2012-10-16 12:18:02
Φωτογραφία για Πύργος: Η κρίση «χτυπάει» και το βιβλίο
Στην πιο δύσκολη καμπή της, καταγράφοντας πτώση έως και 50%, φαίνεται να είναι η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Ηλείας, καθώς η αγορά του βιβλίου έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστού που μαστίζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Βαρύ» είναι το πλήγμα και για τους ίδιους τους καταστηματάρχες, οι οποίοι σε καθημερινή βάση παλεύουν να βρουν διεξόδους για να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοικτά, ώστε να προσελκύσουν και πάλι τους καταναλωτές.

Εκείνο που προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση ωστόσο είναι πως η μείωση έχει «χτυπήσει» τόσο το ξενόγλωσσο βιβλίο όσο και τα σχολικά βοηθήματα των μαθητών, με τους γονείς να αναζητούν πλέον άλλους τρόπους ώστε να εξυπηρετηθούν από τη μία και να μη διακόψουν τα παιδιά τους από το φροντιστήριο από την άλλη.

Δεν βοηθούν οι εταιρείες

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» και του patrisnews.com, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους βιβλιοπώλες έχει δημιουργηθεί και από τη σκληρή στάση που κρατούν το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες των ξενόγλωσσων βιβλίων, οι οποίες προκειμένου να μη χάσουν τους πελάτες τους, προσφέρουν τα βιβλία που εκδίδουν σε τιμές χονδρικής, άρα πολύ χαμηλότερες από ό,τι θα πωλούνταν σε ένα βιβλιοπωλείο και όλα αυτά μέσω διαδικτύου.


«Οι εταιρείες στο ξενόγλωσσο έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντί μας καθώς πωλούν τα βιβλία μέσω του διαδικτύου και αυτό είναι κάτι που μας πλήττει», αναφέρουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» οι βιβλιοπώλες.

Ψάχνουν άλλους τρόπους

Επίσης, εκείνο που έχει παρατηρηθεί, είναι πως οι γονείς προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους ώστε να εξυπηρετηθούν και να μη χρειαστεί να αγοράσουν τα σχολικά βοηθήματα ή τα ξενόγλωσσα βιβλία που χρειάζονται τα παιδιά τους.

Έτσι, αναζητούν λύσεις... δανεισμού από μεγαλύτερα παιδιά, είτε της οικογένειας είτε όχι, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση και στη χρήση των εκπτωτικών κουπονιών του ΟΓΑ για όσους ήταν δικαιούχοι.

«Οι γονείς που δεν είχαν χρήματα να δαπανήσουν για την αγορά βιβλίων στα παιδιά τους, προτίμησαν να αγοράσουν σε μειωμένη τιμή εκείνα που μπορούσαν μέσω των εκπτωτικών κουπονιών του προγράμματος του ΟΓΑ», αναφέρουν οι καταστηματάρχες, αποκαλύπτοντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέτος δεν πήραν καθόλου ξενόγλωσσα βιβλία και αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το φροντιστήριο.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ