2012-03-18 10:52:42
Φωτογραφία για ΔΕΝΟΥΝ ΚΑΒΟΥΣ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ
Δένουν κάβους επ αόριστον τα πλοία, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε όλους τους νησιώτες. 

Δεν άλλαξαν ρότα οι ναυτικοί της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ούτε μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Ανάπτυξης & Ναυτιλίας και τον Υπουργό Εργασίας και συνεχίζουν πρόσω ολοταχώς για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας στις 6.00 το πρωί, παγώνοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι ναυτικοί διεκδικούν την άρση της πολιτικής επιστράτευσης, η οποία βρίσκεται σε ισχύ στον κλάδο τους εδώ και ενάμιση χρόνο, την υπογραφή και τον σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ.

Επίσης, δεν θέλουν την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και την υπαγωγή του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας στον ΟΑΕΔ.

Οι θέσεις των υπουργών

Μετά την συνάντηση η κυρία Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι: «Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα έγινε μια εξαντλητική συζήτηση στην οποία δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και διασφαλίσεις για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα Ταμεία». 


Εξέφρασε ακόμη την ευχή ότι θα «επικρατήσει  αίσθημα εθνικής ευθύνης και ψυχραιμίας απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας τα νησιά μας, την οικονομία και τις εξαγωγές».

Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε στις δηλώσεις του πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων, να εξασφαλίσουμε τις παροχές τους και να υπάρχει καλύτερη περίθαλψη γιατί δεν εξυπηρετούνται όλοι οι ναυτικοί με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα».

Επίσης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι κατά τη μεταφορά τους σε άλλους φορείς και πρόσθεσε ότι «για τα τεχνικά ζητήματα, δηλαδή για το πώς θα υπάρξει η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση τις επόμενες ημέρες και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα και αποτελέσματα». 

Σχετικά με το καθεστώς συνταξιοδότησης των ναυτικών επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη μεταφορά της εποπτείας του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο ιατροφαρμακευτικός φορέας των ναυτικών, ο Οίκος Ναύτου αλλά και το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, επιχορηγούνται σήμερα κατά το 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να επιχορηγούνται, καθώς, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι ναυτικοί για την ανατροπή της αναλογίας εργαζομένων - συνταξιούχων.

Σε ότι αφορά τις παροχές που αφορούν στην υγεία, τόνισε ότι αυτές θα είναι καλύτερες και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πιο καλή, καθώς διαμορφώνονται 22.000 σημεία από τα οποία θα μπορούν να έχουν παροχές οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι υπάρχουν μειώσεις στις μεγάλες συντάξεις, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους στο ταμείο, ώστε να μπορεί να δίνει συντάξεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό στη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτή τη φάση και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικά.

«Δεν υπάρχουν λύσεις αυτή τη στιγμή στα προβλήματα μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε πως «ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε προγραμματισμός».

Αντίδραση ακτοπλόων

«Οι ναυτικοί δεν απεργούν, αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Απόστολος Βεντούρης μετά από συνάντηση που είχε με την υπουργό Ανάπτυξης,  συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στάση του συνδικαλιστικού τους σωματείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται».

«Ελπίζω το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών που κατά το ΣΕΕΝ δεν τους αντιπροσωπεύει, να αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι εταιρίες και να μη συνεχίσει αυτή την καταστροφική πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ