2012-11-08 11:34:35
Φωτογραφία για Διεθνής Τύπος: «Ψηφίστηκαν τα πιο δρακόντεια μέτρα λιτότητας»
Η θυελλώδης συνεδρίαση στην Βουλή, η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα απασχόλησαν μεγάλη μερίδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα νέα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Οπως επισημαίνει το δίκτυο, οι έλληνες βουλευτές με ισχνή πλειοψηφία υιοθέτησαν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

«Το νέο πακέτο λιτότητας που στοχεύει στην εξασφάλιση του νέου γύρου χρηματοδότησης της Ελλάδας ψηφίστηκε από 153 βουλευτές. Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων», αναφέρει το δίκτυο, ενώ δεν αναφέρεται και στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή την ώρα της ψήφισης των μέτρων και τον «πόλεμο» δακρυγόνων και μολότοφ.

«Θυμός στην Αθήνα για την ψήφιση των μέτρων λιτότητας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.


«Πραγματοποιήθηκε (η ψήφιση) έπειτα από μία νύχτα με βροχή, δακρυγόνα και συγκρούσεις. Αλλά μετά τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων αντιπαραθέσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο, αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι πέρασε το πιο "δρακοντειο" πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραμονής στην Ευρώπη της πιο αδύναμης οικονομίας», σημειώνει ο Guardian.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά από σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός Βουλής, 153 βουλευτές ενέκριναν το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, σε μία ψηφοφορία που θα μείνει αξέχαστη ως η πιο ηλετρισμένη στην ιστορία της τριετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

«Ο Σαμαράς επικύρωσε την ελληνική λιτότητα στην κούρσα για την εξασφάλιση της βοήθειας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός συγκέντρωσε την υποστήριξη ικανού αριθμού βουλευτών για την έγκριση του πακέτου μέτρων για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση της βοήθειας, την ώρα που περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει το κτήριο του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα. Το πακέτο των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών επικυρώθηκε με 153 ψήφους, 128 καταψήφισαν, 18 δήλωσαν «παρών», ενώ ένας βουλευτής απουσίαζε.

Η ελληνική βουλή επικύρωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το νέο πακέτο περικοπών που χρειάζονται για να λάβει η χώρα την επόμενη δόση του δανείου αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Οι περικοπές εγκρίθηκαν εν μέσω οργής των Ελλήνων για τις επιπτώσεις από τη συνεχή λιτότητας με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και την Ελλάδα να βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, επισημαίνει το δίκτυο. Το CNN αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία η οποία απάντησε με δακρυγόνα στις ρίψει βομβών μολότοφ, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία.

Η ψήφιση του πακέτου ήταν το δεύτερο βήμα που έγινε για την εκταμίευση της δόσης: το τρίτο θα πρέπει να γίνει την Κυριακή με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, σημειώνει το δίκτυο.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι οι έλληνες βουλευτές μόλις που κατάφεραν να «περάσουν» το νέο πακέτο λιτότητας των 13,5 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν την επόμενη δόση του δανείου. Ωστόσο, τα μέτρα απειλούν να βυθίσουν την χώρα σε μεγλύτερη ύφεση και να αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό. Τις ώρες πριν από την ψηφοφορία, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή για να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους στα μέτρα, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει η WSJ.

Η ελληνική βουλή επικύρωσε το νέο πακέτο μέτρων αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Οπως σημειώνει η FAZ, η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στη νέα οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της. Εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων, το πακέτο λιτότητας ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Οι Financial Times Deutschland γράφουν «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Κατά την ψηφοφορία στη βουλή, η κυβέρνηση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία, εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το σκλητό πακέτο μέτρων λιτότητας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η ψήφιση συνοδεύτηκε από οργισμένες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, προσθέτει το περιοδικό.

Υπέρ του πακέτου λιτότητας ψήφισαν 153 βουλευτές, 128 ψήφισαν αρνητικά, ενώ υπήρξαν και 18 ψήφισαν «παρών». Το Spiegel τονίζει ότι το νεό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ προβλέπει περικοπές και αυξήσεις φόρων μέχρι το 2016.

«Η ελληνική βουλή στήριξε το νέο πακέτο μέτρων», αναφέρει η γερμανική Die Zeit. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η ελληνική βουλή επικύρωσε το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, παραθέτοντας την δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα». Της ψηφοφορίας προηγήθκαν από έντονες αντιπαραθέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε η Zeit, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθέι και στις μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα νέα μέτρα.

«Μειώσεις συντάξεων, μείωση κοινωνικών παροχών, φορολογικές αυξήσεις – το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει καταρχήν αποσοβηθεί», αναφέρει στην ιστοσελίδα του τo περιοδικό Stern.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι η ελληνική βουλή υιοθέτησε το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας. «Επειτα από μία προσωρινή διακοπή, η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα λιτότητας στέφθηκε με επιτυχία. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι βουλευτές επικύρωσαν το νέο πακέτο που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει η Monde. Την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στήριξε μία μικρή πλειοψηφία 153 βουλευτών με θεωρητική πλειοψηφία τους 178 , ενώ τα 128 μέλη της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τα μέτρα. Η γαλλική εφημερίδα έκανε λόγο και για τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή ενάντια στη νέα λιτότητα.

«Με 153 ψήφους συντηρητικοί και σοσιαλιστές είπαν ναι στα μέτρα λιτότητας» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία αναφέρεται στην 48ωρη απεργία των συνδικάτων, στις διαδηλώσεις, αλλά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή.

Πήγη: Εθνός
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ