2012-07-26 17:14:10
Φωτογραφία για Οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS
Οπως ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες κατά την 19η διεθνή διάσκεψη για το AIDS, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ιό HIV, οι γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό HIV και πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS σε σχέση με τους άνδρες παγκοσμίως. Η διάσκεψη άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 συνέδρων από 190 χώρες. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια προσβλήθηκαν το 2011, η πλειοψηφία αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι επίσης η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους άνδρες κατά τις ετεροφυλικές σχέσεις χωρίς προφυλακτικό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες δεν τολμούν καν να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και αυτές είναι επίσης πιο συχνά θύματα σεξουαλικού εξαναγκασμού.


Για την Γκίτα Ράο Γκούπτα, υποδιευθύντρια της UNICEF «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς τα επίπεδα της λοίμωξης παραμένουν επιμόνως υψηλά στους εφήβους, κυρίως στα κορίτσια».

Σε 2,2 εκατομμύρια εφήβους που ζούσαν με το AIDS στον κόσμο το 2011, το 1,3 εκατομμύριο ήταν κορίτσια. «Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν κοινωνικούς κανόνες ευρέως διαδεδομένους που διαιωνίζουν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και βλαβερά ήθη όπως ο εξαναγκαστικός γάμος στα κορίτσια από την παιδική ηλικία, η

πορνεία, η σεξουαλική βία που καθιστούν περισσότερο ευάλωτες τις έφηβες», δήλωσε η Ρούπτα.

Στις ΗΠΑ, που φιλοξενούν για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια τη διάσκεψη, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, μετά τους αφροαμερικανούς ομοφυλόφιλους.

Έτσι σε εθνικό επίπεδο, οι γυναίκες της μαύρης φυλής διατρέχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τις γυναίκες της καυκάσιας φυλής, σύμφωνα με την Βιρτζίνια Φιλντς, την πρόεδρο της National Black Leadership Commission για το AIDS στις ΗΠΑ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καταφύγιο γυναικών...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καταφύγιο γυναικών...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ