2012-11-08 06:51:08
Φωτογραφία για ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ 153 ''ΝΑΙ'' (VIDEO)
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 153 ψήφους, με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016.

Βήμα προς την ανάκαμψη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός εξερχόμενος της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς το προϋπόθεση, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι από Δευτέρα μοναδικός του στόχος είναι «να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό».

 Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης  ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 126 βουλευτές της ΝΔ και 27 του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα όχι ήταν 128 και τα παρών 18, ενώ ένας ψήφισε "απών".

Από την ΝΔ διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίσης που επέλεξε το παρών, όπως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και 'Αντζελα Γκερέκου. Επίσης καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστατίδης. Όλοι οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν ανακοινώθηκε ότι διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης που απουσίασε από την ψηφοφορία.


 Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν παρών με εξαίρεση, τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά που επέλεξαν το όχι.

Νωρίτερα, διεξήχθη σε κλίμα έντασης η διαδικασία της συζήτησης για το νομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα, ενώ τεταμένο ήταν το κλίμα και έξω από το Κοινοβούλιο, όπου οι πολίτες διαδήλωσαν μαζικά κατά των νέων μέτρων λιτότητας.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε στην ομιλία του ότι "σήμερα ψηφίζουμε για να συνεχιστεί η παρουσία μας στην Ευρωζώνη", ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για φτήνια και ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο λαό αλλά προσπαθεί να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Τέλος υπογράμμισε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά αλλά συνεργάζονται γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας στη Βουλή. «Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Να κάνουμε "κούρεμα" του χρέους στην ΕΚΤ Τράπεζα και στους τραπεζίτες τοκογλύφους της Ευρώπης, που εκμεταλλεύτηκαν την Ελλάδα και ανέβαζαν το επιτόκιο πέντε και έξι τοις εκατό», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

Σκληρή κριτική κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με το νέο πακέτο μέτρων. Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πωλείται.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ και τόνισε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν "παρών" στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Για μέτρα που χαρακτηρίζονται από βαρβαρότητα έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Χύθηκαν απόψε και ειλικρινή και κροκοδείλια δάκρυα. Περίσσεψε η αγανάκτηση που μεταφέρθηκε εδώ στη Βουλή», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε πως η βαρβαρότητα των μέτρων έχει καινούρια στοιχεία πιο έντονα.

Να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο κάλεσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας πως σε μια κατεστραμμένη οικονομία αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ούτε καν εργασία.

Νωρίτερα το απόγευμα, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή την τροπολογία που αφορούσε τις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων της Βουλής. Στο άκουσμα της τροπολογίας οι υπάλληλοι απείλησαν με απεργία, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και απέσυρε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, η συνεδρίαση διεκόπη, ύστερα από δύο αιτήματα, από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής στρατηγικής και ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Λίγη ώρα αργότερα, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 170 κατά και 44 υπέρ, τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας. «Όχι» στην αντισυνταγματικότητα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το προεδρείο προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πολυνομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής».

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, αλλά και ότι δεν σέβονται την αρχή της δεδηλωμένης.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποφασίσει δι’ εγέρσεως το Σώμα για τα περί αντισυνταγματικότητας. Όταν όμως ανακοίνωσε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορρίπτεται, διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής να αποφασίσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος (άρθρο 120 του Συντάγματος), τονίζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ σχετικά με ένσταση αντισυνταγματικότητας στη Βουλή.

Νωρίτερα, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Γιαταγάνα κατήγγειλε ότι με το κατεπείγον παραβιάζεται σειρά διατάξεων του Συντάγματος, που αφορά στο απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου του βουλευτή. Σειρά διατάξεων του Συντάγματος που παραβιάζονται επισήμανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει όντως κυρίαρχα θέματα συνταγματικότητας. Διότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν αμέσως μετά δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Τα μέτρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Γερμανίας και ελ Ντοράντο των τοκογλύφων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

AΠΕ-ΜΠΕ
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ