2012-07-16 07:56:50
Φωτογραφία για Αντιδράσεις σε κυβέρνηση, κοινωνία  Τέλος στην εξαίρεση στράτευσης για τους υπερορθόδοξους εβραίους βάζει το Ισραήλ
Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι κατα κανόνας εξαιρούντια από τη στράτευση.

Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ αλλά και στην κοινωνία συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να καταργήσει την εξαίρεση από την υποχρεωτική στράτευση για τους υπερορθόδοξους εβραίους (Χαρέντιμ), ένα δικαίωμα που απολάμβαναν από την ίδρυση του κράτους τους Ισραήλ, το 1948.

Τη Δευτέρα εισέρχεται σε πρώτη ανάγνωση στη Βουλή του Ισραήλ, την Κνεσέτ, νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι άνδρες που ανήκουν στην μειονότητα των υπερορθόδοξων εβραίων θα πρέπει όλοι να στρατεύονται κανονικά, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους άνδρες αλλά και τις γυναίκες στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες στο Ισραήλ υπηρετούν για τρία χρόνια και οι γυναίκες για δύο, όλοι μόλις τελειώσουν το λύκειο και παραμένουν έφεδροι ως τα 45. Οι Χαρέντιμ είναι 700.000 σε όλη τη χώρα (περίπου το 10% του πληθυσμού) και εξαιρούνται.


Αφορμή ήταν απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό άλλο νόμο που εξαιρούσε τους υπερορθόδοξους. Η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου λήγει την 1η Αυγούστου αλλά για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί τι και πώς θα τον αντικαταστήσει.

Η διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να σπεύδει σε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο και κυβερνητικό εταίρο Σαούλ Μοφάζ, τον πρόεδρο του Καντίμα. Παραταύτα, κατά τον Guardian, οι πιθανότητες συμφωνίας αλλά και διάσωσης του συνασπισμού είναι μάλλον μικρές.

Η πλευρά του Μοφάζ υποστηρίζει ότι πρέπει και οι Χαρέντιμ να υπηρετούν για να ελαφρώσουν το βάρος που φέρουν όλοι οι υπόλοιποι στρατιώτες. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός δεν διαφωνεί με την στράτευση αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει μονομιάς. Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόμ είπε μάλιστα ότι «θα ήθελα να τους δω στο στρατό στα 18, αλλά αν το προσπαθήσουμε θα αρχίσουμε εμφύλιο».

Από την πλευρά της, η κοινότητα των υπερορθόδοξων είναι φυσικά αντίθετη στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης.

Πάντως οι υπόλοιποι Ισραηλινοί δυσανασχετούν με τα προνόμια που απολαμβάνουν οι Χαρεντίμ καθώς πέρα από το στρατό έχουν φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις από το κράτος. Την περασμένη εβδομάδα 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ υπέρ της στράτευσης των Χαρεντίμ αλλά και των Αράβων κατοίκων της χώρας που επίσης εξαιρούνται.

Πηγή: news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ