2012-03-18 10:55:02
Φωτογραφία για Απαγόρευση μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto στη Γαλλία
Αμερικανοί ακτιβιστές σχίζουν σακούλες με καλαμπόκι "MON 810", αφού εισέβαλαν σε αποθήκη της Μonsanto. (Πρακτορείο AFP)

Iστοσελίδα Russia Today News

Μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού που δημιουργήθηκε από την περιβόητη αμερικανική εταιρεία Monsanto έχει απαγορευθεί προσωρινά στη Γαλλία "για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος". Η απαγόρευση συμπίπτει χρονικά με έναν κύκλο μαζικών διαδηλώσεων κατά του γίγαντα της βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ανακοίνωσε την Παρασκευή την προσωρινή απαγόρευση της ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ 810, την οποία χαρακτήρισε ως "προληπτικό μέτρο". Ωστόσο, η ίδια η Monsanto δήλωσε από τον Ιανουάριο ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι στη Γαλλία, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη αγορά "δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο".

Η ποικιλία MON 810 είναι γνωστή με την εμπορική επωνυμία της, YieldGuard
. Τροποποιήθηκε γενετικά, με την εισαγωγή βακτηριδίων στη δομή του DNA του φυτού, πράγμα που επέτρεψε στην εταιρεία να προωθήσει την ποικιλία YieldGuard ως ανθεκτική σε ζιζάνια που καταστρέφουν φυτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα φυτά και τα ζώα. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Οικολογίας της Γαλλίας ανακοίνωσε το αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει την άδεια για τη χρήση καλλιεργειών ΜΟΝ 810, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων για το περιβάλλον. Το υπουργείο αναφέρθηκε σε μια ευρωπαϊκή μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια άλλη μορφή γενετικά τροποποιημένου δημητριακού, του BT11, είναι πιθανό να ισχύουν και για το καλαμπόκι ΜΟΝ 810.

Οι εντάσεις αυξάνονται εναντίον της αμερικανικής εταιρείας, καθώς το κίνημα "Occupy Monsanto" ("Καταλάβατε τη Monsanto"), μια ομάδα ακτιβιστών που έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του γίγαντα της βιοτεχνολογίας, κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Την Παρασκευή έγιναν μαζικά συλλαλητήρια στην Ουάσινγκτον, όπου ακτιβιστές ντυμένοι με ειδικές στολές διαμαρτυρήθηκαν για τους "διεφθαρμένους δεσμούς" (όπως έγραφαν τα συνθήματά τους) μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Monsanto και των μελών του Κογκρέσου. Εκτός από την εξαγορά μικρών γεωργικών εκτάσεων, οι οποίες δεν αντέχουν να ανταγωνιστούν με αυτή την εταιρεία-κολοσό των δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Monsanto κατηγορείται για το γεγονός ότι εξαγοράζει την σιωπή ή και την εύνοια μελών του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί τις ΗΠΑ με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Όπως αναφέραμε εδώ στο RT από την αρχή της εβδομάδας, η εταιρεία Monsanto έλαβε πρόσφατα την έγκριση του αμερικανικού κράτους προκειμένου να διεξαγάγει εργαστηριακά πειράματα σε μια ποικιλία καλαμποκιού που πιστεύεται ότι είναι ανθεκτική σε καλλιέργειες σε άνυδρες περιοχές και γενικά σε συνθήκες ξηρασίας.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ