2012-10-14 11:57:02
Φωτογραφία για Στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων σώζεται ο πατρικός πύργος του Παύλου Μελά
Με αφορμή το θάνατο του ηρωικού μακεδονομάχου, 13 Οκτωβρίου 1904, έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χωριό του.

Ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς καταγόταν από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων Αν και γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στη Μασσαλία της Γαλλίας, πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897), από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες στο χωριό Πογδόριανη, σημερινό Παρακάλαμο - Ρεπετίστα Ιωαννίνων. Οι Μελάδες υπήρξαν σπαχήδες, ιππότες δηλαδή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι όμως έχασαν κατά τον 16ο αιώνα τα προνόμια τους επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.

 

Ο Μιχαήλ Μελάς στη Μασαλία ασχολήθηκε με το εμπόριο και απόκτησε σημαντική περιουσία μεγάλο μέρος της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειάς του, διέθεσε για εθνικούς και για κοινωνικούς σκοπούς. Δραστήρια κοινωνικά και εθνικά ήταν και η σύζυγος του Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου στην Οδησσό
. Το 1874 η οικογένεια Μελά εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα.Ο πύργος των Μελάδων, σώζεται σήμερα, στον οικισμό Παηδονιά, της τοπικής κοινότητας Ρεπετίστας Ιωαννίνων του δήμου Πωγωνίου και είναι ένα μνημείο, που μαρτυρά την ηπειρωτική καταγωγή του μεγάλου μακεδονομάχου. Με αφορμή το θάνατο του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904, έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χωριό του, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, το απόγευμα, που διοργάνωσαν η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Πωγωνίου. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου και στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού αγίου Παντελεήμονα απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης. Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση.
katoci
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ