2012-08-17 10:26:55
Φωτογραφία για Εκοιμήθη ο πατριάρχης Παύλος, επικεφαλής της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη από καρδιά, ο πατριάρχης Παύλος, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας, σε ηλικία 76 ετών.

Ο θάνατός του αναστατώνει όλη την Αιθιοπία αφού η απουσία του μπορεί να σημάνει μεγάλες αλλαγές ακόμη και στα πολιτικά πράγματα της χώρας.Ο μακαριστός Πατριάρχης Αιθιοπίας ήταν ένα πρόσωπο αγαπητό στην χώρα του αλλά και στα ορθόδοξα Πατριαρχεία. Είχε ιδιαίτερη αγάπη στα ορφανά παιδιά και φρόντιζε να μεγαλώνουν και να εκπαιδεύονται σε ειδικά κέντρα ιδρύοντας κέντρα στα οποία φιλοξενούνταν μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Ιδιαίτερες μάλιστα ήταν οι σχέσεις του με τη χώρα μας αφού ελληνικοί σύλλογοι είχαν αναλάβει την φροντίδα κάποιων από αυτά τα ιδρύματα και είχαν στενή σχέση κι επαφή με το Πατριαρχείο Αιθιοπίας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Πατριαρχείο στην Αντις Αμπέμπα ο μακαριστός πατριάρχης μου είχε μιλήσει για τι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε σχέση με τα πολλά παιδιά που μένουν ορφανά κι είχε εκφράσει την ευγνομωσύνη του για τους Έλληνες που πάντα βοηθούσαν με οποιονδήποτε τρόπο την χωρα του.


Η ανησυχία του βέβαια ήταν έκδηλη για την έντονη παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου στην χώρα υπό την μορφή χρηματοδότησης φτωχών οικογενειών με στόχο τον εκχριστιανισμό τους αλλά τόνισε ότι προσπαθεί να υπάρχει ηρεμία και σοβαρότητα.

Ο μακαριστός Πατριάρχης χοροστάτησε σε λειτουργία την Τετάρτη και ήταν σε «πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει μαρτυρία στο BBC.

Ωστόσο αργότερα αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε νωρίς την Πέμπτη. Είναι γνωστό ότι έπασχε από διαβήτη και υπέρταση. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Αιθιοπίας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Την ίδια ώρα παραμένει εξαφανισμένος ο πρόεδρος της Αιθιοπιας ο οποίος εδώ και καιρό είχε μεταφερθεί στις Βρυξέλλες όπου νοσηλεύοταν σε γνωστό νοσοκομείο .

Η υπόθεση δημιουργεί ανησυχία . Η χώρα είναι ορθόδοξη και όλα αυτά τα χρόνια γίνεται τεράστια προσπάθεια από τους μουσουλμάνους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκει και παράλληλα να γίνουν ρυθμιστές. Στα πιο φτωχά μέρη μάλιστα έχουν χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά οικογένειες κι έχουν χτίσει τζαμιά σε περίοπτες θέσεις.

Την ίδια ώρα μάλιστα η Αμερική έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Αιθιοπία με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι Αιθίοπες εντός κι εκτός των τειχών για ανασφάλεια και αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων με κίνδυνο να χάσουν ακόμη και τις περιουσίες τους .

briefingnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ