2012-08-19 18:39:05
Φωτογραφία για Στην ουρά για τη σύνταξη 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Aν επαληθευτεί το σενάριο για νέο κύμα αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του έτους, θα δοθεί χαριστική βολή στους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς μόνο για το εφάπαξ θα απαιτηθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ

Λόγω της έλλειψης χρημάτων, πάνω από 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων

Με ένα νέο κύμα φυγής στη σύνταξη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο το Δημόσιο, καθώς 80.000 υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Μια μαζική φυγή στη σύνταξη θα τινάξει στον αέρα τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και θα επηρεάσει άμεσα μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως είναι η απονομή των συντάξεων.

Τα σχέδια για νέα εφεδρεία αλλά και για ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι κοντά στη σύνταξη. Ειδικοί εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στην «έξοδο», κυρίως όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (και επομένως κατοχυρώνουν καλύτερη σύνταξη).


Μια μαζική φυγή μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει τη χαριστική βολή στους ασφαλιστικούς φορείς των δημοσίων υπαλλήλων, με το ταμείο πρόνοιας να οδηγείται ουσιαστικά στην οικονομική κατάρρευση.

Αρκεί να αναφερθεί πως για την καταβολή του εφάπαξ στους 80.000 υπαλλήλους απαιτούνται 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο φορέας πρόνοιας είναι ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο και αναζητά 2 δισ. ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Είναι χαρακτηριστικό πως, λόγω της έλλειψης χρημάτων, στα συρτάρια του Ταμείου στοιβάζονται πάνω από 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον χρόνο αναμονής να φτάνει τα δύο έτη.

Εκτιμήσεις

Φέτος η έξοδος από το Δημόσιο για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 γίνεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ετών

Ενα νέο κύμα φυγής στη σύνταξη θα επηρεάσει δύο ακόμα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων: το ΤΕΑΔΥ (επικουρική ασφάλιση) και το Μετοχικό (μερίσματα). Με βάση τις εκτιμήσεις, μια μαζική συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, θα μετατρέψει σε ελλειμματικά τα δύο αυτά Ταμεία. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ και 80 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο. Κατ' επέκταση θα ανοίξει ο δρόμος για νέες περικοπές τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συνέπειες του κύματος φυγής δεν θα περιοριστούν μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα επεκταθούν και στο σύνολο των ασφαλισμένων. Σε περίπτωση που η «έξοδος» γίνει χωρίς προετοιμασία για την αντιμετώπιση των κενών που θα δημιουργηθούν -με δεδομένη και την αυστηρή πολιτική στο θέμα των προσλήψεων-, θα υπάρξει επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χαμένοι είναι όσοι βγουν στη σύνταξη από τη νέα χρονιά, αφού προβλέπονται αυξημένα όρια

Είναι φανερό πως σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερος ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή στα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 180.000 αιτήσεις για συντάξεις (κύριες - επικουρικές) και εφάπαξ.

Σήμερα ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης από τους ασφαλιστικούς φορείς μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα δύο έτη. Με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων στα Ταμεία, η μία στις τρεις θέσεις είναι κενή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος τονίζει πως «πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ακούσει τους εργαζόμενους για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Μια μαζική φυγή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να διπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της σύνταξης».

Οι τρεις κατηγορίες

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν και τα «κλειδιά» για ταχύτερη έξοδο από την εργασία

Σε τρεις κατηγορίες -ανάλογα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος- χωρίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, αφού ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση.

Από τις διατάξεις αυτές ωφελούνται κυρίως άντρες με ανήλικα τέκνα, οι οποίοι αν θεμελιώσουν δικαίωμα την κρίσιμη διετία, μπορούν να βγουν μέχρι και 13 χρόνια ταχύτερα στη σύνταξη! Χαμένοι είναι όσοι θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου από τη νέα χρονιά, αφού προβλέπονται αυξημένα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.

Ειδικότερα πλήρη σύνταξη με 25ετία θα καταβάλλεται στα 65, ενώ για τη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρωθεί το 60ό έτος. «Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη είναι η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν διαφορές στο καθεστώς εξαγοράς ανάλογα με το αν η θεμελίωση δικαιώματος έγινε μέχρι το τέλος του 2010 ή από το 2011 και μετά. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν αυτή τη στιγμή με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Αναλυτικά οι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι εξής:

1. Οσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα όρια ηλικίας.

Ετσι οι άντρες που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 65 ετών και μειωμένη στα 60. Οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή έχουν ενήλικα παιδιά παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55.

Κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, που μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 50 ετών. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει για ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, ενώ οι διατάξεις αυτές ισχύουν και για γυναίκες με ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο (ποσοστό ανικανότητας 67%). Τέλος, για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους η «έξοδος» γίνεται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, ενώ για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992 απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους. Οσοι πρόλαβαν έως το τέλος του 2010 να θεμελιώσουν δικαίωμα ισχύει και η 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

2. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012. Τη συγκεκριμένη διετία ισχύει μεταβατικό στάδιο αύξησης των ορίων ηλικίας, ώστε οι ασφαλισμένοι να... αποφύγουν τα χειρότερα. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα παιδιά που αν θεμελιώσουν δικαίωμα με 25ετία, έχουν μειωμένο όριο ηλικίας.

Ειδικότερα φέτος οι γονείς ανηλίκων (άντρες και γυναίκες) με 25 έτη ασφάλισης μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου σε ηλικία 55 ετών. Το όριο ηλικίας διατηρείται στο 50ό έτος για όσους έχουν ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο, ενώ οι τρίτεκνοι (άντρες ή γυναίκες) πρέπει να έχουν 23 έτη και το 55ο έτος της ηλικίας (η θεμελίωση εδώ γίνεται με 20ετία).

Εναλλακτικά φέτος η έξοδος από το Δημόσιο για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 γίνεται με 37 έτη σε ηλικία 59 ετών. Σημειώνεται πως ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται η αύξηση τόσο των απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν δουλέψει 40 χρόνια και δεν είναι 60 ετών.

Ακόμα ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους θεμελίωσαν πέρυσι συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 52ο έτος για γονείς ανηλίκων και στο 61ο έτος για άντρες και γυναίκες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα τέκνα (στα 56 δίνεται μειωμένη).

3. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2013. Είναι οι αδικημένοι των αλλαγών στο ασφαλιστικό, καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έξοδος θα γίνεται σε ηλικία 65 ετών. Μειωμένη σύνταξη στους πριν από το 1993 ασφαλισμένους θα καταβάλλεται με 25ετία σε ηλικία 60 ετών.

Τα αυξημένα όρια ηλικίας ισχύουν και για τους γονείς ανηλίκων, καθώς μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων. Ακόμα και στην περίπτωση των τριτέκνων απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας για συνταξιοδότηση με 25ετία. Οι μόνοι που διασώζονται είναι οι γονείς ανάπηρων τέκνων και οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανίκανο σύζυγο (ποσοστό ανικανότητας 67%). Το όριο ηλικίας διατηρείται στο 50ό έτος, ενώ απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας.

Μεγάλες καθυστερήσεις

Μέχρι και δύο χρόνια αναμονή για την έκδοση σύνταξης

Η έκδοση της σύνταξης σήμερα μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Οσοι έχουν τα ένσημα σε ένα μόνο Ταμείο κύριας ασφάλισης μπορούν να... αισιοδοξούν πως η πολυπόθητη απόφαση θα καθυστερήσει έξι έως δώδεκα μήνες.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι καλύπτονται από τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία, δηλαδή το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται πως είναι οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι) και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπου σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο μεγάλη η αναμονή.

Μία από τις βασικές αιτίες για αυτές τις καθυστερήσεις είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, οι κενές οργανικές θέσεις στο Ταμείο φτάνουν πλέον τις 4.000.

Μεγάλες καθυστερήσεις -που σε ακραίες περιπτώσεις 00φτάνουν ακόμη και τα τρία χρόνια- ισχύουν για την απονομή επικουρικής σύνταξης από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Πρωταθλητής στη βραδυπορία αναδεικνύεται ο τομέας πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων, ενώ πάνω από έναν χρόνο πρέπει να περιμένουν οι μισθωτοί του ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών), οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΤΕΑΔΥ και οι φαρμακοϋπάλληλοι.

Τέλος, διακυμάνσεις παρατηρούνται και στον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ, με τους δημοσίους υπαλλήλους -όπως ήδη αναφέρθηκε- να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Γερά νεύρα πρέπει επίσης να έχουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στη μεταλλουργία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υγειονομικοί.

Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα»

Φόβοι για... μαχαίρι σε εφάπαξ και παροχές

Οριακή είναι η κατάσταση των ασφαλιστι-κών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα νέο κύμα φυγής. Σε περίπτωση που υπάρξει μαζική έξοδος στη σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται δεδομένο πως στην αμέσως επόμενη φάση θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μερίσματα, εφάπαξ και άλλες παροχές.

Σε χειρότερη μοίρα είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αποφασίστηκε για δεύτερη φορά η περικοπή του χορηγούμενου εφάπαξ (μέτρο που θα αγγίζει και όσους έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους).

Η πρώτη μείωση ήταν 20% και έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ τώρα μπαίνει εκ νέου «μαχαίρι» 22,67%. Το Ταμείο χρειάζεται αυτήν τη στιγμή δύο δισ. ευρώ για να καταβάλει το εφάπαξ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ενώ τα μηνιαία έσοδα από εισφορές αρκούν για την καταβολή μόλις 550 βοηθημάτων.

Σε περίπτωση που όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποφασίσουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου, η μαύρη τρύπα του φορέα θα αυξηθεί κατά τρία δισ. ευρώ και θα φτάσει συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» θα βρεθούν και τα άλλα δύο Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, το επικουρικό και το μετοχικό. Ηδη έχουν υπάρξει παρεμβάσεις σε μερίσματα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές (όπως συμβαίνει και με το εφάπαξ).
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ