2012-03-22 11:30:12
Φωτογραφία για ΧΑ: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…
Συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα η παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη μεταξύ της στήριξης των 730 μονάδων και της αντίστασης των 780 μονάδων, μια κίνηση που χαρακτηρίζει ολόκληρο το Μάρτιο. Κάποια θετικά νέα όπως η ομαλή πορεία της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από Fitch και S&P και η πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες αντισταθμίζονται από αρνητικά γεγονότα, όπως η αμφιβολία για το αν χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας και η αγωνία για τις τραπεζικές αυξήσεις που εντάθηκε μετά την αποτυχία της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώσει το ποσό του €1 δις που χρειαζόταν ως κεφαλαιακή ενίσχυση.

Παρά την επιτυχία του PSI και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ ξένοι οίκοι και η Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση της ΤτΕ, με αφορμή τα ετήσια αποτελέσματα, υπάρχει έντονη αναφορά στην καθυστέρηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, καθυστέρηση που οδηγεί σε λήψη υφεσιακών μέτρων που δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και στην αναποτελεσματικότητα στον τομέα είσπραξης φόρων
. Η Τράπεζα προβλέπει ύφεση 4,5% για το 2012 και 0,5% για το 2013, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 19% και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1%.

Ανάλογες και οι πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, του οποίου το βασικό σενάριο κάνει λόγο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 από 120% που ήταν ο αρχικός στόχος. Προσωρινά το ελληνικό χρέος έχει βρεθεί στο 125% του ΑΕΠ του 2012. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όμως και λόγω του φετινού ελλείμματος θα αυξηθεί περίπου στο 145-150% στο τέλος του 2012, φτάνει βέβαια να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να μη διογκωθεί και άλλο η ύφεση.

Ένα κριτήριο για την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα είναι πλέον και η υποδοχή των νέων ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος, η οποία κινείται σε αναμενόμενα πλαίσια με τα spreads κοντά στις 1600 μονάδες βάσης στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τα επίπεδα αυτά είναι λογικά παρά την αναβάθμιση από τη Fitch σε Β- και από την S&P σε CCC καθώς και πάλι η Ελλάδα έχει την κατώτερη αξιολόγηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το περιβάλλον έντονη ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές η μη κάλυψη του 100% της αύξησης κεφαλαίου από την Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα ανακοίνωσε κάλυψη κατά 40% της ΑΜΚ με μετρητά και κατά 72% αυτής με τα μετατρέψιμα αξιόγραφα. Επομένως, η τράπεζα χρειάζεται περίπου €450 εκατ. επιπλέον τα οποία ενδεχομένως να καλυφθούν από private placement των αδιάθετων μετοχών ή από την κερδοφορία της εταιρείας μέσα στο 2012, αν και η αμφιβολία παραμένει. Το γεγονός ότι η Τρ. Κύπρου μπόρεσε να συγκεντρώσει μόνο €160 εκατ. από τα €397 εκ. που ζητούσε από την ΑΜΚ με μετρητά δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις κυρίως της Marfin Popular Bank αλλά και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών που θα χρειαστούν μεγαλύτερα ποσά, ακόμα και με το όριο κατώτατης κάλυψης των αναγκών στο 10-15%. Έτσι, η εύρεση στρατηγικών επενδυτών θα είναι καίριας σημασίας για πολλές από αυτές.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πίσω στη στήριξη των 730 μονάδων και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα βοηθούσε στη διάσπαση των 780 μονάδων, ειδικά με τους χαμηλούς όγκους που παρατηρούνται σε ορισμένες συνεδριάσεις. Δεν αποκλείεται όμως να αυτονομηθούν θετικά μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου που έχουν υποαποδόσει στο τελευταίο διάστημα, σε συνάρτηση με εταιρικά γεγονότα, όπως η επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και η ανάληψη ενός νέου έργου από τη ΜΕΤΚΑ.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις ετήσιων αποτελεσμάτων στο Χ.Α. Χωρίς κέρδη ή ζημίες έκλεισε το Δ τρίμηνο του 2011 η Motor Oil σε μια χρονιά που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική δεδομένου του δύσκολου εγχώριου περιβάλλοντος. Σημαντική ήταν η συμβολή των εξαγωγών που καταλαμβάνουν το 47% των πωλήσεων. Η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων (+41,3%) οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και στην αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 13,3%. Το περιθώριο κέρδους παρέμεινε σχεδόν σταθερό παρά τις αντιξοότητες της ελληνικής αγοράς, λόγω και της νέας μονάδας αργού που ξεκίνησε στα μέσα του 2010. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προσπάθεια περικοπής δαπανών οδήγησαν σε μια αύξηση κατά 52% των λειτουργικών κερδών. Αντίθετα, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 13,4% λόγω αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων και επειδή πέρυσι υπήρξαν έκτακτα κέρδη €84,6 εκατ.

Θετική χρονιά ήταν το 2011 για τα Ελληνικά Καλώδια που εμφάνισαν καθαρά κέρδη €3,51 εκατ. πολύ αυξημένα σε σχέση με το 2010. Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας την οδήγησε σε αύξηση στις πωλήσεις κατά 18% παρά τη μείωση στην εγχώρια αγορά κατά 13%. Η πρόσφατη εξαγορά της Fulgor θα βελτιώσει το αποτέλεσμα του 2012, ενώ πολύ σημαντικό γεγονός για την εταιρεία θα είναι αν επιλεγεί η κοινοπραξία της για ένα μεγάλο έργο της ΔΕΗ, την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα.

Τέλος, με αναμενόμενες ζημιές λόγω εποχικότητας έκλεισε το 2011 η Autohellas σε ένα θετικό έτος συνολικά που βασίστηκε στην καλή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα το 2011. Ο όμιλος διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους της προηγούμενης χρονιάς με αποτέλεσμα τη μείωση της καθαρής κερδοφορίας μόνο κατά 7%.

Νίκος Χριστοδούλου

Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων

Merit ΑΧΕΠΕΥ Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ