2012-07-20 07:00:30
Φωτογραφία για ''ΚΟΒΕΤΑΙ'' ΑΠΟ 10% ΕΩΣ 30% ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Το ενδεχόμενο των περικοπών στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίες είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου, 23 ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί
. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περικοπή των εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία αυτά σε ποσοστό από 10% έως 30%, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, η περικοπή να γίνει αναδρομικά ακόμη και από την 1-1-2011.

Σημειώνεται ότι, με αφορμή τη αποστολή των εκκαθαριστικών της εφορίας η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το απόγευμα της Πέμπτης στον πεζόδρομο της Κοραή και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Γ.Βρούτσης: περικοπές με δικαιοσύνη

«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης ο υπουργός σε μια έμμεση απάντηση και προς τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι «ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Επιπλέον ο υπουργός συνέδεσε την δυνατότητα χρήσης μέρους της επόμενης δόσης του δανείου από τους εταίρους για την αποπληρωμή του εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων με αυτή την προσαρμογή που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, διευκρινίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.

ΑΔΕΔΥ: αιτία πολέμου νέο ψαλίδι στο εφάπαξ

«Αιτία «πολέμου» με την Κυβέρνηση αποτελεί για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, η δεδηλωμένη –πλέον- απόφασή της, να προχωρήσει σε νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει το Συνδικάτο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «ο υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλισμένων τους». 

«Ο υπουργός» τονίζει η ΑΔΕΔΥ «δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της Τρικομματικής Συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων.

» Επισημαίνουμε ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας: 

1.της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος, 

2.της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο, 

3.της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, 

4.των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και 

5.της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.»

» Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το σύνολο των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ στις 9/3/2012 (πριν την υπαγωγή στο PSI) ανερχόταν σε 1,789 δισ. ευρώ, σήμερα με τα βίας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!»

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο –τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις Τράπεζες!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ