2012-09-19 08:58:14
Φωτογραφία για Παραπομπή εταιρειών στη Κρήτη για παρεμπόδιση έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Για παρεμπόδιση έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραπέμπονται μια εργοληπτική εταιρία και μια εταιρία παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, την ώρα του ελέγχου επιχείρησαν να διαγράψουν στοιχεία από υπολογιστή, ενώ η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου για να εξετάσει αν πράγματι υπήρξε παρεμπόδιση της έρευνας.

Το θέμα ανέκυψε στο πλαίσιο έρευνας της Επιτροπής για παραβάσεις της ανταγωνιστικής νομοθεσίας σε διαγωνισμούς δημοπράτησης δημοσίων έργων.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου 2012 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, εάν στοιχειοθετείται παρεμπόδιση - δυσχέρανση έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 26 παρ. 6 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε, από εργοληπτική εταιρία και από εταιρία δραστηριοποιούμενη μεταξύ άλλων στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.


Το θέμα ανέκυψε κατά τη διεξαγωγή έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για διαπίστωση τυχόν παράβασης του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην 81 ΣυνθΕΚ) σε σχέση με διαγωνισμούς δημοπράτησης δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου από υπάλληλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην Κρήτη, έλαβαν χώρα περιστατικά που συνιστούν παρεμπόδιση - δυσχέρανση του διενεργούμενου ελέγχου κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, οι οποίες επιβάλλουν στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις να αποδέχονται τον έλεγχο, να συνεργάζονται και να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στους ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά μόνο στη συμπεριφορά των ως άνω επιχειρήσεων κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου και σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργείται για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές σχετικά με διαγωνισμούς δημοπράτησης δημοσίων έργων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφανθεί ότι υπήρξε παρεμπόδιση, προβλέπονται πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, καθώς ο νόμος επιβάλει στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις να αποδέχονται τον έλεγχο, να συνεργάζονται και να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στους ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ