2012-09-07 00:48:03
Φωτογραφία για Ένα στα πέντε παιδιά υποσιτίζονται στο Αφγανιστάν
Σύμφωνα με νέα μελέτη της UNICEF, η οποία παρουσιάζει την αποτυχία της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, ένα στα... πέντε παιδιά στο Αφγανιστάν βρέθηκε ότι είναι λιποβαρές λόγω υποσιτισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρά το γεγονός ότι δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα από τα τέλη του 2001, όταν εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στον αγώνα για την εξάλειψη του υποσιτισμού.

«Η έκθεση δείχνει ότι τα επίπεδα του υποσιτισμού είναι το ίδιο αυξημένα σήμερα όπως ήταν το 2004 κατά τη διενέργεια της πρώτης εθνικής εμβέλειας έρευνας. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», τόνισε η Κριστίν Ρερς, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children για το Αφγανιστάν.

«Κάθε μέρα, 275 παιδιά πεθαίνουν στη χώρα, τα περισσότερα πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους εξαιτίας ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Συχνά ο υποσιτισμός είναι η υποκείμενη αιτία», πρόσθεσε η ίδια.


Τουλάχιστον ένα παιδί στα δέκα πεθαίνει πριν από τα πέντε του χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό που δείχνει εντούτοις μια πρόοδο σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ένα παιδί στα πέντε δεν επιβίωνε το 2009 μετά τα πέμπτα του γενέθλια.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη, έδειξε ότι το 18% των παιδιών στο Αφγανιστάν ηλικίας έως πέντε ετών, δηλαδή ένα εκατομμύριο μεταξύ αυτών υποφέρει από υποσιτισμό. Το ποσοστό αυξάνεται στο 29,5% στο νότο που θεωρείται η περιοχή με τη μεγαλύτερη βία στη χώρα. Αντίθετα το ποσοστό μειώνεται στο 13% στις κεντρικές επαρχίες όπου επικρατεί περισσότερη σταθερότητα.

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού «δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε προωθήθηκε επί μακρόν», τόνισε η Ρερς. «Και φοβόμαστε ότι δεν τυγχάνει όλη της προσοχής που του αρμόζει» καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο, καταλήγει η ίδια.
lifo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ