανομή των προνοιακών επιδομάτων μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά και να εξοικονομήσουμε πόρους, διασφαλίζοντας ότι πλέον τα χρήματα των κοινωνικών μεταβιβάσεων θα «πιάνουν τόπο»

Επαναδιαπραγμάτευση

Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι η πρώτη κατάκτηση της επαναδιαπραγμάτευσης, η αφετηρία που θα μας δώσει χρόνο και άνεση για να υλοποιήσουμε με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Αξιοποίηση του ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε πάντοτε την αιχμή της πολιτείας για την οικονομική στήριξη των ανέργων, την επαναπροώθησή τους στην αγορά εργασίας, τη συγκράτηση της ανεργίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο Οργανισμός. Διαθέτει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη.
imerisia.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κολυμπώντας σε... γλυκά νερά...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κολυμπώντας σε... γλυκά νερά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ