2012-03-18 10:53:04
Φωτογραφία για 10 πράγματα που μαθαίνεις για τη φιλία μεγαλώνοντας
Οι εποχές της παιδικής χαράς, της ανεμελιάς και τις παιδικής αθωότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ενώ με την πάροδο των ετών άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη φιλία. Οι εμπειρίες, η ωριμότητα αλλά και οι συνθήκες της ζωής σου δίνουν μαθήματα φιλίας... κάνοντάς σε να αναθεωρείς συνεχώς τις προτεραιότητές σου αλλά και την αξία όσων έχεις δίπλα σου. Ποιά είναι όμως τα μαθήματα φιλίας που παίρνουμε στην ενήλικη ζωή μας;

Μαθήματα φιλίας που παίρνεις ως ενήλικας

1. Οι φίλοι αλλάζουν κι αυτό δεν είναι κακό

Σκέψου πως δεν είσαι το ίδιο κοριτσάκι που ήσουν στο δημοτικό κι αν οι παιδικές σου φίλες δεν έχουν ακολουθήσει παρόμοια πορεία με εσένα πιθανότατα να μην υπάρχει κάτι που να σας συνδέει πλέον. Η καριέρα, η μητρότητα ή ακόμη και η ιδεολογία μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη σχέση σας, δίχως αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως φταίει κάποια από τις δύο πλευρές. Αν, ωστόσο, σε θλίβει το γεγονός ότι χάνεσαι με καρδιακούς φίλους εξαιτίας αλλαγών στη ζωή σας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεχάσεις το παρελθόν και να κάνεις μια νέα αρχή, οικοδομώντας τη φιλία σας από το μηδέν!


2. Ακόμη και οι καρδιακοί φίλοι μαλώνουν

Ο τσακωμός είναι δείγμα υγιούς σχέσης. Αυτό δείχνει πως και οι δύο εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας δίχως φόβο. Σίγουρα ένας καυγάς δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, από την άλλη όμως είναι προτιμότερος από το να μένουν απωθημένα που αργότερα θα ξεσπούσαν σαν βόμβα επιφέροντας οριστική ρήξη. Άλλωστε, ένα καυγαδάκι με τον/την κολλητή δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν και οι δύο πλευρές έχουν διάθεση να τα ξαναβρούν. Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου πως όσο θυμωμένη κι αν είσαι καλύτερα να μην ξεστομίσεις ατάκες για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσεις.

3. Η νηνεμία ώρες-ώρες είναι βαρετή

Πιθανότατα να αγαπάς ειλικρινά μια φίλη αλλά όταν βρίσκεσαι να μην έχετε τίποτα κοινό να συζητήσετε κι αυτός ίσως είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχετε μαλώσει ποτέ. Όπως λοιπόν θα έχεις διαπιστώσει, μερικές φορές η απουσία καυγάδων δεν είναι πάντοτε ένδειξη της «απόλυτης» φιλίας.

4. Ορισμένες φιλίες καταλήγουν τοξικές

Μεγαλώνοντας μαθαίνεις επίσης να διώχνεις από κοντά σου φίλους που σου κάνουν κακό, όσο κι αν αυτό σε θλίβει. Δεν είναι μόνο οι εχθροί που σε βλάπτουν αλλά και οι φίλοι που παρουσιάζουν τοξικές συμπεριφορές. Η ζήλια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η μιζέρια και η συνεχής ένταση είναι σίγουρα συμπεριφορές που αργά ή γρήγορα θα σου χαλάσουν τη διάθεση ή θα σε φέρουν εκτός εαυτού. Άλλωστε, μεγαλώνοντας αποκτάς ολοένα και περισσότερες ευθύνες κι έγνοιες και το μόνο που δε θέλεις από τους φίλους σου είναι να σου προσθέτουν ένα ακόμη βάρος.

5. Η φιλία είναι σαν τον έρωτα

Όπως και με τις ερωτικές σχέσεις έτσι και οι φιλίες έχουν αρχή και τέλος. Κάποιες φιλίες είναι σύντομες κι έντονες, άλλες μακροχρόνιες και άλλες ξαναρχίζουν μετά από σκαμπανεβάσματα και παύση ετών! Από αυτές, ελάχιστες θα διαρκέσουν για πάντα. Οπότε όπως και με τον έρωτα το ηθικό δίδαγμα είναι ένα: Άδραξε τη στιγμή και πέρνα καλά με φίλους για όσο κι αν διαρκέσει.

6. Άλλο κολλητός, άλλο φίλος

Όσο μεγαλώνεις διευρύνεται ο κοινωνικός σου κύκλος και αποκτάς ολοένα και περισσότερους γνωστούς. Όπως είναι φυσικό αναγκαστικά κατηγοριοποιείς τους φίλους και τους κατατάσσεις σε διάφορα επίπεδα. Ξεκινώντας από τους γνωστούς, προχωρώντας σε ανθρώπους με τους οποίους που και που θα πιείτε ένα καφέ μέχρι τους φίλους και τους κολλητούς μεσολαβούν αρκετά στάδια. Κάποιοι θα ανέβουν κλίμακα, άλλοι θα κατέβουν κι άλλοι θα εξαφανιστούν από το κάδρο των φίλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε ένας ώστε να εμπιστεύεσαι μονάχα όσους αξίζουν να εμπιστευτείς!

7. Η φιλία που χτίζεται υπό αντίξοες συνθήκες είναι ουσιαστική

Όσο μεγαλώνεις είναι δυσκολότερο να αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία μετά την ενηλικίωση αλλά όταν γίνει σίγουρα πρόκειται για κάτι ουσιαστικό! Οι ευθύνες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ενός ενήλικα όπως είναι φυσικό δημιουργούν δυσκολίες στο χτίσιμο μιας νέας φιλίας. Στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο οι συμμαθητές/συμφοιτητές περνούν αρκετές ώρες μαζί ενώ τα κοινά ενδιαφέροντα και οι προβληματισμοί τους δένουν γρήγορα. Δυστυχώς, αργότερα οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται και ο ελεύθερος χρόνος γίνεται λιγοστός ενώ εκτός από την εργασία δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου μπορείς να γνωρίσεις μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης χρειάζεται προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα συνθηκών. Οπότε μια φιλία σε μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και μια φιλία ουσιαστική διότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει προσπάθειες.

8. Ο κολλητός σου ίσως σε γουστάρει ή το αντίθετο

"Τον βλέπω σαν αδελφό" απαντάς σε όλους όσους σε ρωτούν αν θα ήθελες ποτέ να συνάψεις σχέση με τον κολλητό σου. Κι εσύ μπορεί όντως να μην τρέφεις συναισθήματα για το αγόρι αυτό, που όπως λες αγαπάς αδελφικά, αλλά δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι λέει η δικιά του η καρδούλα. Από την άλλη έχεις σκεφτεί μήπως η προσκόλληση σου σε αυτόν δείχνει όντως κάτι διαφορετικό που κι εσύ η ίδια φοβάσαι να παραδεχθείς;

9. Σχέσεις ανάγκης ή σχέσεις αγάπης;

Πόσες φορές σου έτυχε να θεωρείς πως κάποιος είναι φίλος αλλά στην πραγματικότητα επεδίωκε την επαφή μαζί σου για την επίτευξη κάποιου στόχου, μικρού ή μεγάλου; Μικρότερη δεν έδινες ιδιαίτερη σημασία στα κίνητρα των ατόμων που σε πλησίαζαν. Τα μαθήματα όμως υπήρξαν σκληρά, οπότε μεγαλώνοντας το πάθημα έγινε μάθημα και συνειδητοποίησες πως μερικές φορές τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ετσι λοιπόν έβαλες αυστηρά κριτήρια για την κατάταξη των ανθρώπων που σε περιβάλλουν στην κατηγορία "φίλοι".

10. Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται

Οι φίλοι δεν φαίνονται μόνο στα δύσκολα ή στα ευχάριστα αλλά κυρίως στην ανάγκη. Σε μια λύπη οι περισσότεροι θα σε παρηγορήσουν και σε μια χαρά όλοι θα σου ευχηθούν. Το ζήτημα όμως είναι ποιοί θα σου συμπαρασταθούν πραγματικά και ποιοί θα δείξουν τη χαρά τους με θέρμη κι έμπρακτα. Ποιοί προσφέρθηκαν να σου φέρουν φάρμακα ή φαγητό όταν αρρώστησες και ποιοί έτρεξαν μαζί σου στις ετοιμασίες ενός σημαντικού για εσένα γεγονότος όπως για παράδειγμα ένα πάρτι ή ένας γάμος; Οι φίλοι που θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν όταν πραγματικά το χρειαστείς είναι αυτοί που αξίζουν να τους έχεις για πάντα στη ζωή σου.
womenonly Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι δηλώσεις Βενιζέλου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι δηλώσεις Βενιζέλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ