2012-09-17 11:09:02
Φωτογραφία για Η Λιβύη οφείλει 150 εκ. σε ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία
Για άμεση παρέμβασή του ώστε να διευθετηθεί το θέμα των οφειλών της Λιβύης προς ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία της χώρας δεσμεύτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη. Όπως τόνισε, θα αναλάβει να θέσει ο ίδιος το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ αν δεν υπάρξει εξέλιξη θα πραγματοποιήσει απευθείας επαφή με την κυβέρνηση της Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές προς την ελληνική πλευρά υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορούν παροχή υπηρεσιών σε ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία και υπηρεσίες ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Η λιβυκή κυβέρνηση μέχρι τις 31 Αυγούστου είχε δεσμευτεί να καταβάλει το 50% της συνολικής οφειλής για το πρόγραμμα νοσηλείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών προς την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα και της Εθνικής Μεταβατικής Επιτροπής της Λιβύης (NTC)
. Ωστόσο, όπως δηλώνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, προς το παρόν έχει καταβληθεί μόλις το 8%-10% του συνολικού ποσού οφειλής προς τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για τα οποία το χρέος ανέρχεται σε 17 και 9,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. «Για πολλά ξενοδοχεία τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο, είχαν επενδύσει σε αυτή τη βοήθεια», σημειώνει. Ο κ. Θωμόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι ξενοδόχοι που βρίσκονται σε δεινή θέση, εναποθέτει τις ελπίδες του στην παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για τη διεκδίκηση των οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του καλοκαιριού η λιβυκή πλευρά αμφισβήτησε το σύνολο της οφειλής και έθεσε θέμα «υπερτιμολογήσεων», στις οποίες θα γίνονταν διασταυρώσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προκύψει περιστατικά αισχροκέρδειας.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ