2012-10-26 18:15:06
Φωτογραφία για Opel Mokka SUV: Η τιμή του θα ξεκινά από 21.950 Ευρώ
Το νέο Opel Mokka έχει κιόλας κατακτήσει τις καρδιές των υποψηφίων πελατών του. Λίγο πριν λανσαριστεί στην αγορά έχουν ήδη ληφθεί πάνω από 40.000 παραγγελίες για το SUV σε όλη την Ευρώπη (κατάσταση Οκτώβριος 2012). 

Η ζήτηση εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή σε Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ρωσία. Με το Mokka – για το οποίο οι παραγγελίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο - η Opel γίνεται η πρώτη Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία SUV-B. Η τιμή του θα ξεκινά από 21.950 Ευρώ. Επιπλέον, ένας υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας με 103 kW/140 hp και ένας πετρελαιοκινητήρας 1.7 με 96 kW/130 hp περιλαμβάνονται στη γκάμα κινητήρων του Mokka.

«Τώρα με το Mokka, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην επιθετική προϊοντική στρατηγική μας. Ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών δείχνει ότι το Mokka πετυχαίνει το στόχο του. Οι τεχνολογίες σε συνδυασμό με τη δυναμική και τολμηρή του σχεδίαση προσελκύουν τους πελάτες μας. Θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία» σχολιάζει ο Αντιπρόεδρος Πωλήσεων, Μάρκετινγκ & Aftersales, Alfred E. Rieck.


Παρά το μικρό συνολικό μήκος των 4,28 m, το Mokka μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και πέντε άτομα σε υπερυψωμένα καθίσματα. Επίσης η Opel πληροί την υπόσχεσή της να συνδυάζει ελκυστική σχεδίαση με καινοτόμες τεχνολογίες και προηγμένες λειτουργίες, κάνοντάς τις προσιτές σε μία ευρύτερη κατηγορία πελατών. Επιπλέον, το Opel Mokka λανσάρει εργονομικά καθίσματα για πρώτη φορά στην κατηγορία SUV-B , προσαρμοζόμενο εμπρόσθιο φωτισμό (AFL+) και το ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix bike. Χαρακτηριστικά που αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια και άνεση περιλαμβάνουν το Electronic Stability Control (ESC), και σε όλες τις εκδόσεις Mokka το Traction Control (TC) καθώς και τα συστήματα Hill Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC). Εκτός από (FWD), το Mokka μπορεί να εφοδιάζεται με ένα ευφυές σύστημα all-wheel drive (AWD). Η προαιρετική τεχνολογία AWD αναγνωρίζει αυτόματα πότε χρειάζεται πρόσφυση και στους τέσσερις τροχούς και τη διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό όταν είναι απαραίτητη.

FWD ή AWD: δυναμική οδήγηση για δραστήριους ρυθμούς ζωής

Το Opel Mokka ‘παντρεύει’ τη λειτουργικότητα και την άνεση των υπερυψωμένων καθισμάτων με μία αίσθηση περιπέτειας. Ένα από τα κυριότερα σημεία στα οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Mokka ήταν το πλαίσιο, το οποίο σχεδιάστηκε και ρυθμίστηκε στη Γερμανία. Το πλαίσιο του Mokka είναι προσαρμοσμένο στις καθημερινές ανάγκες των Ευρωπαίων πελατών, όντας κατάλληλο και για συνθήκες off-road.

Εκτός από τη μετάδοση στους εμπρός τροχούς FWD, το Mokka μπορεί να εφοδιάζεται με τεχνολογία AWD για καλύτερη ελκτική πρόσφυση και συμπεριφορά. Η τεχνολογία AWD είναι αποδοτική, ευφυής και προσιτή. Τα κύρια συστατικά του συστήματος AWD είναι τα διαφορικά εμπρός και πίσω, ο άξονας μετάδοσης, η μονάδα ελέγχου καθώς και ο ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης. Επιπλέον, αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τον εφοδιασμό των μονάδων ελέγχου με δεδομένα . Όταν η επιφάνεια του δρόμου είναι στεγνή, μόνο οι εμπρός τροχοί κινούν το όχημα ώστε η κατανάλωση να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, η κατανομή ροπής μεταβάλλεται από 100% μπροστά μέχρι 50% στον εμπρός και πίσω άξονα για παράδειγμα εάν οι δρόμοι είναι πολύ βρεγμένοι. Όταν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται αυτόματα και ομαλά το σύστημα μεταφοράς ροπής στους πίσω τροχούς (TTD). Το σύστημα AWD προάγει την ευέλικτη συμπεριφορά του Mokka. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις γρήγορες εκκινήσεις ή στις στροφές με υψηλές ταχύτητες. Ενεργοποιείται αυτόματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου μόλις παρατηρηθεί ολίσθηση κάποιου τροχού λόγω έλλειψης πρόσφυσης. Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης πότε δεν χρειάζεται AWD. Προσφέρει ακόμα καλύτερη συμπεριφορά στις στροφές και μέγιστη πρόσφυση σε τέτοιες συνθήκες. Το σύστημα AWD με όλα τα εξαρτήματά του ζυγίζει μόλις 65 kg έτσι το αυτοκίνητο παραμένει αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το πλαίσιο του Mokka διασφαλίζει μέγιστη οδηγική άνεση και αξιόπιστη οδική συμπεριφορά ακόμα και σε δύσκολες οδικές συνθήκες. Στην εμπρός ανάρτηση, τα γόνατα MacPherson, ήδη επιτυχημένα σε άλλα μοντέλα Opel, βελτιστοποιήθηκαν από τους μηχανικούς οι οποίοι πρόσθεσαν ελατήρια εγκάρσιας αντιστάθμισης φορτίων, διπλές πάνω βάσεις γονάτων και σαϊλεντμπλόκ διπλών συγκολλήσεων βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και τα χαρακτηριστικά θορύβων και κραδασμών του αυτοκινήτου. Στην πίσω ανάρτηση, η ομάδα μηχανικών τοποθέτησε ράβδο στρέψης διατομής U μπροστά από τους πίσω τροχούς.

Επιπλέον, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το πλαίσιο του αυτοκινήτου, οι μηχανικοί της Opel επέλεξαν το προηγμένο Electric Power Steering (EPS) που είναι στάνταρ σε όλη την Ευρώπη και παρέχει βέλτιστη υποβοήθηση διεύθυνσης ανάλογα με την ταχύτητα, με ταχύτερη απόκριση.

Σβέλτοι και αποδοτικοί – δύο βενζινοκινητήρες και ένας πετρελαιοκινητήρας

Την ισχύ παρέχουν τρεις αποδοτικοί κινητήρες. Όλα τα μηχανικά κιβώτια εφοδιάζονται με σύστημα οικονομίας καυσίμου Opel Start/Stop. Από απόψεως βενζινοκινητήρων υπάρχει ο ατμοσφαιρικός 1.6 85 kW/115 hp με ροπή 155 Nm που καταναλώνει 6,5 lit. καυσίμου ανά 100 km και εκπέμπει 153 g/km CO2 και ο 1.4 l Turbo 103 kW/140 hp με ροπή 200 Nm. Ο 1.4 Turbo θα διατίθεται αρχικά με το ίδιο μηχανικό κιβώτιο, ενώ αργότερα και με αυτόματο. Το μηχανικό εξατάχυτο 4x4 υπερτροφοδοτούμενο Mokka αγγίζει την τελική ταχύτητα των 190 km/h. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h επιτυγχάνεται σε 9,9 δεύτερα. Η κατανάλωση στο μικτό κύκλο είναι 6,4 l/100 km, που αντιστοιχεί σε 149 g/km CO2.

Οι οπαδοί των πετρελαιοκινητήρων μπορούν να παραγγείλουν το Mokka με μία υπερτροφοδοτούμενη μονάδα CDTI 1.7 λίτρων με 96 kW/I30 hp και μέγιστη ροπή 300 Nm. Ο κινητήρας αυτός διατίθεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και FWD ή AWD, ή με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο και FWD. Με FWD και μηχανικό κιβώτιο, ο πετρελαιοκινητήρας καταναλώνει μόλις 4,5 λίτρα καυσίμου στο μικτό κύκλο ανά 100 χλμ. Αυτό αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 120 g/km. Επομένως, ο 1.7 CDTI είναι από τους πιο αποδοτικούς κινητήρες στην κατηγορία του. Οι τιμές επιδόσεων μιλάνε μόνες τους: με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και FWD το Mokka αναπτύσσει τελική ταχύτητα 187 km/h. Η επιτάχυνση 0 -100 km/h ολοκληρώνεται σε 10,5 δεύτερα.

Βασικά συστήματα υποστήριξης οδηγού για ασφάλεια και άνεση

Με το νέο Mokka SUV, η Opel φέρνει για πρώτη φορά μοναδικά συστήματα υποστήριξης οδηγού Γερμανικής τεχνολογίας στη κατηγορία μικρών SUV. Τεχνολογίες που αναβαθμίζουν τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης και είναι αποκλειστικές στην Opel διατίθενται τώρα σε έναν ευρύτερο κύκλο πελατών. Ανάμεσά τους το προηγμένο Electronic Stability Program (ESP®Plus) με Hill Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC) για πιο άνετη οδήγηση σε ορεινές διαδρομές. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις Mokka λειτουργεί σαν διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Αυτό αποτρέπει την ολίσθηση των τροχών και υποστηρίζει το σύστημα AWD του Mokka με ειδικούς αλγορίθμους που βελτιώνουν τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Μία ακόμα βασική τεχνολογία υποστήριξης οδηγού είναι το σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού της Opel με προβολείς Bi-xenon τρίτης γενιάς - Adaptive Forward Lighting (AFL+). Αυτό προσαρμόζει την ένταση και δέσμη για βέλτιστο φωτισμό στην πόλη, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στον αυτοκινητόδρομο.

Οι λειτουργίες περιλαμβάνουν φωτισμό αντίξοων καιρικών συνθηκών, ενισχυμένη μεγάλη σκάλα, στατικό & δυναμικό φωτισμό στροφών, φώτα ημέρας με LED και High Beam Assist. Η τελευταία ρυθμίζει τη μεγάλη σκάλα αυτόματα ώστε να μην θαμπώνονται οι οδηγοί των προπορευόμενων ή αντίθετα ερχόμενων αυτοκινήτων.

Η δεύτερη γενιά εμπρός κάμερας Opel Eye αποτελεί τη βάση για τις λειτουργίες Traffic Sign Recognition (TSR), Lane Departure Warning (LDW) και Forward Collision Alert (FCA). Το Forward Collision Alert (FCA) προειδοποιεί τον οδηγό με ένα δυνατό ηχητικό σήμα και ένα οπτικό στο ταμπλό εάν το αυτοκίνητο κινδυνεύει να συγκρουστεί με προπορευόμενο όχημα. Εκτός από το Lane Departure Warning που προειδοποιεί τους οδηγούς όταν άθελά τους τείνουν να ξεφύγουν από τη λωρίδα τους, οι μηχανικοί εξέλιξαν περαιτέρω τη λειτουργία Traffic Sign Recognition. Πέρα από τα στρογγυλά οδικά σήματα, η νέα εμπρός κάμερα αναγνωρίζει και ορθογώνιες ταμπέλες στους αυτοκινητόδρομους ή χώρους ψυχαγωγίας σε δρόμους, αλλά και όλα τα απαγορευτικά που σχετίζονται με την ταχύτητα. Η κάμερα αναγνωρίζει επίσης δυναμικές επισημάνσεις με λυχνίες LED. Από αυτή την άποψη, βοηθά στην αποφυγή παραβίασης των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή ατυχημάτων λόγω κόπωσης. Το παρκάρισμα γίνεται ευκολότερο χάρη στους αισθητήρες παρκαρίσματος μπροστά και πίσω.

Υγεία και άνεση: εργονομικά καθίσματα AGR και σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix

Το Opel Mokka μπορεί να εφοδιάζεται εργονομικά καθίσματα πιστοποιημένα από τους ανεξάρτητους ειδικούς για υγιή πλάτη του AGR (“AktionGesunderRückene.V.”). Το κάθισμα με ρύθμιση 8-κατευθύνσεων είναι το πρώτο που λαμβάνει πιστοποίηση AGR στην κατηγορία SUV-B. Το κάθισμα πρέπει να πληροί μία λίστα δέκα κριτηρίων όπως οσφυϊκή υποστήριξη τεσσάρων κατευθύνσεων, ενώ και η πλάτη του να προσαρμόζεται πλήρως στη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, το εργονομικό κάθισμα προσφέρει πολλές πρόσθετες ρυθμίσεις όπως κλίση, πρόσθετη οσφυϊκή υποστήριξη και προέκταση μαξιλαριού μηρών. Τα προσκέφαλα είναι ρυθμιζόμενα προς τέσσερις κατευθύνσεις.

Η ικανότητα μεταφοράς φορτίου του Mokka αυξάνεται με τη δεύτερη γενιά του συστήματος μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix. Το προαιρετικό, βελτιωμένο σύστημα – αποκλειστικότητα της Opel είναι ενσωματωμένο στον πίσω προφυλακτήρα και βρίσκεται πάντα στο όχημα. Η στάνταρ έκδοση του FlexFix τοποθετημένη στο Mokka μπορεί να μεταφέρει ένα ποδήλατο βάρους μέχρι 30 kg. Χάρη σε ένα κουμπωτό αντάπτορα μπορεί να μεταφέρει δύο ακόμα ποδήλατα, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ικανότητα μεταφοράς φορτίου σε 60 κιλά. Ακόμα και πλήρως φορτωμένο, το σύστημα FlexFix αναδιπλώνεται ώστε η πίσω πόρτα να ανοίγει εύκολα, παρέχοντας ταχεία πρόσβαση στο χώρο αποσκευών του Mokka. Επιπλέον, τα πίσω καθίσματα του Mokka αναδιπλώνονται σε διάταξη 60-40 ώστε να δημιουργείται μια πρόσθετη, επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης. Με τέτοια προσόντα, το Mokka είναι η τέλεια λύση για άτομα με δραστήριο lifestyle και υψηλές απαιτήσεις.

Τολμηρή σχεδίαση SUV σε συνδυασμό με αναβαθμισμένη λειτουργικότητα

Το νέο SUV της Opel αντανακλά τις παραδοσιακές αρετές της μάρκας: σπορ συμπεριφορά, ευελιξία για καθημερινή οδήγηση και συναισθηματική σχεδίαση. Με το Mokka, η σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel που παντρεύει τη “γλυπτική τέχνη με τη Γερμανική ακρίβεια’ βρίσκει νέα έκφραση στην κατηγορία μικρών SUV. Το Opel Mokka προβάλλει τον τολμηρό χαρακτήρα του με ανάγλυφα και ελκυστικά στοιχεία διατηρώντας τη σπορ ζωντάνια του με μυώδες, αθλητικές γραμμές. Η προτεταμένη εμπρός μάσκα, τα προστατευτικά γύρω από τους προφυλακτήρες και τους θόλους των τροχών αναδεικνύονται από τη χαρακτηριστική ‘λεπίδα’ Opel στο προφίλ. Το σπορ και μυώδες στήσιμο του Mokka ενισχύεται λόγω της μεγαλύτερης απόστασής του από το έδαφος που το κάνει κατάλληλο για το χώμα, όπως και από μετατρόχιο των 1.540 mm.

Το εσωτερικό του νέου Mokka δηλώνει άμεσα τη σχέση του με την Opel. Ανάγλυφα σχεδιαστικά στοιχεία αποτυπώνονται στο σχήμα φτερού του ταμπλό και στις περίτεχνα σμιλεμένες επιφάνειες των θυρών. Οι χαρακτηριστικές αξίες της Opel όπως ευελιξία και λειτουργικότητα φιλική προς το χρήστη είναι επίσης ορατές: από το διπλό ντουλαπάκι στο ταμπλό, τον κλειστό αποθηκευτικό χώρο στην κεντρική κονσόλα μέχρι τις βαθιές, χαμηλές θήκες στις εμπρός και πίσω πόρτες. Με χώρο φόρτωσης μέχρι 1.372 L και μέχρι 19 αποθηκευτικούς χώρους, οι λειτουργικές ανάγκες μιας οικογένειας έχουν ληφθεί υπόψη στη σχεδίαση.

Με τέτοια προσόντα, το Opel Mokka πληροί όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας όντας κατάλληλο και για τις ανάγκες του Σαββατοκύριακου. Σαν είναι μικρό SUV κινείται με την ίδια άνεση στην πόλη και στα προάστια. Έρευνα έχει δείξει ότι ένας τυπικός πελάτης Mokka είναι μέσης ηλικίας με έντονους ρυθμούς ζωής και ποικίλες δραστηριότητες. Γι αυτό, το Mokka με άφθονο προαιρετικό εξοπλισμό και αποκλειστικές τεχνολογίες Opel, όπως η εμπρός κάμερα Opel Eye ή το σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να εξισορροπήσουν μία πολυάσχολη καθημερινότητα με δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Έχοντας μία πρωτοποριακή εμφάνιση SUV, το Opel Mokka θα προσελκύσει νέους πελάτες.
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ