2012-10-27 14:43:01
Φωτογραφία για Πέντε πόλεις της Βορείου Ηπείρου γιορτάζουν την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ»
Πέντε πόλεις της Βορείου Ηπείρου θα γιορτάσουν την 28 Οκτωβρίου, την εθνική γιορτή της Ελλάδας, που σηματοδοτεί την επέτειο της ελληνικής άρνησης στο ιταλικό τελεσίγραφο για να εισέλθουν τα ιταλικά στρατεύματα στην Ελλάδα, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Η 28η Οκτωβρίου του 1940, είναι γνωστή και ως η ημέρα του «ΟΧΙ», η ημέρα που σηματοδότησε την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

Πόλεις όπως το Αργυρόκαστρο, η Κορυτσά, η Χειμάρρα, οι Αγίοι Σαράντα και η Πρεμετή θα γιορτάσουν την 28η Οκτωβρίου. Από τότε, η μέρα αυτή γιορτάζεται ως εθνική εορτή, έτσι και φέτος στην 72η επέτειο της, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου, όπως το Αργυρόκαστρο, η Πρεμετή, οι Άγιοι Σαράντα, η Χειμάρρα και η Κορυτσά.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες και θα είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο σε συνεργασία με την Επαρχία Άνω Δρόπολης.


Στους Βουλιαράτες την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό και στην συνέχεια θα υπάρξει ενός λεπτού σιγή προς τιμή και μνήμη των ενδόξων νεκρών μας, ενώ θα κατατεθούν και στεφάνια.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα, όπου αναμένεται να καταθέσει στεφάνι ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα.

Εν τω μεταξύ, στην Κορυτσά, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 27 Οκτώβρη 2012, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Παναγίας και θα συνεχίσει με την τοποθέτηση στεφάνων στο ηρώο του χωριού Μπομποστίτσα.

Για την Χιμάρα η γιορτή είναι διπλή καθώς εκτός της επετείου του «ΟΧΙ», θα γιορτάσει και τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της από τους Τούρκους (1912-2012). Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

Ενώ οι έλληνες των Αγίων Σαράντα γιόρτασαν χθες την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με καλλιτεχνική εκδήλωση που οργάνωσαν τα σχολεία του Μεσοποτάμου, της Λιβαδειάς  του Μουρσιού αλλά και το σχολείο της πόλης παρουσιάζοντας τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων αφιερωμένα στην επέτειο του "ΟΧΙ".

Πηγή: Aftonomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ