2012-09-20 15:51:04
Φωτογραφία για Γίναμε επιτέλους Ελ Ντοράντο!
του Αλέξανδρου Μερκούριου

Μέσα στον κουρνιαχτό που έχουν σηκώσει τα πάρε δώσε και οι εκβιασμοί για τα μέτρα (ή για τη δόση αν προτιμάτε) περνάει στα βουβά η προετοιμασία για το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας.

Και αυτό που προκαλεί την πιο μεγάλη έκπληξη δεν είναι ότι πουλάνε τα πάντα. Ούτε καν ότι τα πουλάνε όσο-όσο. Αυτά τα ξέραμε. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν. Ανερυθρίαστα, με όρους Υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και με σφάλματα (κάποια δείχνουν και ηθελημένα…) που στοιχίζουν ακόμη περισσότερο.

Κάπως έτσι, μετά την ένταξη των προς πώληση επιχειρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, είδαμε ξαφνικά να φτιάνει το «κλίμα» στο Χρηματιστήριο, και οι δείκτες να αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ντιλάρισμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, μπορεί να οδηγεί το λαό σε ακόμη χειρότερες συνθήκες, αλλά φτιάνει ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον για μεγάλες μπίζνες παραχωρήσεων… Αυτό που θέλουν οι ξένοι δηλαδή.


Το είπε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, καθηγητής Αθανασόπουλος (σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τον Ράιχενμπαχ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο! Ωραία τα δημοσιογραφικά κλισέ κύριε καθηγητά, αλλά αν αντί για οικονομικά είχατε σπουδάσει διεθνή ιστορία θα γνωρίζατε ότι στην περιοχή εκείνη, η “ανάπτυξη” και ο πλούτος συνυπήρχαν με μεγάλη φτώχεια και εγκληματικότητα. Επομένως είναι μάλλον ατυχές ένας κρατικός παράγοντας με τόσο μεγάλη ευθύνη να δίνει τέτοια παραδείγματα και προτροπές στους συμπατριώτες του.

Βέβαια, και στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο καλά το ΤΑΙΠΕΔ. Η βιασύνη να ανοίξουν το θέμα της πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ χωρίς προηγούμενα να λύσουν τις εκκρεμότητες (όπως για παράδειγμα τη φορολογία), οδήγησε τη μετοψχή του οργανισμού σε πανωλεθρία, τρεις ημέρες πριν την έναρξη των διαδικασιών. Ο ΟΠΑΠ που είχε 50% άνοδο από το καλοκαίρι, έχασε σε τρεις μόνο συνεδριάσεις τα 40 απ΄ αυτά. Αλλά στο Ταμείο δεν άνοιξε μύτη… Και παρά το ότι η χρηματιστηριακή πιάτσα βοά για τις μεθοδεύσεις.

Μάλλον όμως, έτσι στήνονται τα Ελ Ντοράντο. Διότι αυτές τις ημέρες ήρθαν και οι πρώτες πληροφορίες το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ για το νέο θεσμικό πλαίσιο του fast track και των στρατηγικών επενδύσεων. Και τι θα ρυθμίζει ο νέος νόμος;

Το πώς θα μπορεί να παραχωρηθεί ανεμπόδιστα και γρήγορα προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες επενδυτές η ακίνητη περιουσία του δημοσίου σε όλη την Ελλάδα! Εμπνευστής εδώ ο μαθητευόμενος μάγος Χατζηδάκης. Ναι, αυτός που ιδιωτικοποίησε την Ολυμπιακή, και οι πρώην υπάλληλοί της πληρώνονται ακόμη από το δημόσιο – και ας μας συγχωρούν αυτοί. Ο ίδιος που δεν διστάζει να μιλήσει επίσημα για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, οι οποίες ενώ θα μετατρέψουν περιοχές ολόκληρες σε κινέζικα εργοστάσια παρουσιάζονται ως ευκαιρία …ανάπτυξης και διαμόρφωσης χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πολλά περιλαμβάνει ο νόμος (τουλάχιστον κατά τις πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω), αλλά το πλέον ζοφερό είναι ότι μπροστά στο ξεπούλημα καταργούνται και οι ελληνικοί νόμοι. Όλα τα ακίνητα και οι εκτάσεις του δημοσίου που θα δοθούν για στρατηγικές επενδύσεις θα μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για τα Ειδικά Σχέδια ανάπτυξης που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο 3896/2011. Δηλαδή, με το πρόσχημα της αξιοποίησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η μόνη δέσμευση για επένδυση σε δημόσιο χώρο θα είναι η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κάθε άλλη πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας (χρήσεις γης, αιγιαλός, αρχαιολογική ή οικιστική ζώνη, χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια) θα μπορεί να καταλύεται με Προεδρικά Διατάγματα προς …όφελος της επένδυσης.

Επίσης, λέει το σχέδιο νόμου, ότι δεν θα απαιτείται έλεγχος και έκδοση των επιμέρους αδειών προκειμένου να αρχίσει η εκτέλεση της επένδυσης, αλλά θα αρκεί η …υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή ότι οι προϋποθέσεις καλύπτονται. Η δήλωση θα πηγαίνει στον υπουργό Χατζηδάκη, ο οποίος θα βάζει την υπογραφή του ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει!

Και άλλα δύο: Η υποχρέωση των επενδυτών να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή καταργείται πλήρως. Αντ’ αυτού, οι επενδυτές θα μπορούν να προσκομίσουν αποδεικτικό κατάθεσης από ελληνική τράπεζα. Και τέλος, για την εξυπηρέτηση των ξένων επενδυτών, (σ.σ. από τρίτες χώρες) θα προβλέπεται η δυνατότητα παροχής διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής στην Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως θα είναι το ελληνικό Ελ Ντοράντο Τελικά, η πικρή αλήθεια πίσω από την τελευταία αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις με τη Γερμανία και την πρόσφατη χρηματιστηριακή άνοδο, είναι το μεγάλο JA που είπαμε στους γερμανούς.

Όσο η ελληνική πλευρά δείχνει πρόθυμη και προχωρά στην εκχώρηση επιχειρήσεων και φιλέτων του Δημοσίου κοντά σε ιστορικά χαμηλές αξίες, όσο θέτει στο...τραπέζι ακόμη και την προοπτική μακρομίσθωσης νησιών, και το κυριότερο όσο συμβάλλει στην δημιουργία πολύ φθηνού εργατικού δυναμικού μέσα από τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, το Βερολίνο θα εκφράζει την ευαρέσκειά του, όπως έγινε και προχθές με τον Ράιχενμπαχ.

Όταν αυτά τελειώσουν… το τι θα γίνει δεν μπορώ να σας πω. Σίγουρα όμως θα είμαστε …Ελ Ντοράντο!
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ