2012-10-14 07:58:03
Φωτογραφία για Σύντομα διαθέσιμο το πρώτο jailbreak για το iPhone 5
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των χρηστών συσκευών της Apple είναι η «κλειστή» φύση του λειτουργικού τους, που δεν τους επιτρέπει να... εγκαθιστούν λογισμικό εκτός του Apple Store, ούτε και να παραμετροποιούν την συσκευή τους. Η μοναδική λύση σε αυτό είναι το λεγόμενο «jailbreak», το ξεκλείδωμα του κινητού δηλαδή που προσφέρει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση μη εξουσιοδοτημένου (από την Apple) λογισμικού αλλά και την οπτική τροποποίηση του iOS με themes και εργαλεία.

Το πρόβλημα είναι ότι το jailbreak βασίζεται πάντα σε κενά ασφαλείας του λειτουργικού, γι'αυτό και με κάθε νέα έκδοση του iOS πρέπει να κατασκευαστεί και νέο jailbreak.

Ομάδα τριών hacker, γνωστοί για την κυκλοφορία jailbreak σε παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού της Apple, δήλωσαν πως βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην παραβίαση των βελτιωμένων μέτρων ασφαλείας του iOS6 και στην κυκλοφορία ενός πλήρως λειτουργικού jailbreak.


Τα τρία μέλη της ομάδας αποτελούν ο Γάλλος Cyril, γνωστός από το ψευδώνυμο του «pod2g», ο David «planetbeing» Wang και ένας ακόμα hacker με το ψευδώνυμο «Musclenerd». Μιλώντας σε συνέδριο ασφαλείας στην Κουάλα Λαμπούρ, η ομάδα ανέφερε πως το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Apple είναι πιο δύσκολο να «σπάσει», αλλά όχι ακατόρθωτο.

Η διαδικασία κατασκευής του jailbreak γίνεται όλο και πιο δύσκολη με κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού και κάποια από τα παλιά τεχνάσματα δεν λειτουργούν πια. Ο Cyril παραδέχτηκε πως προς το παρόν το iOS6 τον έχει μπερδέψει αρκετά.

«Αυτή τη στιγμή, έχω κολλήσει.» δήλωσε ο Γάλλος «αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε μια εβδομάδα. Είναι τύχη νομίζω. Είμαι σίγουρος πως θα βρούμε κάτι τις επόμενες εβδομάδες». Την ίδια στιγμή ο Wang πρόσθεσε πως «έχουμε ακόμα κάποιους άσσους στο μανίκι».

Σύμφωνα με τον Wang, ο πυρήνας του λειτουργικού διαθέτει κάποια bugs, προβλήματα δηλαδή που μπορούν να εκμεταλλευτούν για την δημιουργία ενός jailbreak. Το πρόβλημα όμως είναι πως για την δημιουργία του δεν απαιτείται η εκμετάλλευση μόνο ενός τέτοιου exploit αλλά πολλών.

Στην συνέχεια ο Musclenerd είπε πως «πιστεύουμε πως έχουμε κάτι που δουλεύει υπό ορισμένες συνθήκες. Πριν την κυκλοφορία του όμως απαιτείται μια σειρά από πολύ τεχνικά, πολύ βαρετά βήματα προκειμένου να βελτιωθεί η εμπειρία του χρήστη. Η συνολική τεχνική πάντως λειτουργεί».

Το jailbreak δεν ενθαρρύνεται από την Apple και ακυρώνει την εγγύηση της συσκευής αλλά παρόλα αυτά είναι νόμιμο στις ΗΠΑ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ