2012-09-29 00:56:07
Φωτογραφία για Τα επτά ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης με την Τρόϊκα
του Σωτήρη Νίκα

H συμφωνία των πολιτικών αρχηγών χθες για το βασικό πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, είναι ένα μόνο βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και δεν σημαίνει ότι αυτομάτως λύθηκαν όλα τα ζητήματα. Τα θέματα που βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες πως «τώρα αρχίζει το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Ειδικότερα, τα ανοιχτά μέτωπα οικονομικού επιτελείου - τρόικας που θα πρέπει να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες είναι επτά:

1. Εγκριση από την τρόικα στην αλλαγή του μείγματος του πακέτου. Αρχικώς, η Ελλάδα θα έπρεπε να προσδιορίσει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2 δισ. Πλέον, το πακέτο περιλαμβάνει 10,5 δισ. περικοπές δαπανών και 3 δισ. από το σκέλος των εσόδων. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη της, δεν είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί καλύτερα το πακέτο και η απόφαση θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα.


2. Οριστικοποίηση των μέτρων. Ανοιχτά παραμένουν κυρίως τα μέτρα που αφορούν την αύξηση της φορολογίας. Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χθες πως το πακέτο είναι δύσκολο, αλλά κοινωνικά δίκαιο και διευκρίνιζαν πως εξαιρούνται οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρία. Τα 7 - 7,3 δισ. ευρώ περικοπών είναι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, άλλα 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από διαρθρωτικές αλλαγές και τα υπόλοιπα αφορούν τα έσοδα. Επίσης, θα πρέπει να προσδιοριστούν με σαφήνεια και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2014 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2013 από τις περικοπές που προβλέπονται στον δημόσιο τομέα.

3. Κατανομή των 13,6 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 2013 θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές 7,5 - 8 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις (από το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 4,6 δισ.), το 1 δισ. μισθούς (επί συνόλου 1,3 δισ.) και τα 800 εκατ. προνοιακά επιδόματα (επί συνόλου 930 εκατ.). Είναι ξεκάθαρο ότι τα σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι σε βάθος ετών. Η επιδίωξη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να μπορέσουν να «σπάσουν» σε περισσότερα χρόνια εάν παρασχεθεί η 2ετής παράταση. Ωστόσο, η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν όλα στη διετία 2013-2014 και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν νέα μέτρα για τη διετία 2015-2016 ως «απροσδιόριστα» σε αυτή τη φάση.

4. «Ρήτρα αντικατάστασης». Πρόκειται για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ που προβλέπει ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε να μην εφαρμοστούν κάποια από τα επώδυνα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο θα διαπραγματευτεί, αλλά η μέχρι σήμερα στάση της τρόικας ήταν ότι εάν επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν για την πέραν των στόχων μείωση του ελλείμματος.

5. Μακροοικονομικό σενάριο. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει τόσο η τρόικα μεταξύ της (ΔΝΤ - Ε. Ε.), όσο και με την Ελλάδα να συμφωνήσει στις προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια (ΑΕΠ, έλλειμμα, ανεργία κ. λπ.).

6. Πρόσθετη χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που θα διατεθεί στην Ελλάδα η 2ετής παράταση, προκύπτει ένα «κενό» στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ανέλθει από 15 δισ. ευρώ έως και 30 δισ. ευρώ). Αναλόγως με τις προβλέψεις του μακροοικονομικού σεναρίου θα καθοριστεί και το ύψος του κενού αυτού, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι τρόποι κάλυψής του.

7. Εκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA). Πρόκειται για την έκθεση που καταρτίζει το ΔΝΤ και βάσει της οποίας λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις για παρεμβάσεις στο χρέος. Με παρόμοια έκθεση είχε αποφασιστεί το PSI. Το Ταμείο πιέζει προς μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η Ευρωζώνη προς το παρόν δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο. Στην παρούσα φάση, η κατάρτιση αυτής της έκθεσης είναι ίσως το δυσκολότερο ζήτημα.

πηγη:kathinerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερχεται ο φόρος Τόμπιν
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ερχεται ο φόρος Τόμπιν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ