2012-09-26 15:07:59
Φωτογραφία για Μυστήριο με τις δονήσεις στα Χανιά, τα επικρατέστερα σενάρια
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την προέλευση των ήχων και των δονήσεων οι οποίες εκτός απο το βράδυ της Τρίτης, έγιναν αισθητές και το μεσημέρι της Τετάρτης, βόρεια του νομού Χανίων, σε μιαν μεγάλη ακτίνα από την Κίσαμο μέχρι τον Αποκόρωνα.

Μάλιστα η ανησυχία των κατοίκων εντάθηκε καθώς σήμερα απο την 1:40 μμ έως την 1:48 μμ έγιναν αισθητές, κυρίως στην Κίσαμο, τρεις περίεργες "δονήσεις" όμοιες με τις χθεσινοβραδυνές, οι οποίες κατεγράφησαν απο τον σεισμογράφο του εργαστηρίου γεωφυσικής και φυσικών καταστροφών του ΤΕΙ Κρήτης, στα Χανιά, αλλά και απο τον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Αντικύθηρα.

Η ανησυχία μετατρέπεται σε αγανάκτηση καθώς απουσιάζει παντελώς κάποια επίσημη ενημέρωση. Πάντως, οι σεισμολόγοι αποκλείουν την εξήγηση της σεισμικής δόνησης και σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν λόγο για "ηχητικά κύματα" τα οποία είναι άγνωστης - προς το παρόν - προέλευσης.


Δείτε την καταγραφή των τριών νέων "δονήσεων" στον σεισμογράφο του Παν/μίου Αθηνών στα Αντικύθηρα.

Οι αρχικές πέντε χθεσινές δονήσεις που σημειώθηκαν απο τις 20:30 έως τις 21:15, σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών του Flashnews.gr είχαν σαν βασικά χαρακτηριστικά, απότομη βουή, το τρίξιμο των τζαμιών και την αίσθηση ενός ωστικού κύματος, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου γεωφυσικής κ.Φίλιππο Βαλιανάτο, αποκλείεται παντελώς το θέμα της σεισμικής δόνησης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη των ώρα δεν εγίνοντο βολές, ούτε απο το Πεδίο Βολής Κρήτης, ούτε απο την 115 ΠΜ, και επιπλέον μαρτυρίες απο κατοίκους που διαμένουν κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, δεν αναφέρουν ιδιαίτερη δραστηριότητα πολεμικών αεροσκαφών.

Επίσης, το Flashnews.gr επικοινώνησε με αρμοδίους της Αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι Χανίων, οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Άλλες όμως πληροφορίες αναφέρουν πως "δραστηριότητα" υπήρχε στο Πεδίο Βολής "Καράβια" στην Μήλο. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το βράδυ, απο τις 7 μμ έως τις 8 μμ είχαν προγραμματιστεί βολές στο πεδίο βολής της Μήλου, οι οποίες όμως καθυστέρησαν και τελικά έγιναν - κατα παράβαση των κανονισμών - περίπου στις 8:30 το βράδυ.

Ίσως αυτό να εξηγεί τις μαρτυρίες αναγνωστών του Flashnews.gr απο την Μήλο και την Άνδρο,για δονήσεις που έγιναν αισθητές εκεί. Όμως δεν εξηγεί το γιατί οι δονήσεις δεν καταγράφησαν απο σεισμογράφους που βρίσκονται κοντά, παρά μόνο απο τον σεισμογράφο του ΤΕΙ στα Χανιά.

Επίσης, σύμφωνα με πολλούς, εαν το φαινόμενο έγινε αισθητό με τέτοια ένταση στα Χανιά που είναι σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων απο την Μήλο, τότε στο νησί αυτό, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο σπάσιμο του φράγματος του ήχου απο κάποιο ή κάποια μαχητικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν πάνω απο την περιοχή του κόλπου των Χανίων.

Πρόκειται για το γνωστό Sonic Boom, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο ισχυρότατος κρότος (έκρηξη), συνοδευόμενος απο ωστικό κύμα.

Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε ο χαρακτηριστικός ήχος της έκρηξης παρα μόνο οι δονήσεις του ωστικού κύματος, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς, εξηγείται εαν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου ευρισκόμενα σε μεγάλη απόσταση απο την ξηρά, είτε σε ύψος,είτε προς την θάλασσα.

Βέβαια, οι σημερινές αντίστοιχες "δονήσεις" αποδυναμώνουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά στην καταγραφή των δονήσεων, ο κ.Βαλιανάτος επεσήμανε πως οι σεισμογράφοι καταγράφουν οτιδήποτε προκαλεί ταλαντώσεις στο έδαφος, ακόμη και όταν πρόκειται για ωστικό κύμα.

Να σημειωθεί πως μέχρι αυτή την ώρα και παρά την πανελλήνια δημοσιότητα που δόθηκε, μέσω του Flashnews.gr, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, κάτι που γεννά περισσότερα, εύλογα ερωτηματικά.

Και καθώς το "φαινόμενο" συνεχίζεται είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων για την παντελή απουσία ενημέρωσης απο την πολιτεία.

Χαρακτηριστική φωτογραφία μαχητικού αεροσκάφους την στιγμή που σπάει το φράγμα του ήχου

Καταγραφή του Sonic Boom σε σεισμογράφο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ
flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ